Laa na hranicích bez hranic

Snad o žádných zahraničních lázních nebylo v poslední době napsáno tolik článků jako o rakouských Therme Laa. Těch důvodů pro takovou popularitu je více. Ten nejpádnější je jistě poloha lázní v těsném sousedství s ČR. Městečko Laa an der Thaya se nachází 30 km od Znojma, na jižní hranici ČR s Rakouskem. To však není jediný důvod k návštěvě tohoto vodního parku a saunového světa.

Nadšenci do wellness jistě ocení vyhlášené saunové ceremoniály, zajímavé kosmetické procedury, slanou vodu aquaparku, nebo nejrůznější typy prohříváren a odpočíváren. Při naší návštěvě jsme vyzkoušeli bazény a samozřejmě zejména saunový svět.

Komplex Therme Laa - Hotel & SPA byl vystaven na místě původních městských lázní v roce 2002. Je umístěn v kraji dobrého vína a za návštěvu stojí určitě i městečko nebo muzeum kočárů. Současně svou návštěvu lázní můžete spojit s dovolenou či prodlouženým víkendem na Znojemsku, kde naleznete celou řadu sportovních a wellness aktivit, tras pro turistiku i dobrých hotelů, které nabízí wellness centra. Z Brna do lázní dojedete za necelou hodinku.

Aquapark má venkovní i vnitřní část, hlavní termální hala má teplotu vody 34°C. Venkovní bazén je ještě o dva stupínky teplejší. Vlastní termální pramen o teplotě 42°C obsahuje jód a chlorid sodný a je míchán s běžnou vodou. Pro děti je zde oddělená část - dětský koutek a oblíbený tobogán Fantasia, který jsme při naší návštěvě ocenili i my. Má délku 90 metrů a je zde i světelná animace. V bazénech najdete chrliče vody, whirlpooly, vodopád a další atrakce. Pro plavání a osvěžení je určen další z venkovních bazénů s podstatně chladnější vodou.

Saunový svět a jeho saunové ceremoniály - aufguss


Při naší návštěvě jsme se zaměřili především na poznání všech prohříváren a možností pro relaxaci. Na 1500 m2 jsme nalezli vnitřní i venkovní část, odpočívárny v patře. Uprostřed saunového světa je k dispozici bazén s termální vodou o teplotě 36°C, zastřešený prosklenou kopulí. V tomto centrálním prostoru s mramorovými sloupy si můžete odložit věci, vstup je samozřejmě dovolen pouze bez plavek s osuškami nebo prostěradly. Důležité upozornění je na věkovou hranici - saunový svět je možné navštívit až od 14 let. Děti mohou pouze do vodního parku.

Královská parní lázeň nás velmi zaujala svou kompozicí i vybavením. Prostor je rozdělen na tři výklenky, uprostřed je osmihranná fontánka. Studená voda v kohoutcích přijde vhod pro ochlazení obličeje při prohřívání. Další fontánky jsou umístěny v prostoru. Teplota parní lázně je 46°C při 100% vlhkosti. Čtvrthodinka strávená na lavicích obložených přírodním kamenem, pod kopulí, v členitém prostoru odděleném oblouky a náladovým osvětlením je velmi příjemná a relaxační.

Aromatická parní lázeň nabízí deset výklenků, mramorové kamna ve formě antické studny. Z velké kovové nádoby je dávkována voda s vonnou esencí na kameny. Celý prostor je provoněn a ozvučen příjemnou hudbou. Ve vnitřní části saunového světa naleznete ještě Hradní saunu, která je zajímavá kamny ve tvaru hradu Laaer Burg. Zde mohou po dohodě sami návštěvníci provádět parní nárazy - saunové ceremoniály spočívající v polévání kamen vodou s vonnou esencí a rozhánění horkého vzduchu ručníky.

Venkovní část saunového světa nabízí bazének s chladnou vodou, dva prostorné saunové sruby na břehu jezírka, prostor s lehátky na slunění a kneippovu cestu - procházíte střídavě chladnou a teplou řekou.

Ve venkovním srubu naleznete klasickou finskou saunu na ploše o více jak 50 m2. V sauně jsou dvě patra s různou teplotou a výhled do okolí nabízí okna. Při saunových ceremoniálech pomahá saunérům velký větrák umístěný nad velkými saunovými kamny. Šestkrát denně probíhají ceremoniály se solí, konopným olejem, medem, kozím mlékem, jogurtem nebo grepový peeling. Vyzkoušeli jsme ceremoniál s konopným olejem. Konopí se pěstuje v kraji kolem lázní. Po zahřátí v sauně jsme vyšli ze sauny ven a zde jsme si potřeli celé tělo olejem, pak jsme se vrátili do sauny a na konci pocení ještě přišel ke slovu velký větrák. Ukončení procedury je relaxací na čerstvém vzduchu a až následným osprchováním. Odcházeli jsme s pevnou a vláčnou pokožkou.

Solná parní lázeň se nachází v druhém domku ve venkovní části.

K odpočinku můžete využít relaxační zóny a specialitkou je odpočívárna Panta Rhei v horním patře. Zde se spojuje relaxační účinek hudby, pohodlných speciálních lehátek a zářícího polodrahokamu ametystu. Svou hudbu si můžete dopřát do sluchátek.

Aquapark a saunawelt je propojený s hotelem se 122 pokoji. Pro hotelové hosty je k dispozici vlastní oddělená lázeňská a relaxační část. Vital Oase nabízí návštěvníkům celou řadu procedur - masáží, zábalů a kosmetických ošetření využívajících vlastní kosmetickou řadu Therme Laa Senses na bázi konopného oleje.

Lázně jsou velmi oblíbeným výletním místem i pro návštěvníky z České republiky. Loni jich zde z 390 tisíc hostů byla celá třetina. Areál je otevřen od 9 do 21:40 hodin. Doporučujeme celodenní návštěvu areálu. Tříhodinová návštěva tohoto komplexu rozhodně nestačí na poznání všech možností a tak doporučujeme zvážit i možnost ubytování v hotelu.

Pokud se rozhodnete pro návštěvu Therme Laa Hotel & SPA, určitě nebudete litovat. A na stránkách wellness novin pro Vás chystáme reportáže a tipy z dalších rakouských lázní.

Naše redakce připravila článek i pro portál Naturista.cz, najdete jej zde.

Laa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranicLaa na hranicích bez hranic

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka