SAUNA HERBAL CUP 2018

Pátý ročník mezinárodního festivalu SAUNA HERBAL CUP se uskutečnil ve WELLNESS HOTELU FRYMBURK na jihu Čech v termínu 22. - 25.11.2018. Hlavním programem byla již tradiční soutěž relaxačních saunových ceremoniálů (RELAX AUFGUSS) a peelingových procedur v parní lázni. Letos se poprvé soutěžící kvalifikovali v národních kolech a tak velké finále v ČR bylo vlastně prvním Mistrovstvím světa.

SAUNA HERBAL CUP je jedinečný festival zdravého, relaxačního, bylinkového saunování, který ve světě nemá obdoby.

Hosté z desítky zemí Evropy

Letos soutěžilo celkem 21 soutěžících, kteří prošli kvalifikací v jednotlivých evropských zemích a v českých saunových centrech. Přivítali jsme reprezentace ze Slovenska, Maďarska, Polska, Itálie, Norska. Vedle hlavní soutěže proběhl i doprovodný program, kde jsme měli hosty z Dánska, Litvy, Maďarska, Estonska / Ruska. V mezinárodní porotě zasedlo 12 odborníků z ČR, Norska, Itálie, Polska, Maďarska a Dánska.

Nápaditý festivalový program

Hlavní soutěž v provedení relaxačních saunových ceremoniálů proběhla ve zcela nové venkovní sauně pro 70 osob, která nabídla příjemné prostředí a dostatek prostoru pro saunéry. Soutěž v peelingových procedurách měla dvě části – v první šlo o prezentaci peelingu. Jednotliví saunéři představili svoje projekty a skutečně to byla nápaditá umělecká díla. Letos ještě více ovládla soutěž kreativity, smysl pro detail, přemýšlení nad každou složkou a nad každou ingrediencí v peelingové proceduře. Ve třídenním programu mohli návštěvníci eventu vyzkoušet všechny soutěžní peelingy ve velké parní lázni ve vnitřním saunovém světě. Ve venkovní zahradě pak byl k dispozici program speciálních saunových ceremoniálů ve finské sauně a v třetí z trojice nových saun se uskutečnili saunové ceremoniály s metličkováním a očistné rituály s bylinkami skupiny saunových mistrů z Litvy. Metličkovalo se i v mobilní sauně a také ve speciálním saunovém stanu. Odpočinek se nabízel také ve speciálních kotlích s teplou vodou a bylinkami – v ruských ČANech. Již podruhé jsme mohli v ČR shlédnout dlouhý saunový rituál v provedení norských hostů.

Aromaterapie, metličky, bylinky a vykuřovadla

Celým festivalem se linula krásná vůně přírodních ingrediencí, sušených i živých bylinek původem z celé Evropy a Ruska, 100% přírodních éterických olejů nebo vykuřovadel. Sauna Herbal Cup je specializován na přírodní esence, ingredience a přírodní postupy. Hosté festivalu jsou nadšení z umění saunérů, z přívalu energie, ze silných zážitků. Saunování je zdravé a Herbal-saunování přináší zcela novou dimenzi zdravého životního stylu.

Relaxace až meditace v hlavním programu

Relaxační saunový ceremoniál je 15-ti minutový program v sauně, který vede zkušený saunový mistr. Ten v sauně zvyšuje vlhkost poléváním saunových kamenů a vířením horkého vzduchu ručníky a vějíři po sauně. Pracuje s teplem, vůněmi, vytváří relaxační atmosféru. Letos jsme viděli skutečně kvalitní a nápaditá vystoupení. Zajímavá hra světel, kouře, netradiční postupy a klidná hudba, to vše zaujalo návštěvníky, kteří mohli také hlasovat o pro ně nejhezčí rituál.

Porotci

Náročná je práce poroty a posuzování jednotlivých vystoupení. Posuzuje se na 30 kritérií, počítají se body a vše má přísná pravidla. Originální koncepce práce porotců dává dobrou zpětnou vazbu pro jednotlivé saunéry. Všechna soutěžní vystoupení sledovala 12-ti členná mezinárodní porota, v níž zasedl např. Lay Pang Ong (Malajsie, Dánsko), Mario Santini (Itálie, prezident AUFGUSS WM), Lasse Eriksen (Norsko), Janos Zelenak (Maďarsko), Jacekl Kulawik (Polsko). Z ČR jsme zde měli Jiřinu Kopřivovou – aromaterapeutku České asociace saunérů a další odborníky.

Rozvoj projektu

Sauna Herbal Cup je po pěti letech plný života a šíří své myšlenky do řady saunových center po celé Evropě. Na Sauna Herbal Cupu se mnozí inspirovali pro svojí práci, pro své ceremoniály nebo pro své speciální eventy. Vznikají malé soutěže v regionech nebo v jednotlivých zemích, pracuje se s peelingy, s relaxačními rituály. Sauna Herbal Cup spojuje lidi, podstatnou úlohou je výměna zkušeností a vzájemná inspirace mezi saunéry. Myšlenka Sauna Herbal Cupu se šíří Evropou a proto jsme se rozhodli postavit evropskou síť SAUNA HERBAL EVENTS, jejímž smyslem je networking, šíření osvěty, vzájemná spolupráce a realizace kvalifikací pro finále Sauna Herbal Cupu. Pracujeme s řadou odborníků a naše síť roste.

Sauna Herbal Cup pořádá Česká asociace saunérů v produkci společnosti RAIN.cz. Akce je pořádána pod záštitou mnoha odborných asociací

Sauna Herbal Cup byl založen v roce 2013 (autoři Pavel Hofrichter, Tomáš Drápal a Radovan Štícha) a přinesl do Evropy novou oblast zážitkového saunování. Od té doby poskytuje ojedinělou možnost setkání profesionálních saunérů, odborníků v oblasti aromaterapie, saunování, wellness.

KONTAKT: Pavel Hofrichter 603 840 883, Česká asociace saunérů

Fotografie Pavel Hofrichter – děkujeme.

SAUNA HERBAL CUP 2018SAUNA HERBAL CUP 2018SAUNA HERBAL CUP 2018SAUNA HERBAL CUP 2018

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka