I lymfodrenáž vám může ublížit

aneb jak si vybrat správný salon

O lymfodrenáži se již mnohokrát mluvilo. Určitě víte, o co jde a na co je tato procedura vhodná, ale s tím kam na ni jít, kdo a za jakých okolností by vám ji měl provádět atd., si ještě pořád nevíte rady? Na tyto a další dotazy nám odpovídala odbornice na lymfodrenáž Jitka Kobrová.

Lymfodrenáž si nejčastěji spojujeme s celulitidou a kosmetickými procedurami. Kdo by se divil, problém pomerančové kůže by ráda vyřešila každá druhá žena, a která tvrdí, že ne, lže si do kapsy. S tímto pojmem však přichází i mnoho otazníků. Pro koho je vhodná? Jak vybírat vhodný salón nebo pracoviště? Jakou lymfodrenáž zvolit - přístrojovou nebo manuální? A další a další... Tato procedura s sebou nese i mnoho rizik. Existuje několik kontraindikací a bohužel se najde i velká spousta „odborníků“, kteří se pyšní certifikátem lymfoterapeuta, ale bohužel ne každý z nich ho vlastní právem. „Při volbě místa kam na lymforenáž, bych určitě volila zdravotnické zařízení (lymfoterapeuta-fyzioterapeuta nebo zdravotní sestra-lymfoterapeut), ne kosmetické, masážní aj. salony. Bohužel ani fakt, že jdete do zdravotnického zařízení, nemusí být zárukou správně provedené lymfodrenáže. Nicméně již při telefonickém objednání by se vás měli zeptat, jestli jste v poslední době neprodělala nějaké infekční onemocnění, nemáte-li zánět žil, bolesti břicha aj. Již podle toho se dá usuzovat, že zařízení bude kvalitní, protože selektuje klienty, ještě než fyzicky na ošetření přijdou, zda ho vůbec mohou podstoupit! Jinými slovy, neobjednají za každou cenu každého. Dále při samotném ošetření si dejte pozor, aby byly nejprve řádně ošetřené uzliny v oblasti krku, tzv. bazální ošetření před lymfodrenáží jakéhokoliv místa těla. Také považuji za známku kvality, že se klienta při první terapii zeptají, zda má již zkušenosti s touto procedurou a znovu se proberou, již osobně, všechny kontraindikace. Samotná lymfodrenáž je velice jemná hmatová technika - rozhodně se nejedná o masáž a nesmí nikdy bolet! Při této proceduře se nic nemasíruje, ale stimuluje tok lymfy  a aktivuje nasávání lymfy z mezibuněčného prostoru. Také je důležitý čas. Za 30 minut se ruční lymfodrenáž např. dolních končetin nedá provést kvalitně.“, jak říká lymfoterapeutka Jitka Kobrová z Rehabilitace Rehasport v Praze.

Rizika této procedury jsou značná a to právě v případě, že se provádí špatně. Jednou ze zásad správně provedené lymfodernáže, je například postup směrem od okrajů těla dovnitř, čili v případě že lymfoterapeut provádí tuto techniku směrem od středu těla ke krajům, může dojít k nechtěným otokům a k nahromadění lymfy na nežádoucích místech. Může také dojít k zablokování lymfatického řečiště nebo k poškození lymfatických cév. A co se týče přístrojové lymfodrenáže, jsou rizika stejně velká, ne každé tělo má stejný tvar a objem, tudíž ne každému vyhovuje stejný tlak a to se těžko ovlivňuje. Těmto potížím lze předejít právě volbou profesionálního lymfoterapeuta.

A na co že je lymfodrenáž vlastně vhodná? Jejím hlavním cílem je očištění organismu od toxických látek právě prostřednictvím lymfatického systému, a co se týče celulitidy, je lymfodrenáž vhodným pomocníkem. „Celulitida vzniká z několika důvodů, jedním z nich je porucha lymfatického toku a krevního oběhu, pokud nejde o takto závažnou poruchu obvykle je na vině právě pacient sám. Dalšími faktory ovlivňující vznik celulitidy jsou hormony progesteron a estrogen, také fyziologické hormonální změny – puberta, těhotenství či klimakterium. Boj proti celulitidě obnáší dennodenní snažení, lymfodrenáže, správnou stravu, pravidelný pohyb a péči o pokožku.“, doplňuje lymfoterapeutka Jitka Kobrová.

Lymfatická masáž je jedna z cest, která vám ke kýženému výsledku může dopomoct. Funguje jako podpůrný systém například v rámci redukční diety. V každém případě jde o zdraví prospěšnou proceduru, která se využívá nejen v rámci estetiky, ale zejména jako zdravotní procedura ulehčující život osobám s nejrůznějšími problémy. Návštěvu vašeho oblíbeného lymfoterapeuta ale odložte zejména v případě, že trpíte chřipkou, nachlazením, virovým onemocněním nebo berete antibiotika. Naopak si návštěvu v nejbližších dnech naplánujte, trpíte li artrózou, artritidou, bolestí hlavy, obezitou, anebo když potřebujete detoxikovat organismus či se zbavit celulitidy a otoků.

Lymfodrenáž je prostě fenomén dnešní doby, který dobývá svět a je jen otázkou času kdy bude mít každý svého osobního lymfoterapeuta, se stejnou samozřejmostí jako mají Američané své vlastní psychoterapeuty. Takže neváhejte a v nejbližší době si nějakého najděte, než budou mít všichni plno.

Autor článku: Eva Houšková. Foto zaslala Eva Houšková – děkujeme.

I lymfodrenáž vám může ublížit

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka