WHO bojuje i za zdravější města

Od roku 1946 se na celém světě slaví den vzniku Světové zdravotnické organizace jako Světový den zdraví. K tomuto dni se každoročně vyhlašují určité zdravotní programy. U nás prozatím toto výročí připomínají hlavně zdravotníci, a to zpravidla bezplatným měřením krevního tlaku, podkožního tuku, či nabídkou poradenství v oblasti stravovacích návyků. A že vlastně ani nevíte, na který den v roce roce tento svátek vlastně připadá?

V roce 2010 si WHO vybrala téma vztahů zdraví a urbanizace. Pro letošní Světový den zdraví, který připadne na středu 7. dubna, připravila WHO projekt s názvem Tisíc měst, tisíc životů. Ten si klade za cíl zviditelnit zdravotní aktivity v urbanizovaných aglomeracích. V týdnu od 7. do 11. dubna by se ve městech měly konat takové akce, jako zdravotní aktivity v ulicích, pochody, fotbalové turnaje, cvičení v parcích nebo trhy s produkty zdravé výživy. Projekt představuje unikátní možnost, jak zaměřit pozornost veřejnosti právě na téma urbanizace a její souvislosti s otázkami péče o zdraví ajeho ochrany.

A proč právě téma urbanizace?
Od roku 2007 poprvé v celé historii lidstva, žije více než polovina obyvatelstva naší planety ve městech. V roce 2030 to bude 6 z 10 a v roce 2050 už 7 z 10. Je to neodvratná tendence, byť urbanizace jde ruku v ruce s mnoha zdravotními problémy, jako jsou nepravidelná strava, nadměrná konzumace alkoholu nebo nízká fyzická aktivita. Obyvatelé měst trpí celou řadou zdravotních problémů a dalších komplikací, které jsou svázány se zdravím.

Kdo se může zůčastnit?
Akce je otevřena všem, občanům, jejich sdružením či neziskovým organizacím, od velkých měst, až po ta nejmenší. Nominovat můžete i své přátele, nebo osoby ve vašem okolí, o kterých víte, že se zasazují o ochranu zdraví a zlepšení životního prostředí ve městech.
Vyprávějte o těch, kteří chrání zdraví ve vašem okolí a řekněte o tom celému světu.
Staňte se účastníkem globální akce za zdravější města.

WHO bojuje i za zdravější městaWHO bojuje i za zdravější města

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka