Singltrek pod Smrkem

Singltrek pod Smrkem je první singltrekovou destinací v České republice a kontinentální Evropě. Nachází ve frýdlantském výběžku, vine úbočím hory Smrk (1124 m. n.m.), nejvyšší hory české části Jizerských hor. V místě, které odedávna patřilo k nejchladnějším a nejméně přístupným oblastem českých zemí.

Singltrek jsou úzké přírodní stezky projektované a budované dle speciální a léty prověřené metodiky, díky které se singltrek stává uceleným produktem pro rekreaci v přírodě.

Singltrek se vlní mezi stromy, nikdy nevede dlouho rovně, příliš z kopce ani do kopce. Respektuje tak lesní prostředí a dělá vše pro to, aby si široká škála návštěvníků užila jízdu v přírodě. To, co singltrek odlišuje od ostatních chodníčků a pěšinek, je přesný a zkušenostmi ověřený způsob jeho budování, který navazuje na umění našich předků. Podobné stezky na našem území totiž vznikaly například již před stovkou let při prvorepublikovém rozmachu turistického hnutí. Singltrek je však nově přizpůsoben a zdokonalen pro využití cyklisty.

Singltrek nejsou široké cesty lesní dopravní sítě
, historické stezky a chodníky, 
pěšiny vyšlapané lidmi či zvěří
 nebo amatérsky postavené freeride tratě. Ačkoli singltrek často vypadá jako právě zmiňované stezky a chodníky, což je také esteticky jeho cílem, odlišuje se právě speciální metodikou, která umožňuje efektivní a udržitelnou správu sítě stezek, managementu návštěvnosti stezek a která se maximálně zaměřuje na příjemné uživatelské zážitky.

V současné době je k dispozici první etapa sítě stezek - okruh propojující Lázně Libverda a Nové Město pod Smrkem. Okruh má délku 18 km, z čehož je 12 km singltrekových stezek a 6 kilometrů vede po stávajících lesních dopravních cestách.

Singltrek pod SmrkemSingltrek pod SmrkemSingltrek pod Smrkem

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka