Kardiovaskulární trénink

Kardiovaskulární trénink je nezbytný pro udržení fyzické kondice. Jedná se o vytrvalostní cvičení prováděné např. na rotopedu, běhacím pásu, či na orbitracku, které rozvíjí srdečně cévní a dýchací systém.

V každém fit centru se nachází kardio zóna, kde najdete stroje jako jsou běhací pásy, orbitracky, rotopedy, či chodící pásy. Zde tráví čas většinou jen ženy. Ani muži by ale neměli vynechávat kardiovaskulární trénink, pokud se chtějí cítit fit.

Kardiovaskulární systém či oběhová soustava slouží k transportu živin, plynů a odpadních látek skrz krev z, nebo do tkání. Oběhová soustava je tvořena především srdcem a cévami. Krev proudí tělem ve dvou hlavních okruzích: mezi srdcem a plícemi k nabrání kyslíku, a mezi srdcem a celým tělem, aby kyslík a živiny dopravila k buňkám.

Konkrétně má vytrvalostní trénink pozitivní vliv na srdce, které posiluje skrz zvyšování srdečního objemu rozšiřováním srdečních komor. Pravidelné cvičení snižuje klidovou srdeční frekvenci a srdce pracuje ekonomičtěji. Dále má kardiovaskulární trénink blahodárné účinky na krev - zmnožuje krevní plazmu, usnadňuje přenos kyslíku ke svalům, snižuje tuk v krvi i hladinu cholesterolu. Lidé trpící zvýšeným krevním tlakem jej mohou správně zvoleným cvičením  snížit na optimální úroveň. Pravidelná vytrvalostní zátěž vede také ke zvýšení kapacity plic, k ekonomičtějšímu dýchání skrz prohloubení dechu a umožňuje vyšší aerobní výkon. Po vašem sportovním výkonu jistě také oceníte lepší náladu, kterou způsobuje zvýšené vyplavování endorfinu. Pravidelný vytrvalostní pohyb má také pozitivní vliv na imunitu, kterou výrazně posiluje.

Kardiovaskulární tréninkKardiovaskulární trénink

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka