Střední Zadunají - dosud utajený lázeňský ráj

Maďarsko je takový malý středoevropský Island... Stejně jako v téhle vzdálené severské zemi tu s nadsázkou platí, že kde kopnete do země, tam vytryskne horký nebo léčivý pramen. Maďaři jsou si svého jedinečného přírodního bohatství dobře vědomi a založili na něm celý svůj turistický ruch.

Jen do dnešní doby tu bylo objeveno 1300 termálních pramenů, v Budapešti jich využívají asi sto a samozřejmou součástí přibližně sedmdesáti zdejších obcí jsou koupaliště, bazény a lázně. Méně známou oblastí Maďarska je Střední Zadunají, které se rozkládá na západ od Budapešti a severně od Balatonu, mezi řekami Dunaj a Dráva.

Dojedete-li do slovenského Komárna, zamiřte do lázní Pápa, které jsou od hranic vzdáleny jen pár kilometrů. Velký lázeňský komplex tu vznikl na místě bývalých hradních zahrad a stále se budují nové prostory využitelné pro wellness. V současné době je k dispozici 12 bazénů a také děti si tu užijí dostatek zábavy na 4 toboganech a 2 skluzavkách. Pápa zároveň nabízí širokou nabídku fitness a wellness služeb, a co je velkou výhodou – do bazénů můžete vzít i malé děti, protože zdejší voda neobsahuje síru. Také barokní centrum městečka nabízí spoustu možností pro naplnění využití volného času po koupání. Naším tajným tipem je třeba Muzeum modrotisku.

Další zastávku po dosud neobjevených wellness centrech Maďarska můžete udělat v místech, kde se Malá nížina setkává s pohořím Bakony. Tady leží překrásné městečko Sümeg, kterému se kdysi přezdívalo Město oslů. Zdejší obyvatelé totiž místo na koních jezdili na oslících. Jeden z nejzachovalejších maďarských hradů z roku 1260, který stojí na vysokém kopci nad městem a proslavil se mimo jiné tím, že jako jediný nebyl nikdy v historii dobit Turky, můžete pozorovat ponořeni do příjemně teplé vody venkovních bazénů čtyřhvězdičkového wellness hotelu Kapitány. Ten se může pochlubit nejen dokonalým zázemím pro dospělé i rodiny s malými dětmi, ale i největší vířivkou (100 m²) v celém Maďarsku. Večer si nenechte ujít rytířské zápasy, po nichž následuje středověká večeře, při níž je dovoleno jíst rukama, což (nejen) děti jistě ocení..

Na břehu unikátního sladko-slaného jezera Velence, které je pokryté neustále se přemisťujícími plochami rašeliny se vzrostlými rákosovými porosty, pak čeká na všechny příznivce wellness čtyřhvězdičkový hotel Velence Resort & Spa. Zdejší zážitkové lázně, které slouží nejen hostům, ale jsou otevřeny i široké veřejnosti, nabízejí venkovní i vnitřní bazény s termální vodou o ploše větší než 1000 m². Když k tomu připočtete spoustu atrakcí pro děti i dospělé, pestrou nabídku wellness služeb i ubytování a gastronomii na nejvyšší úrovni, ani vás nepřekvapí, že hotel dostal letos ocenění „Nejlepší wellness hotel na venkově r. 2010“.

Maďaři jsou prostě mistři ve vymýšlení nápadů, jak si získat a udržet lázeňské hosty. Důkazem je i VillaparkVárgesztesi, kde budete mít k dispozici spoustu vnitřních i vnějších bazénů s termální vodou (až 34 ºC) a mnoho vodních atrakcí. Jedinečné je ale i ubytování – v tomhle „kempinkovém městečku“ si totiž můžete pronajmout patrovou vilku pro 8 osob, která má v přízemí bazén a vířivku. Takových domků tu mají 18 z celkového počtu 125. Do Villaparku můžete díky termální vodě a pohodlnému ubytování zamířit kdykoli během roku. Navíc můžete přímo v areálu ochutnávat skvělou maďarskou gastronomii v Étterem Restaurant.

Autorka Anna Drozdová, fotografie Madarsko.cz

Papa - kupele, Maďarsko lázněVelence resort spaPapa - kupeleKapitany hotelVelence resort spa

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka