V Alkazaru vzniká unikátní lezecký park

Kromě cyklostezek, skate parku, in-line dráhy mají obyvatelé i návštěvníci Berouna k dispozici další sportovní atrakci - Lezecký park Alkazar. Koncem roku jej ve stejnojmenném lomu na levém břehu Berounky vybudoval Český horolezecký svaz. A to na městském pozemku, který radnice investorovi zapůjčila.

Lezecký park je koncipován jako volně přístupná atrakce, která bezesporu obohatí možnosti sportovního vyžití pro obyvatele Berouna a jeho návštěvníky. Lezecký park v této podobě je v České republice novinkou. Inspiraci autoři hledali v alpských zemích, kde jsou podobné atrakce rozšířené jako takzvané Klettergarten, tedy lezecké zahrady.

V místě bývalého vodáckého tábořiště svaz vybudoval lezecký park, který slouží pro bezpečné provozování horolezeckého sportu pro všechny skupiny výkonnostních lezců. Zejména je ale zaměřen na rodiny s dětmi. I proto tu návštěvníci najdou několik dětských prolézaček a atrakcí. Například jsou zde rozmístěny kameny pro přeskakování, dřevěné břevno nad zemí pro nácvik rovnováhy nebo hrazda. Vybudováno zde bylo rovněž ohniště z přírodního kamene, společně se sezením a kamenným stolem. Na blízké stěny byly osazeny jistící prostředky pro horolezce, horolezci tu vytvořili i trenažér pro zachytávání pádů či pět metrů vysoký skalní práh jako přístupovou cestu mezi nejnižším rovným patrem lomu a vyšší patrem.

Podstatné podle vedení berounské radnice je, že místo, které dosud horolezci využívali bez jakýchkoliv pravidel, bude doplněno dvěma informačními tabulemi. Ty upozorní návštěvníky na to, že lezectví je nebezpečný sport, současně budou definovat pravidla pro bezpečný pohyb v parku. Vstup do něj bude na vlastní nebezpečí.

Za informace a fotografie děkujeme Pavle Švédové z MU Beroun.

V Alkazaru vzniká unikátní lezecký parkV Alkazaru vzniká unikátní lezecký park

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka