Jak získat zářivý úsměv s bělícími pastami?

Bělící zubní pasty jsou fenoménem už několik let. Je to proto, že každý chceme mít hezky světlé zuby bez nežádoucích žlutých nebo šedých skvrn. Navíc bělící zubní pasty byly vždycky nejrychlejší a nejméně invazivní cestou, jak se nehezkého zabarvení zubů zbavit. Jak si vybrat takovou pastu, aby na vašich zubech byl efekt co nejlepší?

Zdravý a krásný úsměv jsou u nás čím dál žádanější. Zatímco pro zdravější zuby je potřebné si umět zuby správně čistit, tak ke krásnějšímu a hlavně bělejšímu úsměvu nám ještě stále mohou pomoci bělící zubní pasty. Ne ale všechny druhy zabarvení skloviny lze bělící zubní pastou odstranit, a proto je potřeba se při výběru bělící pasty zaměřit na to, jakým způsobem daná pasta skvrny odstraňuje.

Zhodnoťte zabarvení zubů

Obrázek č.1 – odstíny zubů

Tím prvním, co musíte udělat, než vůbec začnete s výběrem zubní bělící pasty, je zhodnotit míru zabarvení zubů. Pokud se vám zdá, že zabarvení vašich zubů je mírné, pak nepotřebujete zubní pasty s obsahem peroxidů nebo jiných chemických složek, ale vybrat můžete například pastu s enzymy, které zabraňují usazování plaku a jsou při čištění efektivnější.

Pokud jste milovníci kávy, červeného vína a dalších nápojů a potravin s výrazným vlivem na zubní sklovinu, pak je zabarvení vašich zubů spíše střední. V takovém případě je již lepší sáhnout po bělící pastě s výraznějšími bělícími účinky, takže by měla obsahovat fluoridy nebo jiné bělící látky s výraznějšími výsledky.

Jaké jsou účinné složky bělících past?

Obrázek č.2 – bělící pasty

Jak už bylo zmíněno, tak druhů účinných složek bělících zubní past je několik. Dříve se nejčastěji používaly abraziva, tedy drobné brusné částečky, které mechanicky odstraňovaly pigmenty z povrchu skloviny. Ještě dnes takové pasty najdete, jsou vhodné ovšem například při skvrnách na jednom zubu a jenom pro občasné používání.

Dnes se za nejúčinnější složku považuje peroxid, který najdete v zubních pastách buď jako peroxid vodíku anebo carbamid peroxid. Obě látky jsou stejně účinné, jenom peroxid vodíku je v pastách vždy v nižší koncentraci. Účinek peroxidů spočívá v uvolnění aktivního kyslíku, který působí na povrchu skloviny a zmírňuje zabarvení zubů.

Poslední složkou, která se v bělících pastách vyskytuje, jsou enzymy. Jak již bylo zmíněno, ty jsou vhodné pouze pro mírné zabarvení zubů. Jedná se zejména o enzymy papain a bromelain, které pronikají do struktury skloviny a tak odstraňují její zabarvení.

Co dělat, když bělící pasta nepomáhá?

Obrázek č.3 – bělení zubů

I když se to téměř nikde neříká, tak platí, že bělící zubní pasty odstraní pouze povrchové zabarvení zubů. Pokud máte problémy s vnitřním zabarvením zubů, které můžete mít od narození nebo se změní například vlivem tetracyklinových antibiotik, pak je potřeba již vsadit na bělení zubů, které je nutné konzultovat se zubním lékařem. Bělící zubní pasta se v takovém případě používá pouze k udržení vyběleného odstínu.

Fotografie zaslala za tým marketingové podpory Mgr. Andrea Ivaničová, KOBOZ SERVICE s.r.o. - děkujeme.

Jak získat zářivý úsměv s bělícími pastami?č.1 Ostíny zubůč. 2 bělící pastyč. 3 bělení zubů

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka