Mistrovství v saunových ceremoniálech

Saunové ceremoniály se pěkně zabydlují i v českých saunách a wellness zařízeních. Svou kolébku však mají v Německu a Rakousku. V rakouském Grazu se také letos pořádalo již třetí mistrovství světa v saunových ceremoniálech. Přinášíme Vám videa z průběhu letošního ročníku a také z akce v roce 2010. Podívejte se na skutečně nápadité provedení ceremoniálů a přečtěte si o zajímavém průběhu tohoto mistrovství. V prosinci se podobné mistrovství v saunových ceremoniálech uskuteční i v ČR.

Mistrovství v saunových ceremoniálech - Sauna welmeister přilákalo více než 500 návštěvníků, kteří měli možnost sledovat stovku ceremoniálů. Soutěžící byli z 12 zemí - Rakousko, Německo, Itálie, Anglie, Belgie, Lucembursko, Dánsko, Bosna. Kolumbie, Čína, Rusko a USA. Ukázalo se, že nejdůležitější je zajímavý nápad, nikoliv délka ceremoniálu. Mezi divácky nejpblíbenější patřil Aufguss gladiátorský nebo ceremoniál arabské ženy. První disciplína je tedy vytvoření nejlepšího saunového ceremoniálu. Za vítězství je kromě prestižního titulu Saunameister připravena i peněžní odměna a pěkná skleněná cena. V druhé disciplíně jde o vytvoření nejsilnějšího parního nárazu - tedy nejsilnějšího a nejrychlejšího závanu vytvořeného ručníkem. Tato disciplína neprobíhá v sauně, ale u speciálního přístroje. Vítěz této disciplíny Alberto Longon dokázal vytvořit rychlost větru ze svého ručníku 7,9 m/s. Svou sílu a techniku si může vyzkoušet skutečně každý z návštěvníků a soutěžily zde i děti.

V hlavní disciplíně je základní kolo první den a semifinále a finále probíhá druhý den. Hlasují běžní návštěvníci ceremoniálu a hlasují kelímkem vody, který se rozlévá do tří kategorií. Výsledný objem se zváží a rozdělí počtem účastníků. Do mistrovství se může přihlásit skutečně každý /starší 18 let/, nicméně počet ceremoniálů je omezen, takže je dobré přihlásit se předem. Pro finálové představení ceremoniálů je časový limit 15 minut, jinak je limit 10 minut, delší ceremoniály např. v semifinále nejsou povoleny.

Jak dosáhnout úspěchu při saunovém ceremoniálu? Redakce WellnessNoviny.cz doporučuje:

- přijďte s nápadem, kreativita se hodně cení
- používejte vždy čisté pomůcky, nikdy si neotírejte pot ručníkem, kterým ovíváte účastníky ceremoniálu
- ručník pro ceremoniál se nesmí dotýkat saunujících se lidí
- kombinujte prvky zábavy s relaxací, důležitá je také práce s ručníkem, techniky ovívání
- před ceremoniálem je dobré saunu řádně vyvětrat
- komunikujte s návštěvníky
- připravte si vhodnou vonnou esenci - někdy jde o alchymii, kombinaci vůní, jindy se používá do každého vědra jiná vůně atp.
- ceremoniál děláte pro účastníky, přívětivé chování je základem úspěchu
- někdy můžete použít další pomůcky jako jsou březové nebo olšové větvičky
- mimo mistrovství jsou oblíbené ceremoniály s medem, jogurtem a dalším mazáním (v mistrovství nejsou dovoleny)
- jde o vizuální stránku, zkuste využít světel, led diody např. na dně vědra vytvoří zajímavou atmosféru
- přineste si led na ledový peeling, pro osvěžení saunujících se návštěvníků
- můžete zapojit i zvuky (hudba, zvuky přírody, tibetské mísy atd.)

Napište nám od redakce o vašich saunových ceremoniálech! Nejlepší příspěvky odměníme!

Video z mistrovství 2011:

 

 

Mistrovství v saunových ceremoniálech 2010. Zatímco probíhala registrace návštěvníků, připravoval si již soutěžící Walter Sapetschnig  saunu na svůj ceremoniál. Sám k tomu říká, že je saunu nejprve potřeba pořádně vyvětrat, protože nejdůležitější při saunování je čerstvý kyslík. Soutěžící používali různé originální pomůcky, jako např. zábavné kostýmy (Geisha, Herkules atd.), nebo rozprašovač vody k osvěžení saunujících se návštěvníků. Důležitá je také technika ovívání hostů, ať už ručníkem, nebo obřím vějířem. Proto si rakouští soutěžící při svých přípravách dělali navzájem společnost a dávali si mezi sebou rady týkající se nejen výběru vůní, ale také způsobů ovívání, které by měly být v symbióze s ostatními aspekty ceremoniálu. Velké ovace si zasloužilo např. efektivní ovívání světelným ručníkem ve zhasnuté sauně.

Co se týče hodnocení výkonů soutěžících, návštěvníci je hodnotili ve 3 kategoriích: zábava, relaxace a technika ovívání. Účastník každého saunování měl k dispozici kelímek plný vody, jehož obsah mohl rozdělit do tří kyblíků podle zmíněných kategorií. Návštěvníci byli podrobně informováni o pravidlech správného saunování. Mezi soutěžními saunovými ceremoniály (v němčině Aufguss) nechyběl např. asijský, nebo citrónový ceremoniál. Netradiční ceremoniál zvolil také nováček Rakušan Carl Simbruner, který na závěr svého ceremoniálu předvedl netradiční bojový pokřik, který měl účastníkům dodat sílu a také je pobavit. Jak sám říká, nesoustředil se mladý Simbruner ani tak na techniku, jako spíše na zábavnou část svého ceremoniálu. Další soutěžící, Andreas Kofler, vsadil na mystiku a na promyšlené ovívání ručníkem, které důsledně trénuje již několik let. Návštěvníci mistrovství v saunových ceremoniálech se dočkali také originální kulturní vložky v podobě zpěvu a kytarového doprovodu během saunování. Nejednalo se ale o soutěžní číslo, nýbrž o ozvláštnění celé akce jedním z jejích účastníků. Následoval ceremoniál Sabiny Rauh, která použila v převleku Geishy nálev nazvaný „Nálev smyslů“, kterým chtěla oslovit všech 5 smyslů účastníků jejího ceremoniálu. Celý ceremoniál začal tím, že si všichni návštěvníci aplikovali na obličej speciální medovou masku. Jako hudební doprovod soutěžící použila asijské melodie a místo ručníku ovívala své hosty velkým vějířem, nebo také vlajícími rukávy svého kostýmu. Díky tomu také účastníci tohoto ceremoniálu hodnotili nejpozitivněji právě zábavnou stránku. Titul mistra v saunových ceremoniálech pro rok 2010 si odvezl již zmíněný Andreas Kofler, který vsadil na mystičnost celého ceremoniálu, efektivnost světelného ručníku a show, jíž pobavil všechny zúčastněné.

A nyní si již vychutnejte jednotlivá videa (v němčině). Saunování zdar!
Zdroj podklady a fotografie: Asociace - Internationaler Verein zur Förderung der Sauna und Wellness Kultur, Vídeň.

 

Část 2

 

Část 3

 

Část 4

Rozhovor s mistrem v saunových ceremoniálech:

Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech Mistrovství v saunových ceremoniálech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka