Sestavte si chutné menu z bezpeckových melounů!

Melouny jsou známé jako zdravé letní osvěžení plné vitaminů. Nejčastěji se konzumují za syrova, nakrájené na plátky nebo menší kousky. Věděli jste ale, že jejich nízkou energetickou hodnotu a nulový obsah tuku můžete využít při sestavování celého menu?

Na začátek se hodí podávat třeba studenou polévku Gazpacho. Ta tradiční španělská se připravuje z rajčat. Vyzkoušejte ale i její melounovou obměnu. Potřebovat na ni budete:

  • 3 rajčata
  • 350 g melounu BOUQUET
  • 1/2 stroužku česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • cukr podle chuti
  • 1/2 malé dýně
  • 1/2 okurky
  • bazalku
  • 1 polévkovou lžíci hořčice
  • 2 lžičky sherry octa
  • sůl
  • krevety (nemusí být)

Nejdříve ze všeho na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce k nakrájené dýni a okurce. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun BOUQUET nakrájený na kostičky. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujte a dochuťte solí. Máte-li rádi krevety, vařte je 1 minutu ve vroucí vodě a zchlaďte. Polévku servírujte s lístkem bazalky a případně s krevetou.

Po polévce může přijít předkrm ve formě lehkého krabího salátu s melounem. Na ten si připravte:

  • 350g krabího masa
  • 5 lžic majonézy
  • 50 g bílého jogurtu
  • 4 lžičky olivového oleje extra virgin
  • 4 lžičky limetkové šťávy
  • 1 jarní cibulku
  • čerstvou petržel
  • sůl, mletý pepř
  • bezpeckový meloun BOUQUET
  • ledový salát
  • toastový chléb

Krabí maso nebo krabí tyčinky nechejte okapat a mezitím si připravte zálivku. Tu připravíte smícháním majonézy, jogurtu, olivového oleje, limetkové šťávy, najemno nakrájené jarní cibulky, petrželky, soli a pepře. Zálivku jemně promíchejte s krabím masem. Meloun BOUQUET rozpulte, nakrájejte na klínky a následně na malé kostky. Na talířek si připravte ledový salát, na něj kostky melounu a nakonec přidejte krabí salát. Pokrm ozdobte snítkou petrželky. Můžete podávat s opečeným toastem.

Hledáte-li netradiční přílohu, meloun BOUQUET může být tou pravou volbou. Vyzkoušejte ho podávat místo hranolek ke kari kuřeti podle následujícího receptu. Na nákupní seznam si připište:

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévkovou lžíci sójové omáčky
  • 1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
  • 1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti)
  • 1/4 šálku nakládaných okurek
  • 6 plátků bezpeckového melounu BOUQUET
  • čerstvá petrželová nať na ozdobu

Při tomto receptu začněte přípravou kuřecího masa. To vložte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Dobře sáček uzavřete a nechte kuře marinovat na 30 minut až 2 hodiny. Kuře můžete grilovat nebo smažit, dokud není měkké. Pokračujte smícháním majonézy, kari a nadrobno nakrájených naložených okurek. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků a sestavte z nich hranici. Naporcujte kuře na plátky a naaranžujte je na meloun. Lžičkou na kuře naservírujte majonézovou omáčku a posypte trochou nakrájené petrželky.

Po hlavním chodu je samozřejmě čas na dezert. Sladké melouny BOUQUET by se daly podávat samotné, ale připravujete-li slavnostní oběd, bude se vám hodit recept na palačinky právě s melounem. Na tento recept budete potřebovat:

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • 200g hladké mouky
  • špetku soli
  • tuk na opékání
  • smetanu ke šlehání
  • bezpeckový meloun BOUQUET
  • vanilkovou zmrzlinu

V hrnku dobře rozkvedláte mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně přisypte mouku. Těsto nalévejte na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékejte z obou stran. V misce ušlehejte šlehačku, z bezpeckového melounu BOUQUET vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Před podáním potřete palačinku šlehačkou, přidejte připravené kuličky melounu a zmrzlinu. Můžete ještě pocukrovat.

A na závěr přichází skvělý recept na jeden z nejoblíbenějších letních drinků – mojito, tentokrát jeho melounová verze. Na její přípravu si nachystejte:

  • světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)
  • 1 ks limetky
  • 10 lístků máty peprné
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 7 kostiček bezpeckového melounu BOUQUET
  • sodu na dolití

Meloun vložte do mixéru a rozmixujte. Do sklenice dejte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte do sklenice světlý rum a dolijte sodou. Sklenici ozdobte plátkem melounu a doplňte snítkou máty. Vynecháním alkoholu se z tohoto koktejlu dá připravit stejně dobrá „virgin“ verze pro nezletilé.

Díky tomu, že jsou melouny BOUQUET bezpeckové je s nimi vaření opravdu jednoduché, protože se nemusíte trápit vybíráním tvrdých jadérek. K dostání jsou v Kauflandu, Globusu a maloprodejnách po celé republice. Melouny Bouquet dováží do České republiky společnost Anecoop, která je španělským lídrem v exportu čerstvého ovoce a zeleniny.

Fotografie poskytla Dagmar Kutilová, Mediální servis cammino..., děkujeme.

GazpachoKrabí salát s melounemSestavte si chutné menu z bezpeckových melounů!Sestavte si chutné menu z bezpeckových melounů!Kari kuře s melounemPalačinky s melounemMelounové mojito

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka