Podzimní seminář APR se správnou výživou

V sobotu 13. 11. se uskutečnil podzimní seminář výživových a nutričních poradců na téma „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ uspořádaný Asociací pracovníků v regeneraci – APR ve spolupráci se Společností pro výživu.

Podařilo se pozvat opravdu špičkové specialisty – Prof. Dr. Vladimíra Křena FRCS z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR, Doc. Ing. Aleše Hornu CSc. z Vysoké školy T. Bati ze Zlína a RNDr. Milenu Vespalcovou PhD. z VUT Brno. Přednášky se týkaly problematiky boje s největší civilizační epidemií – nadváhou a další metlou dnešní doby – rakovinou. Vzhledem k tomu, že Prof. Křen i Doc. Horna jsou analytičtí chemici, zaznívala v přednáškách hodně organická chemie včetně pro laiky dost nepochopitelných chemických vzorců organických sloučenin. I tak jsme si my méně zdatní odnesli dostatek srozumitelnějších poznatků a nových informací.

Pro některé možná nebyla taková novinka, že „bodlák“ ostropestřec mariánský má kromě pozitivního působení na játra i antioxidační účinky i pozitivní preventivní vliv proti rakovinnému bujení prostaty nebo děložního čípku. Mnoho z nás se ale poprvé setkalo s termínem sylibin, což je účinná látka získávaná z ostropestřce. Přednášející nás upozornil, že není rozpustný ve vodě, ale v tucích, a proto vodní výluhy ze semen nemají tak velkou účinnost, jakou by mohly ve skutečnosti mít.

Neméně zajímavá, a navíc již bez chemických vzorců, byla přednáška o využívání ovoce a jeho nutričních hodnotách. Ty nemusí být očekávané podle tabulek, pokud ho nekonzumujeme trhané ve zralém stavu. Nejčastěji ho ve městech kupujeme v hypermarketech dovážené z druhého konce světa. Trhá se nezralé a dozrává až chemicky ve zracích boxech před prodejem. Co potom jíme, už neví vůbec nikdo. Smutné bylo i konstatování, jak problematicky je dostupné hlavně drobné ovoce náročné na lidskou práci – rybíz, angrešt, višně, třešně nebo u nás nedoceněný jeřáb. Navíc na trhu se objevují nové zušlechtěné odrůdy, které lépe snáší hrubé zacházení při přepravě a manipulaci v obchodech. Musí krásně vypadat, aby se dobře prodávaly, ale o jejich výživnou hodnotu šlechtitelé tolik nedbají.

Varování zaznělo od všech přednášejících i nad zneužíváním potravinových doplňků nebo vitaminových preparátů. Ty je vhodné používat jen při jejich nedostatku v těle a nedostatečné dostupnosti přirozenou stravou. Předávkování může totiž vyvolat negativní reakce v organizmu. Běžnou stravou se prakticky nepředávkujeme. Např. pro předávkování beta - karotenem bychom museli sníst 5 kg mrkve. To se asi nikomu nepodaří. Ale koncentrátem v podobě mrkvové šťávy nebo v tabletách lze dávku nadměrnou pro organizmus snadno překonat. Něco z těla vyloučíme, s něčím si ale naše tělo neporadí. Jak je známo, největší konzumenti vitamínových preparátů jsou Američané. Proto byla na místě „kousavá“ otázka přednášejícího k posluchačům: Ve které látce se nachází nejvíce vitamínů? ……. V moči Američana!!!

Dalším důležitým aspektem je jedinečnost každého klienta – odlišnost v metabolizmu ve snášenlivosti jednotlivých složek potravy. Zářným příkladem může být např. používání mléčných produktů, které někdo snáší bez problému a u řady jedinců může vyvolat nepříznivé alergické reakce nebo, jak naši slovenští přátelé trefně označují, „hnačku“).

Na semináři byl představen účastníkům přístroj TANITA. Měří systémem připojení na 4 body – chodidla a dlaně a dokáže tak kromě celkového změření jednotlivých složek těla – podkožního a orgánového tuku, svaloviny, vody a ostatní hmoty rozdělit jejich rozmístění v jednotlivých partiích – na rukou, nohou a trupu. Ukazuje, které části těla více využíváme a které podléhají tučnění ze sedavého zaměstnání a které bychom tak měli více procvičit. Je tedy vhodnou pomůckou pro trenéry ve fitness, fyzioterapeuty nebo i výživové poradce jako vodítko pro následnou práci s klientem. Jediné omezení je pro pacienty s kardiostimulátorem.

Podzimní seminář APR se správnou výživouPodzimní seminář APR se správnou výživouPodzimní seminář APR se správnou výživouPodzimní seminář APR se správnou výživouPodzimní seminář APR se správnou výživouPodzimní seminář APR se správnou výživouPodzimní seminář APR se správnou výživou

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka