Watsu

Tento pojem se skládá ze dvou slov - water a shiatsu. Jde tedy o cvičení, založené na principech shiatsu, které se provádí ve vodě.

Tento postup začal praktkovat na počátku osmdesátých let minulého století v USA terapeut Shiatsu Harold Dull. U nás se objevuje zhruba od roku 2008.

Podobně jako v shiatsu, jde o komunikaci mezi klientem a terapeutem skrze doteky, navíc umocněné téměř beztížným stavem ve vodě. Tato forma cvičení umocňuje všechny známé přínosy terapie prováděné ve vodě: zvýšení krevního oběhu, snížení bolesti, ochrana kloubů a zvětšení rozsahu pohybu. Terapie se provádí ve vodě o teplotě lidského těla.

S pomocí Watsu lze dosáhnout velmi hlubokého relaxačního stavu. Usměrňovaný pohyb klienta se doplňuje mírným natahováním, tlakem na akupresurní body a prvky masáže Shiatsu.
Díky nadnášení ve vodě je možné ulevit páteři i kloubům a protáhnout svaly takovým způsobem, který by na souši nebyl možný.
Watsu má silné antistresové účinky a pomáhá i jako doplňková léčba při tělesném postižení, poruchách nervové soustavy a jako součást rehabilitačních programů. Protože tímto způsobem lze dosáhnout hluboké relaxace, používá se zároveň pro podporu práce s emocemi - uvolňuje psychické stresy a traumata, působí zklidnění a "vypnutí" mysli. 

Za fotografie děkujeme paní Darje Havelkové.

WatsuWatsu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka