Vincentka

Luhačovice ve světě proslavila světoznámá Vincentka - minerální voda z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice. V Luhačovicích však vyvěrá celkem až 16 minerálních pramenů různého minerálního složení a existují zde celkem tři prameny nazvané Vincentka. Jsou to Vincentka, Nová Vincentka a Vincentka 2.

Vincentka

Minerální voda původního pramene, dříve zvaného jako Hlavní, je k dispozici v hale vybudované v letech 1947 - 1948. Podává se studená i ohřívaná, používá se k pitné léčbě a inhalacím v Lázních Luhačovice. Kvůli vydatnosti 10 - 12 litrů za minutu se v současné době tento pramen již nevyužívá pro lahvování.

Nová Vincentka

Druhý pramen má podobné složení jako původní, ale díky vydatnosti 30 litrů za minutu je od roku 1991 využíván jako zdroj pro lahvování a stáčen. Tento vrt je hluboký 35 metrů a pochází z roku 1988.

Vincentka 2

Třetí z pramenů s vydatností 40 litrů za minutu je situován západně od Jurkovičova domu. Slouží jako rezerva pro léčebné účely, ale zatím (od r. 2011) není využíván.

Práva na plnění Vincentky do lahví a její prodej má akciová společnost Vincentka. Vincentka je 100 % přírodní produkt. Je to velmi silně mineralizovaná, jodová uhličitá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, hydrogenuhličitan-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité, studená, hypotonická. Celková mineralizace dosahuje 9854 mg / l. Osmotickým tlakem 634,7 kPa se blíží osmolalitě lidské krve a nitrobuněčných tekutin.“

Vincentka

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka