Zima na Šumavě pro gurmány, sportovce i rodiny

Zasněžená romantická krajina kolem Kašperských Hor je asi tím největším lákadlem, proč je toto místo u Čechů každý rok více populární. Vydat se můžete za interaktivními prohlídkami pro děti i dospělé na hrad Kašperk, kousek odsud můžete v unikátním výběhu pozorovat vlky, v oboře jeleny, anebo se můžete vydat za gurmánskými zážitky, o které tady není ani v zimě nouze.

Mezi jednu z nejoblíbenějších procházek patří ta vedoucí na hrad Kašperk, kde se natáčela pohádka Anděl Páně s hercem Ivanem Trojanem v hlavní roli. „Až se na hrad zvenčí dosyta vynadíváte, vydejte se prozkoumat i jeho interiéry. Rozhodně stojí za zhlédnutí, stejně jako kouzelná vyhlídka ze zdejší věže. A je jen na vás, kterou z nabízených prohlídek si vyberete, každá je totiž trochu jinak zaměřena,” upozorňuje Sabina Kmecová z bistra a hotelu Nebespán v Kašperských Horách, která návštěvníkům radí, kam se v okolí vydat.  Na Kašperku bude muže nejspíš zajímat okruh nazvaný Stavba hradu, ženy dají přednost Životě na hradu a děti nadchnou interaktivní prohlídky Staň se rytířem nebo princeznou.

Výlet za vlky, jeleny i k unikátnímu betlému

Jedinečný zážitek ovšem budete mít také, pokud se vydáte do blízkého Srní, kde je unikátní výběh s vlky. „Shlížet na ně můžete ze čtyř set metrů dlouhé visuté lávky. Na naučné stezce a v přilehlém informačním centru se zase dozvíte mnoho zajímavostí z jejich života. Nedaleko odtud je přezimovací obůrka Baranky, kde se na zimu shromažďují ti největší šumavští jeleni. Můžete je pozorovat při krmení v době oběda,“ doporučuje Sabina Kmecová.

A komu se zasteskne po obchodech a městském ruchu, může se vydat do blízké Sušice. Ve zdejším muzeu je k vidění naprosto unikátní pohyblivý betlém. Vaše děti nebudou vědět, kam dřív s očima. Tolik postaviček a příběhů, to vše za doprovodu známých koled. Jedinečný mechanický betlém měří 6 x 3,5 x 2,8 metru, napočítáte na něm 30 velkých figur a dále 150 menších pevných a 150 pohyblivých. Nad těmi všemi sedí na lavičce slavný šumavský spisovatel Karel Klostermann.

Na lyže, brusle nebo do bazénu?

Z centra Sušice je to jen kousíček do nového sportovního areálu. Na jednom místě si můžete bezvadně zabruslit a hned vedle si zařádit v novém aquaparku se spoustou atrakcí pro děti. Na výlet či dovolenou v Kašperských Horách se ale rozhodně vyplatí přibalit i lyže, a to i dětem! Můžete se vydat do kvalitního lyžařského areálu jen 600 metrů od náměstí v Kašperských Horách, a pozor: v Nebespánu pořádají pro nejmenší návštěvníky lyžařské školky all inclusive. „Děti vyzvedáváme a vracíme je přímo do hotelu – nemusíte ani sundat bačkory. To, že se nemusí o nic starat, ocení zejména maminky, které přijíždějí samy a často ještě také s menším dítětem,“ říká Sabina Kmecová, která je sama zkušená lyžařská instruktorka. Školka je určena pro děti od 4 do cca 10 let, a probíhá na uzavřeném dětském hřišti s provazovým vlekem a jezdícím kobercem. Výuka je přizpůsobená potřebám nejmenších dětí – k dispozici je vyhřívaná klubovna, teplý čaj a svačinka, úschovna lyžařského vybavení a mnohé další vymoženosti. Velké děti se učí lyžovat také na velkém vleku a přihlásit je můžete i na lekce snowboardingu.

Kus lahodné Francie na Šumavě

Pokud jste gurmáni, udělejte si základnu přímo na náměstí v Kašperských Horách, v Nebespánu, kde se to od rána do večera nese v gurmánském duchu: Ráno si v restauraci v duchu prvorepublikových kaváren s klasickými thonetkami a pohodlnými křesílky dáte špičkovou kávu připravenou na legendárním kávovaru, k tomu ochutnáte domácí dortík či lahodný zákusek od nápadité cukrářky Jany. Na oběd či večeři vás tady čekají speciality francouzské nebo šumavské z regionálních potravin, které připravuje šéfkuchař François Thuille, který pochází z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, v Mongolsku, Šanghaji a nyní velí dobrotám v kavárně a bistru Nebespán.

Ten je ale také vůbec prvním boutique hotelem na Šumavě. Což znamená, že na večeři zaběhnete i v zimě jen tak ve střevíčkách, protože se tady můžete přímo nad kavárnou ubytovat v komfortních apartmá nebo nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, Amaze.Media - děkujeme

Zima na Šumavě pro gurmány, sportovce i rodinyZima na Šumavě pro gurmány, sportovce i rodinyZima na Šumavě pro gurmány, sportovce i rodinyZima na Šumavě pro gurmány, sportovce i rodinyZima na Šumavě pro gurmány, sportovce i rodiny

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka