Obědová inspirace pro celiaky
a nejen pro ně
I sebevětšímu milovníkovi domácí kuchyně najednou dojde inspirace k připravení teplého jídla k obědu či večeři. Pokud však netrpíte žádnou alergií, víte, že jde uvařit takřka ze všeho, co dům dal. Horší to mají ale ti, kteří připravují pokrmy i pro jedince s alergií na lepek. Tady je zdroj nápadů značně omezen surovinami, které ne/můžete použít.
Pojďme se podívat na dva recepty, které vycházejí z jedné hlavní bezlepkové suroviny, ale ve výsledku dají dvě zcela odlišná hlavní jídla.
U obou receptů se začíná přípravou noků nebo halušku
Klasické noky nebo halušky připravíme velice snadno. Suroviny intenzivně promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté znovu prohněteme a můžeme tvarovat. Způsobů je celá řada, ale asi nejjednodušší je vyválet tenký váleček (cca 1 cm) a ten rozkrájet rovně nebo zešikma na menší kousky. Výsledné tvary vhodíme do vroucí vody asi na 5-6 min. Po vytažení necháme odkapat v cedníku.
Bezlepkové noky s tomatovou omáčkou
Suroviny na noky:
- 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
- 300 ml vody
Ostatní suroviny:
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 100 g šunky (raději prosciutta)
- 50 g mladého sýra (ideálně Pecorino)
- 2-3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce sekané čerstvé bazalky
- ½ čajové lžíce sušeného oregana
- pepř, sůl
Postup: na lžíci olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek, pak přidáme šunku na kostičky a na chviličku i sušené oregano. Na konec půjdou rajčata z konzervy, které společně s ostatními surovinami podusíme, aby se omáčka zredukovala. Asi po 10 minutách okořeníme solí a pepřem a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme sekané lístky bazalky. Omáčku smícháme s noky a bohatě posypeme strouhaným pecorinem.
Bezlepkové brynzové halušky
Suroviny na halušky :
- 200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
- 200 ml vody
- 2 vejce
Ostatní suroviny:
- 150 - 200 g brynzy
- 150 g slaniny
Postup: suroviny na halušky promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté prohněteme a protlačíme skrz haluškové sítko do vroucí mírně osolené vody. Vaříme krátce 3-4 minuty. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Servírovat můžeme dvojím způsobem:
-
Horké noky promícháme s teplou brynzou, která se na nich roztopí a na konec polijeme rozškvařenou slaninou.
-
Rozškvařenou slaninu stáhneme z ohně, přidáme brynzu a nakonec vmícháme horké noky.
Fotografie zaslala Mgr. Michaela Matějková, mimat.media – děkujeme.