Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!

Sladké, šťavnaté, zářivě barevné osvěžení, na kterém si rádi pochutnáváme každé léto. Meloun nám ale vedle osvěžení dodá také spoustu vitamínů, které se v něm i přes vysoký obsah vody vyskytují. A pokud vám na melounu vadí černé pecičky, nezoufejte, k dostání je totiž i meloun bez jader!

Odkud melouny pocházejí

Vodní melouny se údajně poprvé urodily v africké poušti Kalahari. K první zaznamenané sklizni melounů došlo před téměř 5 000 lety v Egyptě - svědčí o ní hieroglyfy na zdech starověkých budov. Vodní melouny se často dávaly do královských hrobek, aby králové měli v posmrtném životě co jíst. Z Egypta se melouny dostaly prostřednictvím obchodních lodí do zemí u Středozemního moře. V 10. století si melouny našly cestu do Číny, která dnes představuje největšího pěstitele vodních melounů na světě. Ve 13. století se díky Maurům melouny rozšířily po celé Evropě.

S jakými melouny se můžete setkat

  • Vodní / červený meloun - u nás nejčastější a také asi nejoblíbenější, je velký a kulatý s tlustou zelenou slupkou, uvnitř červená dužnina a tmavá černá jadérka, obsahuje až 93% vody
  • Cukrový / žlutý meloun - menší oválný tvar, tuhá žlutá slupka, uvnitř lehce nazelenalá dužnina, obsahuje 6 - 8% cukru, používá se často jako předkrm v kombinaci s parmskou šunkou
  • Gallia - malý kulatý meloun se silně popraskanou tuhou slupkou a oranžovou dužninou
  • Kantalup - patří mezi cukrové melouny, menší kulatý plod s tenkými zelenými proužky, lehce popraskaná slupka a světleoranžová dužnina
  • Piel de sapo - podlouhlý meloun, zelená skvrnitá slupka a světleoranžová dužnina
  • Ogen - kulatý sladký meloun, hladká žlutá slupka se zelenou kresbou
  • Charentais - malý meloun se světlezelenou hladkou slupkou, sladká oranžová dužnina s exotickou chutí i vůní

Melouny jsou bohatým zdrojem vitamínů

Přestože je meloun z větší části tvořen vodou, obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů. Melouny představují vynikající přírodní zdroj vitamínů A, C a B6. Obsahují značné množství draslíku a málo sodíku. Vitamín A obsažený v melounu je důležitý pro zdraví vašich očí. Pomocí vitamínu B6 vytváří lidské tělo mozkové látky (nervové mediátory), například serotonin, melatonin a dopamin, jež podle předběžných průzkumů pravděpodobně tělu pomáhají zvládnat úzkost a paniku. Vitamín C vám může pomoci zlepšit obranyschopnost imunitního systému proti infekcím a virům. Tento vitamín stimuluje imunitní systém a chrání vaše tělo před volnými radikály.

Dva půlměsíčky melounu jsou pro lidské tělo také zdrojem draslíku. Tento minerál je důležitý pro udržení vody v těle a nachází se ve všech buňkách. Jedinci s nízkou hladinou draslíku v těle trpí svalovými křečemi.

Jak vybrat ten správný meloun

Nevýhodou melounů je, že mají tlustou slupku, takže na první pohled není vidět, jaký bude meloun uvnitř. Proto vám dáme pár rad, podle čeho se při koupi melounu řídit. Meloun si potěžkejte - pokud je na svou velikost poměrně těžký, bude šťavnatý a čerstvý. Barva slupky o zralosti melounu bohužel nic nenapoví. Určitě ale nekupujte meloun, který je otlačený nebo moc měkký. Výběr vám ulehčí koupě porcovaného melounu. Potom hledejte pevný střed a jasně barevnou dužninu!

Meloun bez pecek? Ano, od společnosti Anecoop!

Nyní si můžete díky společnosti Anecoop a její odrůdě Bouquet užít melounovou radost bez pecek. Melouny Bouquet totiž neobsahují téměř žádná semínka. Melouny bez jadérek jsou pěstovány speciálními botanickými postupy, které nevyužívají genetickou modifikaci. Bezpeckové melouny ale potřebují k růstu své peckové kolegy. Na polích, kde se pěstují melouny bez pecek, představuje přibližně 25 % rostlin druhy s jadérky a 75 % druhy bez jadérek. K takovému poli je pak přistaven včelí úl, aby včely křížem opylovaly rostliny bez jadérek a rostliny s jadérky. Bez opylování křížem by rostliny neměly žádné bezpeckové plody.

Anecoop pěstuje své melouny Bouquet na slunečních plantážích ve Valencii. Sázejí se 3-4 metry od sebe a rostou ve vyvýšených záhoncích (vysokých 10-15 cm) ze zúrodněného písku a písčité hlíny. Sazeničky vodních melounů se do záhonků sázejí ze školek. Žluté květy melounů musí opylovat medonosné včely. Úrodu lze sklidit za 90 dní. Melounová slupka je na pohled tvrdá, ale ve skutečnosti je docela křehká, proto se melouny musí sklízet ručně. Pěstitelé melounů hledají bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části - ta totiž znamenají, že meloun je zralý.

 

Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!Meloun – lahůdka, osvěžení i vitamíny!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka