Týden saunování 2018

Celostátní kampaň pro podporu zdravého saunování s letošním hlavním tématem „Aromaterapie pro zážitkové saunování přináší i přírodní vykuřovadla a kouřové rituály“ Osmý ročník kampaně na podporu správného a zdravého saunování se uskuteční v řadě saun a saunových světů po celé ČR.

Celostátní Týden saunování přinese návštěvníkům saun množství speciálních akcí, spoustu zážitků, nejrůznější výhody a také informace o správném a zdravém pravidelném saunování. Týden saunování začíná 3. listopadu a končí 11. listopadu. Akce je pořádána Českou asociací saunérů.

Novinky pro zážitkové saunování sahají do historie – přichází kouřové rituály

„Pravidelné saunování je velmi prospěšné, působí velmi dobře na podporu imunity, celkově pozitivně ovlivňuje náš zdravotní stav i naší psychiku. Proto se provozovatelé saun snaží k saunování přivést další klienty a pro stávající hosty připravit nějaké nové zážitky. V rámci letošního Týdne saunování se představí velká novinka v českých wellness a to jsou přírodní vykuřovadla a kouřové rituály“. Sděluje Pavel Hofrichter, předseda České asociace saunérů.
Vykuřovadla se používají jak na provonění a očistu prostor wellness center, tak v lepších saunových centrech se s nimi setkáte i při speciálních saunových rituálech. Jednotlivá vzácná dřeva, pryskyřice a bylinky se používají k navození atmosféry, k uklidnění, mohou působit protistresově nebo poskytují energii k nalezení síly a povzbuzení.

Zážitkové saunování i saunové soutěže

Zážitkové saunování je trendem posledních let. I u nás přibývá saun, kde se návštěvníci setkají s nabídkou pravidelných saunových ceremoniálů. Saunéři se setkávají na soutěžích, kde se soutěží v provedení saunových ceremoniálů – saunového divadla. Na mistrovství světa AUFGUSS WM pravidelně sbíráme medaile a další úspěchy. Náš Jiří Žákovský už má titul Mistra světa (2017) druhé a aktuálně třetí místo na světě! V porotě AUFGUSS WM má ČR také zastoupení, Pavel Hofrichter je členem mezinárodní poroty na mistrovství světa. „Práce v porotě je opravdu velmi náročná, ale také zajímavá. Všechny získané zkušenosti využívám také při školení nových saunérů a při další práci v oblasti zážitkového saunování“ říká Pavel Hofrichter.

Saunové sdružení a zajímavé saunové akce

Česká asociace saunérů připravuje celou řadu projektů, podílí se na vzdělávání saunérů, vyhlašuje a spoluorganizuje soutěže SaunaFest nebo Sauna Herbal Cup.

SAUNA HERBAL CUP je soutěží relaxačních saunových ceremoniálů a peelingových procedur pro parní lázeň. Uskuteční se poslední listopadový víkend (22. - 25.11.) ve Wellness Hotelu Frymburk. Zde nyní otevřeli novou část – venkovní saunový svět a venkovní bazény. Sauna Herbal Cup je originální projekt, který vznikl v roce 2013 a letos vznikla evropská síť Sauna Herbal Events, jejíž členové pořádají soutěže a eventy zaměřené na přírodní esence a ingredience.
Letos se i na Sauna Herbal Cupu představí nové kouřové rituály, metličkové procedury a další doprovodný program.

Týden saunování v regionech po celé ČR

Letos se do projektu zapojuje velké množství saun a saunových center. V jednotlivých saunových centrech jsou připraveny speciální saunové noci s prodlouženou otevírací dobou nebo zvýhodněným vstupným, saunování při svíčkách, saunové ceremoniály, peelingy či saunová show - saunové divadlo. V některých saunách se chystají diskuse o zásadách správného saunování.
Ve vybraných centrech se návštěvníci setkají také s kouřovými rituály. Saunéři se na jejich používání školí v kurzech Saunového mága.

Vybrané sauny a centra zapojená do Týdne saunování:

Aquapalace Praha, Relax Studio Troja (Praha 8), Aqua Sport Club jedenáctka (Praha 11), Aquapark a wellness centrum Laguna Třebíč, Aquapark Uherské Hradiště, Sauna Straz Strakonice, Sportovní zařízení města České Budějovice, Bospor Bohumín, Wellness Nové Město na Moravě, Městská sauna Čelákovice a řada dalších center.

V rámci Týdne saunování proběhne i otevřené školení zážitkového saunování pro příznivce saunování nebo začínající saunéry. Více informací najdete na webu ČAS – www.sauneri.cz

Bohatý program bude pro návštěvníky připraven v Aquapalace Praha. Zde se také 31.10. uskutečnila tisková koference, která projekt odstartovala. Pro návštěvníky zde připravili speciální saunovou permanentku za zvýhodněné vstupné pod názvem „Saunování na zkoušku“ a každý večer tři speciální saunové ceremoniály v podání nejlepších saunérů.

Kylpyla v městské sauně Čelákovice připravuje 3.11. saunovou noc s bohatým programem zážitkových saunových ceremoniálů. V Uherském Hradišti již tradičně připravují program pro rodiny, dětské saunování nebo saunování pro seniory. Ve Strakonicích je připraven vstup pro děti zdarma, ovocné občerstvení a saunování bez časového limitu. Relax Studio Troja zve návštěvníky na privátní saunování se cvičením nebo speciální peelingové procedury.

Další informace na internetových stránkách.

Fotografie: Pavel Hofrichter.

Týden saunování 2018Eliška Bučková na TK v AquapalaceEliška Bučková na TK v AquapalaceTýden saunování 2018

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka