Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi 2016 finišují

v Národním zemědělském muzeu v Praze

Během léta představil projekt Ministerstva zemědělství s názvem Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi veřejnosti již čtyři farmy v různých koutech České republiky. Návštěvníci se dozvěděli mnohé ze života českých zemědělců a poznali, co obnáší ekologické hospodaření. Poslední akce se ponese v mírně odlišném duchu než všechny předchozí. Bude se totiž konat v Národním zemědělském muzeu v Praze. Do kalendáře si ji napište na 24. září.

A co je v Národním zemědělském muzeu nového? Tak například v Praze otevřeli další nové expozice, jako jsou interaktivní Rybářství, Laboratoř ticha a od června recykLES – Příběhy lesních světů. Mezi nejmenšími návštěvníky muzea zůstává nejoblíbenější venkovní Selský dvorek s živými kozami, králíky, slepicemi a dalšími zvířaty.

Expozice Rybářství je první z celkem třinácti nových expozic, které muzeum připravuje a plánuje otevřít do roku 2020. Vypráví o rybolovu jako nejstarším způsobu obživy, o rybářství i rybníkářství v našich zemích, a samozřejmě o rybách, které si přímo v expozici spokojeně plavou ve velkých akváriích.

Laboratoř ticha je exponát, který byl do muzea převezen přímo z Milána, kde uchvacoval návštěvníky českého pavilonu EXPO 2015. Živý les je zasazen do obrovského květináče a jeho potřebám slouží a také je řídí moderní technologie. Mezi tím vším stojí návštěvník, který svým chováním ovlivňuje to, co sám vidí. Je na něm, zda bude narušitelem nebo součástí přírody.

Zážitková výstava recykLES je nejnovějším přírůstkem muzea, v červnu ji umělecký spolek "mamapapa" otevřel jako pokračování úspěšné série expozice s lesní tématikou. Návštěvníci prožijí cestu lesními světy a v lesním orloji uslyší zvuky lesních semínek padajících z úrodné koruny bájného stromu. Se svými průvodci – vypravěči se vydají na hravou pouť do míst, kde tajemné síly vydávají své vlastní pokyny energii celého lesního světa, uchované v obalech plodů a semen lesních dřevin, v rytmu věčného koloběhu.

Nové i stálé expozice si budete moci prohlédnout právě při příležitosti Farmářských slavností pro rodiny s dětmi, které se zde budou konat 24. září. Krom nich tu bude připraven i malý farmářský trh a bohatý doprovodný program. Chybět nebudou ani oblíbené simulátory dojení krávy a jízdy na býkovi. K poslechu bude během dne hrát country kapela Zlatý orel.

Ministerstvo zemědělství chce Farmářskými slavnostmi podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov. Cílem je ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání, současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. Projekt má přiblížit, jak se žije na venkově, jak se vyrábí potraviny a jak vypadá dnešní moderní farmář, aby při volbě svého budoucího povolání děti zvažovaly i zemědělské profese a měly o jejich náplni co nejlepší představu.

Chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem. Například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma. A pokud s sebou chcete vzít pejska, nezapomeňte pro něj náhubek a vodítko.

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 24. září 2016, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 44, Praha 7, 170 00

Hlavní program:

10:00 Slavnostní zahájení akce

10:45 Písničky a tanečky pro děti s Vandou a Standou

11:15 Představení národního zemědělského muzea

11:40 Country kapela Zlatý orel

12:15 Jak zdravě (nejen) jíst – program pro děti

12:45 Co je nového v Národním zemědělském muzeu

13:10 Country kapela Zlatý orel

13:45 Máme rádi přírodu – program pro děti

14:15 Country kapela Zlatý orel

14:45 Písničky a tanečky pro děti s Vandou a Standou

15:15 Country kapela Zlatý orel

Doprovodný program a aktivity:

  • Prohlídka expozic Národního zemědělského muzea – Laboratoř ticha, Rybářství, Jede traktor a recykLES
  • Prohlídka výstav Čižba – umění jemné a líbezné a Rozkulačeno
  • Představení části unikátní etnografické sbírky z Kačiny – předměty denní potřeby tradičního hospodářství
  • Selský dvůr se živými zvířaty, projížďky na koních
  • Laserová lovecká střelnice
  • Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, simulátor dojení krávy a jízdy na býkovi a mnoho dalšího
  • Malování na obličej, hrací koutek pro děti
  • Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích a lokálních farmářských produktů
  • Kuchařská show s kvalitními potravinami

Fotografie zaslala Linda Čtvrtečková, Agentura GATE – děkujeme.

Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi 2016 finišují Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi 2016 finišují Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi 2016 finišují Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi 2016 finišují

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka