Zelený čaj

Nápoj, který zná určitě každý z nás. Proč je oblíbený a známe jeho pozitivní účinky? Jak správně zelený čaj připravovat? Čtěte dále.

Zelený čaj pochází z Číny a Indie. Hlavní rozdíl mezi zeleným a černým čajem je ve způsobu úpravy. Po otrhání a částečném usušení je zelený čaj téměř ihned vystaven prudké teplotě okolo 200 stupňů Celsia, aby se zabránilo oxidaci. Poté se čajové lístky svinují, aby dostaly tvar, předtím než budou dosušeny.

Naproti tomu černý čaj se zpracovává v odlišném pořadí. Suší se, poté svinuje, předtím než je vystaven jakékoli teplotě. Poté se čaj ponechá, aby po nějakou dobu oxidoval, dokud nezhnědne, nezčerná a neprojeví se u něj typická vůně. Následuje dosušení, čímž je proces ukončen.

Jak ho správně připravovat?

Každý čaj se připravuje jinými způsoby. Zelený čaj se zalévá vodou, která prošla varem a vychladla na přibližně 80°C. Příliš horká voda způsobí hořkou chuť, naopak čaj zalitý příliš chladnou vodou má nevýraznou chuť blížící se k chuti vody. Kvalitní zelený čaj můžete zalévat vícekrát, ovšem zvyšujte po opakovaném zalévání teplotu vody. Jako každý čaj i zelený se musí určitou dobu louhovat. U tohoto typu postačí 60-120 vteřin. Pokud máte menší množství čaje, postačí kratší doba.

Pozitivní účinky

Pozitivní účinky se zelenému čaji připisují již odedávna. V Číně, Indii, Japonsku i Thajsku  se používá jako tradiční medicína. Například na snižování horečky, snižování krevního tlaku, zlepšení trávení. Vědecky je doložené, že s pitím zeleného čaje je spojená snížená úmrtnost rakovinou, či výskyt srdečních chorob. Antioxidanty v zeleném čaji nám mohou pomoci při revmatické artritidě, ke snižování „špatného“ cholesterolu a mnoho dalšího.

Je pravda, že zelený čaj obsahuje kofein?

Ano obsahuje, přibližně 30 mg na šálek. Negativní reakce při pití velké množství zeleného čaje jsou nespavost a nevolnost. Množství kofeinu v kávě je přibližně 100 mg na šálek.

 

Fotografie poskytl pan Ondřej Švec, děkujeme.

Zelený čaj

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka