Kozí mléko jako vítaná změna v jídelníčku

Strava moderního člověka 21. století je bohužel příliš jednostranně orientovaná - velký a nezdravý podíl tvoří pšeničné produkty a kravské mléko.

Kozí mléko a produkty z něj se konzumovaly již ve starém Egyptě, o čemž hovoří nálezy v hrobkách faraónů. Oblíbené byly i ve starém Římě a Řecku, konzumoval je Hypokrates i Paracelsus. Kozí mléko bylo i vyhlášenou medicínou na plicní tuberkulózu. V dnešní době je v celosvětovém měřítku překvapivě spotřeba kozího mléka vyšší než spotřeba mléka kravského - to je rozšířené především v západní Evropě a severní Americe, kde je současně sváděn boj s potravinovými alergiemi a dalšími problémy, které nám naše strava přináší. Až 70% alergiků nemá problém s kozím mlékem, stojí za to ho vyzkoušet pokud trpíte ekzematickým onemocněním kůže, sníženou imunitou nebo častými záněty dutin. Tuk z kozího mléka rovněž dokáže pomoci lidem, kteří trpí onemocněním kloubů. Kozí mléko a produkty z něj jsou velmi lehce stravitelné (tuky jsou rozptýleny podobným způsobem jako v mateřském mléce) a obsahuje velmi cenné látky z bylin, které koza spásá (známé pořekadlo „mlsný jako koza“). Má své místo i v prevenci nádorových onemocnění.

Které významné látky způsobují výjimečnost kozího mléka?
Kozí mléko je velmi cenným zdrojem bílkovin (odlišné složení esenciálních aminokyselin způsobuje jeho lehkou stravitelnost, šálek kozího mléka obsahuje až 18% kvalitní bílkoviny), minerálních látek, především vápníku (250 ml hrnek kozího mléka obsahuje až 30% denního příjmu). Právě vápník je nedocenitelný pomocník pro ty, kteří se chtějí zbavit svých tukových zásob – pomáhá našemu metabolismu urychlovat štěpení tuků. Kozí mléko je i významným zdrojem riboflavinu (vitamín skupiny B), který pomáhá uvolňovat energii a chrání buňky. Hořčík obsažený v kozím mléce hraje významnou roli při ochraně srdce proti kardiovaskulárním chorobám a pomáhá snižovat krevní tlak.

Pokud Vás fakta o kozím mléce přesvědčila a vydáte se do obchodu, ujistěte se, že veškeré výrobky nepřekročily expirační dobu a doma je skladujte v chladničce. Po otevření obal znovu uzavřete.

Pokud nevíte, jak naložit s kozím sýrem, uvádíme pár oblíbených receptů:

  • Jogurt z kozího mléka s bylinkami vytvoří velmi chutný základ pro „dipy“ – jednoduše smíchejte jogurt s oblíbenými bylinkami a místo chipsů nakrájejte různé druhy zeleniny.
  • Rozdrobte kozí sýr na salát (např. polníček s rukolou), přidejte dýňová semínka, pro gurmány i hrušku.
  • Vyzdvihněte chuť tradiční hráškové polévky trochou kozího sýra (přidejte až na závěr, na povrch polévky).
  • Chutnou svačinu může vytvořit celozrnný sedvič právě s kozím sýrem (bílkovina v něm obsažená pomůže snížit glykemický index konzumovaných sacharidů, nezapomeňte na zeleninu).
  • Roztíratelný kozí sýr se hodí na celozrnné krekry nebo i nakrájené plátky zeleniny či ovoce.
  • Místo tradiční kombinace rajčat a mozzarely vyzkoušejte kozí sýr s bazalkou a doplňte panenským olivovým olejem a balzamikovým octem.
Kozí mléko jako vítaná změna v jídelníčku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka