Ekologické Aquacentrum Pardubice

V Aquacentru Pardubice velmi dbají na ekologické aspekty provozu. V letošním roce se jim podařilo dokončit další ekologickou investici, instalaci solárních panelů.

Aquacentrum  Pardubice je v současnosti nejmodernější a největší aquacentrum ve východních Čechách. Toto multifunkční zařízení poskytuje také služby fitness, rehabilitace a masáže. Areál je rozdělen v kryté části do tří zón: padesátimetrový bazén, wellness – saunový svět a zóna aqua s vodními atrakcemi. Samostatně je pak bazén pro kojence a batolata.  Součástí areálu je rovněž venkovní pláž.

Aquacentrum Pardubice je velmi oblíbené, což dokazují čísla návštěvnosti. Je také nejvíce navštěvovaným turistickým cílem v Pardubickém kraji.

V návštěvnosti aquaparků a bazénů v celé ČR za rok 2014 se Aquacentrum umístilo na pátém místě.

  1. Bazén Podolí                          1 000 000
  2. Aquapalace Praha Čestlice           845 000
  3. Bazén Slovany Plzeň                  555 000
  4. Aqualand Moravia Pasohlávky       550 000
  5. Aquacentrum Pardubice               450 000

 

V rámci soutěže Hledáme Aqua ráj, pořádané O2 Czech Republic a. s. a serverem www.aquamanie.cz , obsadilo Aquacentrum Pardubice čtvrté místo. Vítězem se stal Aquapalace Praha Čestlice, druhé místo obsadil  Aqualand Moravia Pasohlávky a třetí Aquadream Barrandov. Partnerem soutěže byl také AAA Realitní fond, a.s. Mimo hlasování o Aqua ráji , soutěžící odpovídali na některé otázky, související s návštěvou aquaparků a bazénů. Například na otázku, s kým chodí do bazénů a aquaparků,   odpověděli soutěžící následující:

74 % s rodinnými příslušníky, 25 % s přáteli, 1 % sami.  Další otázkou bylo, zda aquaparky a bazény navštěvují kvůli sportu nebo relaxaci.  9 %  návštěvníků  chodí za sportem  a 91 % za relaxací a atrakcemi.

Aquacentrum Pardubice také velmi dbá na ekologii provozu a na zavádění nových technologií. Například zavedli trubku IPP - unikátní systém úpravy vody, která rozbíjí vodní kámen. Tato technologie pracuje bez obsluhy a údržby, bez použití el. proudu i bez chemie.

Další zavedenou ekologickou technologií, je instalace solárních panelů na střechu nad halou bazénu, která proběhla v tomto roce.

Práce  trvaly od ledna do konce května letošního roku. Součástí realizace bylo také zavedení všech souvisejících rozvodů do strojoven uvnitř objektu, instalace výměníku tepla a také zajištění systému měření a regulace. 
„216 solárních panelů o celkové ploše 510 metrů čtverečních a výkonu 370 kWt předehřívá v současné době vodu venkovních i vnitřních bazénů, a to jak v zóně „aqua“, tak i v padesátimetrovém bazénu a dětských brouzdalištích,“ popsal ředitel pardubického aquacentra Jiří Vysoudil s tím, že návratnost investovaných prostředků by měla být kolem 5 let.

„Na zřízení solárních panelů pro aquacentrum jsme vynaložili 10,3 milionů korun, přičemž evropská dotace z toho pokryje 66 procent z celkových, resp. 80 procent z uznatelných nákladů,“ doplnil náměstek Jan Řehounek.

„Výhřev sluneční energií z instalovaných panelů ušetří ročně 126 tun oxidu uhličitého – tedy jednoho ze skleníkových plynů, který by jinak putoval do ovzduší a zbytečně ho znečišťoval. Navíc by mělo městské aquacentrum díky solárním panelům uspořit ročně na energiích odhadem bezmála 310 tisíc korun,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát, který je velmi rád, že město po všech peripetiích evropskou dotaci dostalo.

Za poskytnuté informace a fotografie děkujeme panu Romanu Štěrbovi.

V Pardubicích si užijete spoustu legraceEkologické Aquacentrum Pardubice50m bazénEkologické koupaliště

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka