Spinning

Spinning je energeticky účinné skupinové cvičení na stacionárním kole za doprovodu hudby, kterému se také jinak říká indoorcycling. Spinning vynalezl americký dálkový cyklista Johnatan Goldberg, podle kterého se také jmenuje certifikát J.G.S.I. (Johnny G Spinning Instruktor). Tento certifikát by měl mít každý instruktor, který vede spinningové lekce.

Spinning je aerobní cvičení, při kterém si každý jezdec individuálně volí svou zátěž dle svých možností a cílů, přičemž tempo určuje rytmus hudby, na kterou se obvykle jezdí. Výhodou spinningu je, že je nenáročný na koordinaci pohybů a nezatěžuje kloubní systém. Jeho cílem je celkové procvičení svalů nohou, hýždí, paží a trupu.

Spinningové lekce jsou většinou rozděleny podle druhu terénu ve kterém se jezdí. Základními terény jsou roviny - jezdí se zpravidla s nízkou zátěží a kopce, které jsou simulovány použitím těžší zátěže. Následují těžší úrovně: rovina ze sedla a kopec ze sedla. Po zdokonalení těchto dvou technik v sedle a ze sedla následují skoky - opakované zvedání těla ze sedla a sprint - vyvinutí velké rychlosti během krátkého intervalu (maximálně 30 vteřin) a poté snížení tepové frekvence.

V průběhu celého cvičení je důležité rytmické uvolnění, efektivní šlapání a zejména dýchání. Rozlišují se dva druhy dýchání: brániční (hluboké) a hrudní (povrchové). Brániční dýchání je nejefektivnější způsob dýchání. Při každém nádechu se bránice stahuje a tím nasaje vzduch do plic. Správné dýchání při spinningu se provádí nádechem nosem a výdechem pusou. Zpočátku se může dostavit pocit nedostatku vzduchu v plicích, ale dýchání se postupně stává efektivnějším.

Velmi důležité je také správné nastavení kola. Výšku sedla lze nejlépe nastavit v pozici, kdy se posadíte na nejširší část sedla a položíte polštářky chodidel na středy pedálů. Výška sedla se upravuje tak, aby byla v nejnižším bodě šlápnutí noha natažená. Při šlapání by se nikdy nemělo propnout koleno. V této pozici je jízda pohodlnější, chráníte kolena a šlapete efektivně. Paže by měly být mírně pokrčené v loktech. Správné nastavení výšky řidítek zajišťuje pohodlnou pozici těla na kole a zabraňuje zbytečnému napětí v zádech.

Mezi návštěvníky fitness center najdeme jak příznivce spinningu, tak lidi, pro které je spinning nudné a nesmyslné ježdění na kole v místnosti a kteří si raději vyjedou sami na výlet někam do přírody. Uvádíme několik důvodů, proč byste si mohli spinning oblíbit právě vy:

  • Atmosféra: skupinový trénink vás pohltí svou atmosférou, přítomnost dalších vás bude motivovat k výkonu a hudba vám dodá energii, důležitá je také osobnost trenéra.
  • Kondice: pravidelné lekce spinningu výrazně zlepší vaši kondici a kromě toho spolehlivě nahradí saunu i návštěvu kosmetičky, protože důkladné propocení vyčistí vaši pleť.
  • Hubnutí: Spinning je ideální na spalování tuků - během jedné hodinovélekce spálíte 1680 - 2500 kJ
  • Individuální zátěž: intenzita zátěže je jen na vás, tudíž se nemusíte bát, že vám někdo ujede. Pokud už nemůžete, posaďte se do sedla, uberte tempo a zátěž a bez obav jeďte dál.
  • Endorfiny: jak jistě víte, každý intenzivní pohyb způsobuje vyplavování endorfinů - hormonů, které vám navodí lepší náladu. Kromě toho budete mít po spinningové lekci pocit, že jste pro své tělo opravdu něco udělali.

Spinningové hodiny najdete ve většině fitness center. Při výběru je dobré dát na zkušenost nějakého známého, anebo si prostě vyzkoušet několik různých spinningových lekcí na vlastní kůži. Je totiž možné, že vám bude nějakou dobu trvat, než najdete toho správného instruktora, se kterým vás bude spinning opravdu bavit.

 

SpinningSpinning

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka