Saunérka Helena Kopřivová přivezla do Wellness Hotelu Horal bronz z Mistrovství ČR v saunovacích rituálech

Skvělého úspěchu dosáhla na Mistrovství České republiky v saunových ceremoniálech saunérka relaxačního centra Wellness Horal ve Velkých Karlovicích Helena Kopřivová. V soutěži, která se konala v sobotu 16. února v Cedrus Spa Kunětická Hora, vybojovala bronzovou medaili.

Profesionální saunéry u nás zaměstnává zatím jen několik relaxačních center. Mistrovství, pořádané pod záštitou České asociace wellness a dalších oborových organizací či Czechtourismu, se letos konalo vůbec poprvé. Jeho vítězem se stal Jaroslav Palas z domácího Cedrus Spa, druhý byl Lukáš Poluk z Prahy.

„Mám radost, konkurence byla opravdu velká. Je to pro mě obrovské povzbuzení do budoucna,“ komentovala svůj úspěch Helena Kopřivová, která se profesi saunérky věnuje ve Wellness Horal Velké Karlovice teprve krátce. Osmadvacetiletá rodačka z blízkého Nového Hrozenkova původně pracovala „u koní“ v Anglii. Poté v dostihové stáji Valencio rodiny Holčákových ve Velkých Karlovicích připravovala závodní koně na dostihy. Po otevření termálních bazénů Wellness Horal zde nejprve pracovala ve Vital baru, saunérkou je od prosince 2012.

„Saunové rituály jsme začali nabízet návštěvníkům jako jedni z prvních v České republice v létě 2011. Zpočátku šlo o tři rituály denně a obstarával je jeden saunér. Zájem hostů o tuto aktivitu ale neustále roste - dnes už denně organizujeme šest rituálů a obstarávají je tři saunéři. Měsíčně rituály navštíví stovky lidí, letos v lednu jsme měli rekord – přes 1 900 hostů. Helena Kopřivová je jednou z prvních žen saunérek v tuzemsku. Jde o fyzicky náročnou profesi, která je u nás i v cizině spíše doménou mužů. I proto je její úspěch velmi cenný,“ dodal ředitel Wellness Horal Martin Pařízek.

Kromě Mistrovství České republiky se během víkendového SaunaFestu konala ještě jedna soutěž - Velká cena ČR s mezinárodní účastí. Do Cedrus Spa se tak sjeli kromě tuzemských saunérů také zástupci z Maďarska, Itálie, Polska či Holandska. „Díky tomu jsme viděli řadu zajímavých ukázek práce saunérů z jiných evropských zemí, které mají s rituály dlouholeté zkušenosti. To pro nás bylo velmi přínosné. V zahraničí se dnes například prosazují rituály s téměř divadelními nebo tanečními prvky, někteří saunéři směřují k obřadnímu způsobu prezentace, jiní vystoupení pojímají více jako zábavnou show… Načerpali jsme hodně inspirace a tipů a je také možné, že se časem naši hosté dočkají i toho, že k nám přijede předvést své umění jeden z oceněných saunérů,“ doplnil Martin Pařízek.

Pojmem saunové rituály (někdy též saunové ceremoniály) se označují procedury spočívající v řízeném saunování pod vedením saunéra. Ten polévá horké kameny aromatickou esencí, čímž zvyšuje vlhkost vzduchu v sauně i pocit horka. Následně víří ručníkem, vějíři, vlajkami či jinými pomůckami vzduch v sauně, což pomáhá lepšímu otevírání pórů pokožky. Saunér také často hostům podává produkty k potírání kůže, které působí jako maska či peeling. Zanedbatelný není ani prvek zábavy, který se odvíjí od osobnosti saunéra.

V Mistrovství ČR se hodnotila mj. saunérova technika práce s ručníkem, celkový dojem z předvedeného výkonu či vhodnost zvolené aromatické esence. Hlasovali nejen odborníci, ale i široká veřejnost.

Foto: Martina Žáčková, PR manažer Resort Valachy Velké Karlovice, děkujeme.

Saunérka Helena Kopřivová přivezla do Wellness Hotelu Horal bronz z Mistrovství ČR v saunovacích rituálechSaunérka Helena Kopřivová přivezla do Wellness Hotelu Horal bronz z Mistrovství ČR v saunovacích rituálechSaunérka Helena Kopřivová přivezla do Wellness Hotelu Horal bronz z Mistrovství ČR v saunovacích rituálech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka