Výběr instruktora je to nejdůležitější…

zdůrazňuje Mgr. Helena Jarkovská, zakladatelka a ředitelka České akademie wellness a autorka několika knih. Kromě jiného přednáší na Univerzitě třetího věku a v poslední době se zaměřuje na lekce cvičení pro seniory. Dnešní povídání proto věnujeme, i s ohledem na blížící se měsíc seniorů, problematice seniorského cvičení.

Vy sama se věnujete cvičení celý život. Jak jste Vy osobně začínala s vedením lekcí cvičení pro seniory?
Pravidelný pohyb potřebujeme všichni, ale všichni se musíme hýbat zdravě. Proto jsem velmi ráda, že mne kolegyně z Českého svazu aerobiku oslovily ke spolupráci na  jednom z dílů edice Fisaf fitness collection. Záměrem edice bylo nabídnout zájemcům vodítko pro zdravé cvičení. Šestý díl je věnovaný právě cvičení v seniorském věku. To má totiž svá specifika.
Program je vhodný pro všechny, kteří i ve zralém věku chtějí zůstat v kondici. Společně s prezidentkou Českého svazu aerobiku, Dr. Jitkou Poláškovou jsme připravily program cvičení, které respektuje pohybové schopnosti seniorů, zlepšuje držení těla nejen ve statických polohách, a navíc udržuje vitalitu a pohybové cítění. Výhodou je, že část cviků můžete provádět bez jakýchkoli pomůcek, doma, na zahradě nebo v parku. Spolupráce na DVD ale samozřejmě není má první zkušenost se cvičením pro seniory. Aerobiku se věnuji od jeho počátků a již skoro dvacet let vedu Fitklub na Praze 7. Před nedávnem jsem byla oslovena ke spolupráci s Univerzitou třetího věku, kde jsem vedla cyklus přednášek na téma „Pohyb a zdraví.“ Ten zaznamenal obrovskou odezvu a stal se základem kurzů pro seniory, které vedu. Mimochodem, všechna cvičení, která na DVD předvádím, cvičili a cvičí také účastníci těchto kurzů.

Jaké rady byste dala těm, kteří si chtějí lekce správně vybrat?
Začít se cvičením není pozdě ani ve vyšším věku, ale doporučuji investovat čas a energii do výběru fitness studia a instruktora. Samozřejmě si s tím musíte dát práci, projít nabídky, informovat se na kvalitu instruktorů. Naši lidi jsou vzdělaní a chtějí si kvalitně zacvičit, ale často to pak skončí tak, že jsou zklamaní, že je všechno nesmyslně bolí.  Chyba je ale ve vedení hodiny a technice cvičení. Projevuje se to i v návštěvnosti hodiny, stále se střídají noví cvičenci, instruktor si je ve svých hodinách  neumí udržet, cvičencům chybí motivace, nevidí na sobě žádné pohybové a fyzické pokroky. Co by mělo být samozřejmostí, ale to není každému dáno, že každý instruktor musí být také dobrý psycholog a diplomat.
Dobré je ověřit si nejen ceny, ale i přístup. Spousta studií a fitness center vidí v naší generaci nevyužitý potenciál, ale leckde nám nedokážou nabídnout nic víc, než slevu na ceně. Je ale třeba zaměřit se na přístup a především znalosti instruktora. Cvičitel „patří“ svým cvičencům i po skončení hodiny, kdy je čas na popovídání, vysvětlení, individuální poradu. Cvičitel musí přesně vědět, co se při tom kterém cviku v těle děje a musí o tom umět mluvit. Musí umět říct a popsat, proč cvičíte zrovna ten a ten cvik. Rozhodně nesmí chybět humor, pochvala.
Prvním vodítkem by měl být název, pod jakým se cvičení nabízí. Žádné složitosti nejsou třeba. Potom bych se zaměřila na výběr cvičitele. A jak dotyčný toho správného pozná? Je dobré se poptávat a zkusit zajít za doporučeným cvičitelem, který zná věkové zvláštnosti a problémy seniorské kategorie, ví, které vhodné cvičení  je zdravé a nenáročné. A potom přijít, vyzkoušet, poradit se. Cvičitel vám musí komplexně ve všech směrech vyhovovat.

Jak by měla taková lekce pro seniory vypadat?
Ve cvičení pro seniory jde určitě v prvé řadě o udržení či zlepšení kondice. Obsahem cvičení jsou přímivé, protahující, kompenzační a posilovací cviky, které jsou komplexně zaměřeny na rovnoměrné procvičení celého těla. Jsou prováděná technikou cvičení vhodnou pro seniorský věk- cviky se provádějí v pomalém tempu veděně ne švihově a výběr cviků musí být přiměřený věku cvičících. Součástí lekce cvičení pro seniory je také možnost dalších společenských kontaktů, seznámení s dalšími lidmi a jejich problémy. Myslím, že najít správné fitness centrum nebo studio je to nejtěžší.

A rada na závěr?
Zdravý pohyb se uznává celosvětově jako prevence proti civilizačním chorobám a pro podporu dlouhověkosti. Díky cvičení si můžete výrazně prodloužit kvalitu života. Samozřejmě, bez vlastní iniciativy a přiměřené námahy to nejde.

Děkuji za rozhvor. Ptala se Petra Dolanská

Za fotografie děkujeme Mgr. Janě Havrdové z ČSAE.

Výběr instruktora je to nejdůležitější…Výběr instruktora je to nejdůležitější…

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka