Rozhovor s Janem Varmužou

Další ze série rozhovorů s českými účastníky SaunaFestu 2015

Vyzpovídali jsme pro vás dalšího z českých soutěžících na únorovém SaunaFestu, Jana Varmužu. Pro svůj soutěžní ceremoniál nazvaný Two Steps in the Hell si nechal namíchat speciální esenci. V rozhovoru s tímto sympatickým saunérem se dozvíte, jak se k saunování dostal, komu na SaunaFestu fandil nebo kam za ním v současnosti můžete zavítat.

Jan Varmuža působí jako saunér v aquaparku Jedenáctka v Praze a na SaunaFestu zaujal skutečně technicky nejnáročnějším ceremoniálem. Sauna byla plná kabelů a techniky. Různorodost saunových ceremoniálů představených v soutěžních kláních dělá ze SaunaFestu skutečný festival zážitkového saunování. Jan Varmuža se do finálových bojů nedostal, nicméně redakci portálu WellnessNoviny.cz prozradil něco více o svých pocitech, zážitcích i profesi saunéra.

Ptala se Jana Ptáčková

Honzo, jak se ti líbí na SaunaFestu?

Přijde mi to výborné. Příjemná atmosféra, lidi… Jen mi tady trošku chybí třeba venkovní grilování. Jinak program je perfektní, v životě jsem neviděl lepší program. SaunaFestu se teda účastním poprvé, ale můžu říct, že mé dojmy jsou rozhodně pozitivní. Spoustu jsem si toho odnesl, ať už co se týče mávání ručníkem – všiml jsem si, že jsou tady opravdoví mistři, koukal jsem, co dělají, mají zajímavé nápady. Bylo to pro mě hodně inspirativní.

Jak ses dostal k saunování? Jak dlouho provozuješ saunové ceremoniály?

Saunovým ceremoniálům se věnuju dva roky. Až do teď jsem byl amatér, vedl jsem to jakousi vlastní cestičkou, ceremoniály jsem tvořil sám, ale díky inspiraci ze SaunaFestu budou moje ceremoniály zase o krok výš a to je pro mě rozhodně důležité.

K saunování jsem se dostal naprostou náhodou. Pracoval jsem v jednom podniku a tam za mnou přišel pán s nabídkou, jestli nechci vypomoct v saunách. Mě to velmi zaujalo. Pak za mnou přišel manažer s tím, že by potřeboval záskok, dal mi ručník, mně to šlo, tak řekl, ať si udělám zkušební ceremoniál. Udělal jsem ho, pána jsem sice plácnul ručníkem, ale to se stane, bylo to koneckonců poprvé. Ceremoniál byl ve výsledku úspěšný a od té doby mě to chytlo, protože jde o práci v teple, což je pro mě důležité, jelikož jsem hodně teplomilný člověk. Lidé mi tehdy také tleskali, což mě namotivovalo do té míry, že jsem se tomu začal věnovat.

Co tě na ceremoniálech baví? Vůně, mávání ručníkem…?

Mě na ceremoniálech nejvíc baví publikum. Vždycky mě bavila práce s lidmi a dělat show pro ostatní lidi mě hřeje na srdci. Ručníkem určitě mávám rád, ale v tom teple je to fyzicky hodně náročné, takže z mého pohledu jsem tam právě kvůli lidem a ne kvůli mávání ručníkem.

Máš oblíbené vůně?

Mám. Mám dokonce svoji vlastní esenci, kterou mi namíchali ve společnosti Nobilis, což je jediná laboratoř přírodní kosmetiky. Řekl jsem jim, že budu dělat čerta a poprosil jsem je, jestli by mi mohli udělat esenci z uzeného masa. Bylo mi řečeno, že to není možné, tak jsme byli nuceni udělat takovou náhražku, ale nakonec mám vlastní esenci, která se jmenuje podle mého ceremoniálu. Takže moje oblíbená vůně je skořice smíchaná s asi devíti nebo deseti druhy bylin. Je to taková specifická vůně.

Komu na SaunaFestu nejvíc fandíš?

Z Čechů určitě Lukáši Polukovi – u něj se mi líbí nejen jeho ceremoniály, ale i osobnost jako taková, která na každého, kdo se tomu věnuje, udělá jistě větší dojem než mávání ručníkem. Byl uvolněný, tvářil se příjemně. V tomhle směru to pro mě bylo mnohem příjemnější, než kdyby tam byly speciální esence například z Afghánistánu.

Co se týče zahraničí, nemám moc velký přehled, ale líbil se mi – z toho co jsem stihl – Mighari Wajdi, u něj oceňuju kostým. Dále Luka Lorger – viděl jsem videa z mistrovství světa a moc se mi to líbilo. Já osobně zahraniční scéně moc nerozumím, takže za mě tito dva.

Kam čtenáře WellnessNoviny.cz pozveš na své ceremoniály?

Do Aquasport Clubu na Chodově. Máme tam příjemnou atmosféru, nejsme velký podnik, k dispozici jsou tři krásně vyhřáté sauny, kde se perfektně prohřejete. Děláme i saunové ceremoniály, je to příjemná podívaná, přijďte, moc se na vás těším.

Foto zaslal pan Pavel Hofrichter, ČAW. Děkujeme.

Sympatický čert Jan VarmužaRozhovor s Janem VarmužouRozhovor s Janem Varmužou

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka