Finsko na vlastní kůži.

Sedíme v sauně. Je to finská sauna a to tentokrát nejen názvem, ale i místem. Ano, jsme v kolébce saunování - Finsku. Navštívili jsme zde sauny veřejné i soukromé. Ve Finsku je 5 miliónů obyvatel, 2,5 miliónu aut a 2 milióny saun. Saunování je zde běžnou součástí života a finové chodí do sauny pravidelně minimálně jednou týdně. Sauna je nejen očistou fyzickou, ale i duchovní, událost je to velmi společenská.

Finsko je kolébkou saunování a to se vším všudy, pojďme se tedy podívat na tradice, zvyky a současnost finské sauny.

Sauna patří k životu
Na vesnicích se do 19. století saunovala celá vesnice najednou. V každé vesnici byla sauna. Ženy v sauně rodily, a to ještě ve 30. letech minulého století. Ve městech se lidé saunují také. Jsou zde veřejné sauny a každý činžovní dům má svojí saunu. Nájemníci se v sauně střídají. Developeři nenabízejí v novostavbách byty, které by neměly vlastní saunu. Prostě sauna zde patří k životu. Se saunou se ve Finsku setkáte doma, na sportovištích, u jezer, ale také v továrnách, na lodích, ve vojenských posádkách nebo v nemocnicích. I v parlamentu mají sauny. My jsme několik saun navštívili.

Oheň a sauna
V saunách mají naprostou převahu kamna na dřevo. Dříve zatápěly v sauně ženy, dnes už je tento úkol svěřen  mužům, kteří připraví dřevo a zatopí v sauně. I to je rituál. Používá se dřevo břízy a osiky. Musí být dobře vyschlé. Takže u venkovních saun jistě uvidíte zarovnané dřevo těchto listnáčů podél stěn. Na topení se může použít ještě borovice. Další dřeviny se již nedoporučují, nemají tu správnou výhřevnost a ještě ruší praskáním. I podpálení ohně je rituál. Oheň k sauně patří, stejně jako možnost ochlazení na čerstvém vzduchu, nebo v ledové vodě.

Zpátky do plavek
Když jsme se ve Finsku setkali se saunováním v plavkách, byli jsme velmi překvapeni, no vlastně i zklamáni. Nicméně náš průvodce Christoffer nám sdělil, že plavky se nosí jen ve společných veřejných saunách, kde jsou pohromadě ženy a muži. Do 19. století se saunovali všichni společně. Celá vesnice 1x týdně saunovala a prováděla očistu. Plavky samozřejmě neznali. Středověk přinesl nulovou hygienu a jistě nevábný puch se snažil překrýt těžký parfém. Ale ne ve Finsku. FInové byli ve všech dobách čistí, pravidelně mytí a saunovaní. I ve středověku se saunovali a myli 1x týdně. 20. století však přineslo i jiné zvyklosti, větší puritánství a tak nazí se všichni saunují jen v domácích saunách. Velmi často jsou to domky na břehu jezera - těch rekreačních domků je ve Finsku na půl miliónu. A hledejte domek, kde by neměli saunu! Zde se sejde rodina i s přáteli a saunuje se, tak jak to po staletí dělávali jejich předkové. Zpátky k těm plavkám. Ty skutečně můžete vidět v bazénech a pak ve veřejných saunách, tam kde nejsou oddělené prostory pro muže a ženy. Pokud tam oddělený prostor, je nikoho nenapadne chodit do sauny v oděvu. Plavky v sauně jsou nehygienické a nijak nesvědčí kůži pod plavkami.

Sucho v suché finské sauně nehledejte
Finská sauna je sice suchá sauna, ale jen do té doby než se začnou polévat kameny, polévat lidi navzájem, a to je vlastně pořád. Takže i v námi vyzkoušených saunách se hodně pracuje s vlhkým prohřátým vzduchem. To by se štamgastům finské sauny u nás doma tedy asi nelíbilo. Prostě v každé sauně naleznete nejrůznější džbery a naběračky na polévání kamenů. Polévá se často, voda na kamenech syčí a polévání je také finskou tradicí. Ve finských saunách nehledejte bůhvíjaký design. Prostě je vše je naprosto podřízeno užitku. Tedy co známe z luxusních saunových světů, velmi pravděpodobně ve Finsku nepotkáte. Ve Finsku se vracíte ke kořenům. Sauna je společenským setkáním, pravidelným rituálem, ale také koupelnou a vysoce praktickou záležitostí. Jestli je pod lavicemi modré ledkové světlo nebo ladné křivky doplňků, to tady nikoho nezajímá. Důležité je, jestli jsou pořádné kamna. Ve Finsku tradiční je kouřová sauna. Nejdříve se zatopí, sauna se prohřeje, kameny jsou rozpálené, pak se vyžene kouř z místnosti a jde se saunovat. Kamna ještě dlouho jsou prohřátá a několik hodin poskytují potřebné sálavé teplo.

Metličky v sauně
K finské sauně, tak jako k ruské banje patří metličky. Šlehání svázanými větvičkami listnatých nebo jehličnatých stromů je opravdu velkou tradicí. Větvičky se připravují jen v určitých měsících a potom usušené čekají na svou příležitost. Větvičky mají v sobě přírodní esence, které nejen krásně voní, ale jsou také velmi léčivé. Sauna vlastně byla i lékárnou vesnice. Nehledě na to, že s pravidelným saunováním roste imunita organizmu. Na nejrůznější neduhy se dříve používaly metličky.

Děti v sauně
Děti ve Finsku do sauny patří. Celé věky finské matky rodily v sauně děti. Bylo to totiž nejčistší místo ve vesnici. A děti saunovaly vlastně od narození. Poslední porody v sauně probíhaly ještě před 100 lety. Dnes se děti saunují většinou od tří týdnů svého života. Samozřejmě je to saunování v rodinné sauně a přizpůsobené dětem. A to finové umí. Děti se saunují s rodiči, prarodiči, s kamarády. 

Pravidelně do sauny!
Pravidelné saunování ve Finsku znamená, že do sauny se chodí minimálně jednou týdně. Většinou všichni chodí častěji. V létě se chodí každý den. Viděli jsme plovoucí sauny na jezerech, rodinnou saunu nebo saunu mobilní, sudovou. Ta může přijet tam kde je potřeba. Také je velmi oblíbený sraz mobilních saun, pořádaný každoročně. Sauna může být třeba ve stanu, ale nejlepší jsou samozřejmě dřevěné domky. 

V pokračování článku si přečtete např. o nejstarší finské sauně v Tampere, kterou jsme navštívili. 
A jelikož se blíží vánoční čas, je třeba sdělit, že ve Finsku patří ke štědrovečerní atmosféře, jak jinak, než právě saunování!

Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.Finsko na vlastní kůži.

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka