Na wellness centrum si dopřejte více času

Wellness je silnější zážitek než chutné jídlo. Vedle uvolnění těla zanechává i duševní stopy. Wellness mění přístup k lidským hodnotám a dělá život krásnější. To říká v rozhovoru pro Wellness noviny Ing. Miloš Vajner, majitel libereckého Centra Babylon a tvůrce zdejšího unikátního wellness centra. A přidává i radu, že to nejdůležitější je nic si po wellnessu neplánovat, nechat si dostatek času a odejít, až když máte pocit, že jste si dostatečně odpočinuli a pohýčkali vlastní tělo.

 

1) Kdy Vás začal zajímat wellness?

Poprvé v době, kdy jsme začali tvořit obsah libereckého Centra Babylon a intenzivně pak před třemi lety. To jsem se rozhodl vybudovat samostatné wellness centrum a začal jsem objíždět podobná zařízení v zahraniční. Měl jsem možnost navštívit na dvacet různých center, zejména v Rakousku a Německu. Hodně jsem přemýšlel, jaký typ by byl u nás nejvhodnější. No, a rozhodl jsem se pro veřejný způsob a jednotnou úhradu, kdy mnoho procedur je zahrnuto v ceně.

 

2) Kam se posunul tento obor, jak se mění zákazníci?

Musíme umět rozlišit, zda se bavíme o zahraničí nebo o tuzemské nabídce. Ta cizí centra již mají tradici, zaběhnutou klientelu a odladěné služby. U nás je to zatím více amatérismus. Přesto mnoho zákazníků již ví, co by mělo být obsahem tohoto slova. Od jednotlivých procedur se postupně bude přecházet ke komplexní službě a klienti takováto zařízení začnou vyhledávat.

 

3) Je rozdíl mezi tím, co vyžadují zahraniční a domácí klienti?

Zahraniční klient očekává krásné stylové prostředí, klid, uvolnění a občas si dopřeje i nějakou placenou službu. U nás je to naopak. Bývají nabízeny jen masáže, sauna, vířivka a ještě k tomu samostatné hrazení. Lidé jsou ve stresu a čas tráví čekáním na procedury. U nás je to spíš takový únik od lázeňství. Zatím nelze mluvit o samostatném odvětví.

 

4) Máte skvělé wellness centrum, které rádi navštěvujeme. Chystáte nějaké novinky, existuje možnost jeho rozšíření v budoucnu?

Naše wellness centrum je na ploště více než pět set metrů čtverečních. Vše je ponořeno do tmy a tiché relaxační hudby. Návštěvníci uhradí jednotné vstupné a uvnitř jsou sami pro sebe. Mají k dispozici různé terapie, pití i ovoce. Nejsou časově stresováni, nic je neomezuje.  Mnoho z nich využívá i možnosti si navzájem dopřát hamam. Masáže mají na přání k dispozici. Zrovna tak, jak jsem to odpozoroval v cizině. Pokud budeme rozšiřovat, pak ve směru doplňkových služeb nebo zvláštních procedur. Třeba koupání v čaji nebo kávě. Ale na to budeme potřebovat zabrat část hotelových pokojů.

 

5) Jaké další plány máte v oblasti wellness?

Rádi bychom propojili vnitřní wellness s aktivitami ve volné přírodě. Za tímto účelem jsme si pořídili golfové hřiště za Ještědem. Chceme umět nabídnout komplexní služby a umět je i garantovat.

 

6) Kdybyste měl Vaše wellness centrum stavě podruhé, je něco, co byste udělal jinak, čemu byste dal větší prostor?

Vše vychází z prostorových možností, očekávaných nákladů a představ zájmu klientely. Myslím si, že wellness centrum v Babylonu snese tvrdé srovnání s kdejakým zahraničním. Jen těch prostorů pro „relaxaci a výběh" bychom potřebovali více. Ale uvnitř objektu to již nejde. Také bych jinak koncepčně řešil pokladnu a spojil ji s občerstvovacím barem. To kvůli lepšímu využití pracovní síly. Ale opět to stavební dispozice nedovolovaly.

 

7) Připravujete nějaké změny nebo novinky pro návštěvníky Vašeho aquaparku?

Každý rok něco přidáváme. Zasklili jsme terasu a udělali na ní fontánový bar, přistavili obří vířivku, zavěsili síťové prolézačky pod strop, vyměnili zábradlí za nerezové. V dalších plánech je dotvoření atmosféry saunového světa Afrikana a pak adventure golf na střeše aquaparku.

 

8) Dovedete si představit Centrum Babylon za 10 let? Jak bude podle Vás vypadat?

Vize jsou potřebné, a to bez ohledu na jejich budoucí realizaci. Navíc je to tvořivá hra a inspiruje Vás to k zájmu o to, co vidíte jinde. Přímo v Babylonu toho moc dostavět nelze. Rozšíří se iQpark na dvojnásobek, z Královské zahrady se udělá více botanická, před objektem vznikne několikapodlažní parkoviště s velkým sálem na střeše. Ten je potřeba k pořádání koncertů a světelným efektům. Dále zde bude hostel pro studenty nebo možná i obrovská řemeslná dílna pro turisty. Ale hlavně vše bude propojeno s okolím Liberce a společně tak posilován efekt synergie.

 

9) Jaká je Vaše nejoblíbenější wellness procedura, kterou část Vašeho wellness byste návštěvníkům obzvláště doporučil?

Dobrá sauna, pak příjemný hamam a trochu prospání na vyhřívaném keramickém lůžku. To nejdůležitější však je nic po wellnessu neplánovat, nechat si dostatek času a odejít, až když máte pocit, že jste si dostatečně odpočinuli a pohýčkali vlastní tělo.

 

10) Máte pro naše čtenáře nějaký tip na dovolenou, wellness pobyt?

Byl bych špatný obchodník, kdybych nejdříve nenabídl to, co je v Liberci. V České republice co do velikosti a rozmanitosti nabídky zatím nic lepšího není. Ale je potřeba nejdříve vidět, okusit a pak zajet jinam posuzovat a porovnávat. Hlavně se nenechat ovlivnit reklamou. U nás těch wellness center moc není. Mám to docela zmapováno. Osobně jsem navštívil na dvě stovky tuzemských hotelů, penzionů a rádoby wellness hotelů v rámci vytváření celorepublikové sítě „BOHEMIA HOTEL CLUB & GOLF". Chceme nabízet to nejkvalitnější a nejatraktivnější s ohledem na nastavenou cenu. Chceme naučit lidi trávit dovolenou doma a uvědomovat si, co je zde různých krás. Jen je často nevidíme.

 

11) Jak je podle Vás možno definovat wellness?

Obecně dle výkladu „well" - dobře se cítit a koncovky od „fitness", být na tom dobře i fyzicky. Je to umělá složenina slov. V tom užším smyslu jde o zařízení a v tom nejširším až po celoživotní filozofii. Zkrátka udělat si dobře, být pozitivně naladěn, mít příjemný pocit z hýčkání vlastního těla, umět vypustit starosti z hlavy, na chvíli zapomenout na okolní svět... Wellness je silnější zážitek než chutné jídlo. Vedle uvolnění těla zanechává i duševní stopy. Wellness mění přístup k lidským hodnotám a dělá život krásnější.

 

Děkuji za rozhovor.

Ptali se Petra Dolanská a Pavel Hofrichter.

 

Liberec, 29. 6. 2009

 

 

Na wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více časuNa wellness centrum si dopřejte více času

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka