Wellness není jen pro velké

Jedním z aktuálních trendů je vnímání wellness jako aktivity pro celou rodinu. Stoupá počet rodičů, kteří si přejí sdílet tyto aktivity společně se svými dětmi a umožnit jim zažívat chvíle potěšení přiměřené jejich věku. Pojďme se nyní podívat na možnosti wellness aktivit pro děti a s dětmi.

Pohybu není nikdy dost

Není pochyb o tom, že je pohyb základní fyzickou a psychickou potřebou dítěte. Jednou z prvních pravidelných aktivit, se kterou se dítě setká, bývá plavání. Široká nabídka kurzů, ale i osvěta a příspěvky od pojišťoven přispěly k tomu, že je tato aktivita u rodičů i dětí oblíbená. Na samostatný článek by vydala i tématika masáží miminek. Masáže mohou zlepšovat spánkový rytmus dítěte, pomáhají relaxovat, zklidnit. Děti se pravidelnými masážemi stávají odolnější vůči nemocem a škodlivým vlivům. Ale o tom se určitě dočtete na specializovaných dětských portálech. Děti by měly rozvíjet své motorické schopnosti od nejútlejšího věku. Sportování v kolektivu rozvíjí, kromě pohybových schopností, i ty sociální. Součástí cvičení mohou být masážní nebo relaxační techniky. Vedení cvičení patří do rukou odborníkům a samozřejmě musí být přiměřené věku dětí. Fitness aktivity nejsou jen o cvičení na „sofistikovaných“ přístrojích. Nabídka speciálních kurzů a na míru šitých cvičení pro rodiče s dětmi je jistě jednou z cest, jak si do fitness center najdou cestu i další zájemci. Některá fitness centra bývají vybavena i koutky s dětskými posilovacími stroji. Stroje jsou přizpůsobené tak, aby dětem nemohly ublížit a přitahují je přívětivým, barevným designem. Děti mají okamžitou odezvu, zda cviky provádějí správně, protože provedení cviků hlídá počítač a barevný displej. Důležitým prvkem je i odborný dohled a vedení dětí.

Nuda nemá místo

Není náhodou, že právě hotelová wellness centra bývají pro děti pravým rájem. Různě tématicky zaměřené „dětské ráje“ nabízejí programy a zážitky dětem od plenek až po pubertu. Dětským světům vládnou pohádkové postavičky a filmoví hrdinové, ale magnetem může být i interaktivní zábava a poznání. Příkladem může být nejen rakouský rodinný hotel Alpenrose, kde vybudovali „dětský ráj“ pro všechny dětské kategorie, ale i nabídka našich komplexů. Zařazení dětských wellness procedur do nabídky hotelového spa centra nemusí vždy znamenat rozsáhlou přestavbu komplexu. Podívejme se, co nabízí spa hotel Chateau Mcely. „Nabídka vznikla spontánně na základě přímé žádosti hostů, jejichž princezna zatoužila po masáži na zámku a chtěla si dopřát relaxace jako její maminka. Masáž proběhla velmi úspěšně, a proto jsme vytvořili s naší hlavní terapeutkou masáže pro děti a připojili ještě masáže pro miminka. V nabídce máme dětské masáže zhruba rok a půl,“ říká marketingová manažerka hotelu, paní Eva Plchová. Zatímco rodiče si mohou užívat své vlastní procedury nebo cvičení, pro děti je připravena nabídka přiměřená jejich věku. Příkladem může být „zmrzlinová“ nebo „ovocná“ procedura pro holčičky, nebo „pirátská“ procedura s prvky malování na tělo pro kluky. Důležitou složkou jsou zde barvy a vůně a samozřejmě přípravky určené speciálně pro péči o dětské zákazníky.

Přiměřená výzdoba

Výzdoba prostoru pro dětské wellness aktivity by samozřejmě měla být řešena s ohledem k nim, aby nabídla co nejvíce zábavy, rozptýlení a potěšení. V těchto prostorách ožívají jasné barvy a voní sladké vůně. Holčičky si mohou hrát na velké, chlapci mohou sladit několik pohybových aktivit. I rodiče si tak zažijí úplnou pohodu.

A jak děti na procedury reagují? Dejme opět slovo paní Plchové ze Chateau Mcely: „Velmi kladné. Holčičkám se to velmi líbí. Jedné princezně dokonce natolik, že si sama vyjednala zopakování hned na druhý den, tak byla nadšená. Přesto, nejvyhledávanější dětskou procedurou je u nás balíček pro rodiče s miminkem Babymooning.“

Není tedy daleko doba, kdy se na hotelové recepční nebudeme obracet s dotazem „máte tady wellness?“, nýbrž: „co vaše wellness nabízí dětem?“

Lázně nejsou za trest

Tytam jsou doby, kdy lázeňský pobyt dítěti přinášel především stres z dlouhodobého odloučení a pobytu v cizím prostředí. Nejen přítomnost rodičů, ale i dětem přizpůsobené prostředí a výzdoba napomáhají k tomu, aby se děti v lázních cítily dobře. Jen tak budou všechny procedury skutečně efektivní. Pokud je to možné, dává se přednost pobytu dítěte s jedním z rodičů. Rodič doprovází dítě i na jednotlivé procedury, aktivně se zapojuje do jednotlivých procedur a tyto dovednosti potom může uplatňovat doma po skončení léčebného pobytu. Lázně přicházejí i se speciální nabídkou preventivních, krátkodobých pobytů, a to jak v době prázdnin, tak v průběhu roku. Pro volný čas je důležitá nabídka kroužků a dalších aktivit. Dětské pobyty nabízejí především lázně v Poděbradech a Luhačovicích.

Ať žijí princezny

Která z malých slečen aspoň na chvíli nezatoužila obléknout dlouhé šaty a projíždět se na koni zámeckým parkem! I tenhle pohádkový zážitek je splnitelný a možná při něm vaše malá princezna procitne ze sna a zjistí, že dlouhé šaty jsou najednou mírně nepraktické a koňský hřbet není tak pohodlný, jak se jí zdálo. A nebo naopak, společně prožijete kouzelný víkend s jízdou na ponících, bálem v pohádkových šatech, ale i dětskou masáží s vůní citrusů… takový, jako nabízí např. hotel Chateau Mcely ve svém balíčku Slet princezen.

A kdy tedy začít?

Pokud jste doteď nepřiměli svoje potomstvo ke sportovním aktivitám, potom máte nejvyšší čas, protože zdravého pohybu nemají děti nikdy dost. A nebo chcete jen vyzkoušet jak zareagují na tělovou proceduru? Zkuste jednorázově něco z nabídky některých denních lázní. Dobrým tipem pro začátek může být třeba detoxikační medová masáž. Uvolní napětí a pomůže posílit organismus. Záleží na nás, jaký svět s dětmi objevíme a jestli to bude zrovna ten plný zdraví a pohody. Je to jen v našich rukách.

Za fotografie děkujeme hotelu Chateau Mcely.

Wellness není jen pro velkéWellness není jen pro velkéWellness není jen pro velkéWellness není jen pro velké

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka