Strom roku 2011

Znáte zajímavý strom? Přihlaste jej do soutěže! Nadace Partnerství včera, tedy na první jarní den, vyhlásila další ročník oblíbené celostátní ankety Strom roku. Své návrhy na nejsympatičtější strom České republiky můžete posílat do 15. května. Do finále postoupí dvanáct stromů vybraných porotou soutěže. O vítězi rozhodne veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování, jehož výtěžek poputuje na výsadby stromů. Odměnou pro vítěze ankety bude odborné ošetření a postup do celoevropského kola.

Anketa Strom roku letos slaví své desáté výročí. Jaký strom má šanci stát se jejím jubilejním vítězem? „Na rozdíl od jiných soutěží a anket nehledáme nejstarší, nejvyšší nebo nejkrásnější strom Do ankety patří stromy se zajímavou historií nebo silným příběhem, které dokáží stmelit žáky ve škole, sousedy nebo celou obec,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství a dodává, že právě posílení vztahů mezi lidmi a jejich všímavého postoje k zeleni je největším přínosem ankety.

Nominovat oblíbený strom do ankety může kdokoliv. Své favority mohou přihlásit mateřské a základní školy, sdružení, spolky, jednotlivci i obce z celé republiky. „Zasílat mohou také návrhy stromů, které ohrožují necitlivé zásahy a negativní dopady lidských činností. Tyto stromy pak porota ocení titulem Strom hrdina,“ vysvětluje Hana Rambousková. Každý návrh by měl obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii nebo obrázek. Nominaci je potřeba zaslat do neděle 15. května na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail strom.zivota@nap.cz.

Anketa jednoduchým způsobem rozvíjí vztah lidí ke stromům a zároveň podporuje zachování rozmanitosti přírody. Úspěšný model ankety, do kterého od roku 2002 zapojilo téměř 370 tisíc lidí, se Nadaci Partnerství podařilo zavést také do ostatních evropských zemí - Bulharska, Rumunska, Maďarska a Polska. Vítězové národních kol pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku. V loňském roce se vítězem stal Hromův dub z Olomoucka, do ankety se zapojilo 40 560 lidí a celkový výtěžek ankety činil 140 000 korun.

Anketu Strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Autor fotografie: Petr FrancánFotografie z archivu Nadace PartnerstvíAutor fotografie: Michal VeselýAutor fotografie: Petr Francán

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka