Mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2014

Itálie, Sardinie, 16. 09. - 27. 09. 2014

V druhé polovině září se na italském ostrově Sardinie sejdou špičkoví freediveři světa, aby poměřili své výkony na Mistrovství světa týmů ve freedivingu 2014. Týmový šampionát se koná vždy ve dvouletém intervalu a pravidelně se střídá se soutěží jednotlivců. Mistrovství světa týmů je pro mnoho freediverů, a to nejen v České republice, obrovskou motivací k tréninku a možností porovnat tréninkové techniky a připravenost závodníků i celých národních týmů.

V tomto roce budou reprezentovat Českou republiku v potápění na nádech dva týmy, ženský i mužský. Složení mužského týmu je Martin Valenta, Petr Vala a Miroslav Ševčík. Ženský tým tvoří Alena Konečná (Zabloudilová), Jarmila Slovenčíková, Vendula Strachotová a Kateřina Šuranská. V dosavadní historii mistrovství světa týmů ve freedivingu vybojoval český mužský tým dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, ženy byly dvakrát na čtvrtém místě. Na tyto vynikající výsledky chtějí oba české národní týmy navázat i letos. Kapitánem a zároveň trenérem českého mužského týmu je Martin Zajac. Martin Zajac, který též sám závodí, je držitelem ocenění pro nejlepšího trenéra roku 2011 - The Best Coach - AIDA 2011 “Best of the Best ” Awards.

Na letošním mistrovství světa týmů v potápění na nádech se bude soutěžit ve třech disciplínách, ve dvou bazénových – dynamické apnoi s ploutví (DYN) a statické apnoi (STA) - a v jedné hloubkové disciplíně – konstantní váze s ploutvemi (CWT). Do konečného pořadí a celkového hodnocení se sčítají všechny výsledky všech členů týmu, a proto i malé zaváhání jednotlivce může fatálně ohrozit umístění celého družstva.

Česká republika získala prozatím na mistrovství světa, ať v soutěži jednotlivců, nebo týmů dohromady čtrnáct medailí. Čtyři zlaté, sedm stříbrných a tři bronzové. Na letošním mistrovství světa týmů se očekává velká konkurence z celého světa. Mnoho atletů – freediverů - se na takovéto závody připravuje celý rok, a zde chtějí předvést svoji nejlepší formu. Oba české reprezentační týmy se samozřejmě budou chtít poprat o co nejlepší umístění se světovou freediverskou špičkou.

Na stránkách www.hithit.cz je v kategorii sport spuštěn projekt s názvem „Odstartuj cestu českých freediverů za medailemi na MS týmů!“. Přímý link je zde: https://www.hithit.com/cs/project/779/odstartuj-cestu-ceskych-freediveru-za-medailemi-na-ms-tymu . Chceme tak s pomocí fanoušků našeho sportu podpořit naše závodníky.

 

Popis disciplín, ve kterých se bude na MS závodit:

Hloubková disciplína freedivingu - Konstantní zátěž (CWT)

Královská disciplína freedivingu - konstantní zátěž, při které potápěč během pokusu využívá k ponoru i k výstupu pouze síly svých nohou opatřených ploutvemi. Atlet se nesmí dotknout vodícího lana s výjimkou obratu v nejhlubší části ponoru, kde může závodník lano uchopit, uvolnit cedulku s označením hloubky a odrazit se zpět. Konstantní váha se tak nazývá proto, že není dovoleno si ponor ulehčit odhozením zátěžového opasku před výstupem. Dále se dělí na kategorie s ploutvemi (CWT) i bez ploutví (CNF).

Bazénové disciplíny:

Statická apnea (STA)

Potápěč se snaží vydržet pod vodou na nádech po co nejdelší čas, přičemž může volně plavat na hladině, nebo být úplně ponořen /nejhlouběji však do 3 metrů/.

Dynamická apnea s ploutvemi (DYN)

Tato disciplína spočívá v uplavání co nejdelší vzdálenosti pod vodou na jeden nádech s ploutvemi.

Foto: Petr Slezák, Kapr Divers. Fotografie zaslala Pavlína Procházková - Amphi, mediální servis – děkujeme.

 

Oficiální stránky AIDA Team Freediving World Championship 2014

Mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2014Mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2014

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka