Mistři ceremoniálů budou měřit své síly v Aquapalace Čestlice

V sobotu dne 3. prosince 2011 proběhne v u AQUAPALACE PRAHA v Čestlicích u Prahy první Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech. Porota složená z odborníků na saunování bude u účastníků - profesionálních saunařů, hodnotit nejen vlastní provedení ceremoniálu podle ustálených postupů, ale také celkovou koncepci, komunikaci se saunujícími během ceremoniálu, volbu esencí apod. Mistrovství organizuje časopis Bazén&Sauna pod záštitou Asociace bazénů a saun ČR.

Saunové ceremoniály se stále častěji stávají nedílnou a také velmi vyhledávanou součástí nabídky saunových provozů. Jde vlastně o formu asistovaného pobytu v prohřívárně, kdy přítomný saunař polévá saunové topidlo vonnou esencí a provoněný horký vzduch potom v několika kolech speciálními pohyby rozhání směrem k saunujícím se osobám. Mnohdy je ceremoniál doplněn ještě dalšími prvky, jako je nanášení medu či marockého bahna na pokožku celého těla. Celkový efekt pak umocňuje i forma komunikace saunaře se saunujícími. Je-li vhodně zvolena, je tento ceremoniál nejen zdravotně prospěšným, ale i zábavným doplňkem klasického saunování,“ vysvětluje povahu ceremoniálu Ing. Jiří Kouba, šéfredaktor časopisu Bazén&Sauna a organizátor mistrovství.

Do soutěže se zatím přihlásilo 10 profesionálních saunařů ze saunových světů, bazénů, hotelů či veřejných saun z Čech i Moravy, další případní zájemci mohou své přihlášky zaslat do redakce časopisu do 30. 11.2011. V porotě, která bude vybírat tři nejlepší saunaře, zasednou zkušení a vyškolení saunaři, členové odborné Asociace bazénů a saun ČR, zástupce akreditovaného vzdělávacího zařízení a známé osobnosti ze světa sportu. Místem konání byl zvolen Aquapalace Čestlice jak pro vhodnou celkovou dispozici saun, tak pro dobrý a hlavně bezpečný přístup k saunovým topidlům.

„Myšlenka uspořádat tuto akci uzrávala dlouho, v podstatě od roku 2006, kdy jsme navštívili kongres Světové saunařské asociace (ISS) v Helsinkách. O správnosti myšlenky nás utvrdila i návštěva provozů v Německu a Maďarsku v roce 2008, stejně jako informace o obdobných akcích pořádaných v zahraničí (např. mistrovství světa v Rakousku). Svoji roli hrála také snaha o zviditelnění náročné práce saunařů i zdůraznění zdravotní prospěšnosti saunování jako takového (snížení nemocnosti, zvyšování imunity, duševní relaxace),“ vysvětluje Miroslav Koutecký, poradce pořadatele a dlouholetý majitel saunového provozu.

 


 

WellnessNoviny.cz pravidelně o saunových ceremoniálech informují. Čtěte například články:

http://www.wellnessnoviny.cz/clanek/mistrovstvi-v-saunovych-ceremonialech/

http://www.wellnessnoviny.cz/clanek/ceremonialy-v-ceskych-saunach/

http://www.wellnessnoviny.cz/clanek/pusobeni-specialnich-procedur-v-saune/

http://www.wellnessnoviny.cz/clanek/svatek-saunovani-prinesl-skvelou-relaxaci/

WellnessNoviny.cz také informují o zajímavých zahraničích lokacích, kde jsou ceremoniály již tradiční součástí programu saunových světů. WellnessNoviny.cz a Česká asociace wellness budou pořádat zájezd na Mistrovství světa v saunových ceremoniálech v roce 2012, pořádané partnerským sdružením Internationaler Verein zur Förderung der Sauna und Wellness Kultur. Informace získáte u Pavla Hofrichtera na emailu phofrichter@spa-wellness.cz 

Mistři ceremoniálů budou měřit své síly v Aquapalace ČestliceMistři ceremoniálů budou měřit své síly v Aquapalace Čestlice

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka