U počátků vodoléčby stál konkurenční boj

Díky příhodným klimatickým podmínkám a velkému množství minerálních pramenů vznikla v Jeseníkách lázeňská města, která kromě léčby zdravotních komplikací nabízejí turistům také relaxaci a odpočinek. Není však mnoho lázeňských míst, kde bychom našli tak intenzivní soupeření dvou odlišných přístupů k lázeňské péči, jako tomu bylo na Jesenicku. Náš souboj se odehrával během první poloviny 19. století a jeho aktéry byli dva prostí venkované bez lékařských znalostí a medicínského vzdělání. Přesto se oba dva nesmazatelně zapsali do historie lékařství a dějin lázeňské péče. Hlavní zbraní v tomto souboji byla obyčejná voda.

Priessnitz vs. Schroth

Na začátku je příběh chudého a neduživého chlapce, který zesílil a vyléčil se pomocí koupelí ve studené vodě. Ano, mluvím o Vincenci Priessnitzovi, od jehož narození uplyne letos 210 let. Koupele začal doporučovat i ve svém okolí, a tak se prvním vodoléčebným zařízením stala jeho vlastní chalupa v tehdejším Gräfenberku, dnešním Jeseníku. Když přestávala stačit, začal roku 1822 stavět kamennou budovu – první vodoléčebný ústav na světě. Již roku 1831 byl klasifikován jako státem uznané lázně. Hlavní léčebnou metodou byly studené zábaly vedoucí k intenzivnímu pocení, pitná kůra, studené koupele, sprchy pod silným proudem vody, pod širým nebem a za každého počasí, procházky v lesích a fyzická práce, např. řezání a štípání dřeva, v zimě odklízení sněhu. Dnes již legendární jsou jeho spory s bohatými klienty, kteří se nedokázali přizpůsobit tvrdým podmínkám a nepohodlí, které u Priessnitze vládly.

Roku 1829 založil jenom kousek vedle – v Dolní Lipové, své vlastní lázně sedlák a lidový léčitel Johann Schroth. Narozdíl od Priessnitze ale používal teplé a vlhké obklady a zaměřoval se na pacienty s poruchami látkové výměny. Svých výsledků dosahoval suchou neslanou stravou s vyloučením vody, kterou nahrazoval omezeným množstvím vína a dlouhými potními kůrami. Zatímco Schrothovi pacienti měli alkohol doporučen, Priessnitzovým byl zakazován, a naopak Priessnitzovi pacienti zdravě a vydatně jedli, zatímco Schrothovi hladověli.

V 19. století, a zvláště v jeho závěru, byla vodoléčba módní záležitostí, po vzoru Priessnitzova ústavu vznikaly mnohé další v Evropě, ale i Americe. Obě metody – Shrothova i Priessnitzova kůra prokázaly svou životaschopnost a udržely se dodnes, zatímco mnoho dalších léčebných metod nepřežilo své zakladatele. V současné době se kombinují s nejnovějšími poznatky ve vědě, a vytvářejí tak komplexní léčebné postupy při různých obtížích.

Jeseníky dnes

Lázeňská města v Jeseníkách nabízejí také krátkodobé pobyty, které zvyšují tělesnou i duševní kondici klientů. Tyto pobyty využívají lidé, kteří si chtějí odpočinout a udělat něco pro svoje tělo. Lázeňské procedury a speciální jesenické mikroklima dokáže tělo zregenerovat, a tím také předejít budoucím zdravotním komplikacím, které souvisejí se stylem života. V současné době jezdí do Priessnitzových léčebných lázní kolem dvaceti tří tisíc klientů ročně, z toho dvacet procent jsou zahraniční hosté.

Pokud vás vaše letní toulky zavedou i na Jesenicko, můžete navštívit i jiná lázeňská místa, např. Velké Losiny, Bludov nebo Karlovu Studánku. Výzkumy dokazují, že jesenické mikroklima je na světovém žebříčku v hodnocení klimatu s léčebným efektem na třetím místě. Z wellness nabídky si tam určitě vyberete.

lázně JeseníkVincenc Priessnitz..a jeho konkurent Johan Schroth

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka