Eiffelovka v Bavorském lese

Nejdelší stezka korunami stromů na světě se nachází v Národním parku Bavorský les u obce Neuschönau. Snadno a rychle se k ní dostanete autem přes přechody Železná Ruda a Strážný, na kole pak přes přechod Bučina z Kvildy. Rozhodně si nenechte ujít nevšední zážitek, který byl dán slavnostně do provozu 9. září 2009. Tip na podzimní výlet vás určitě nezklame, naopak podzimní Šumava je doslova paletou plnou barev.

Stromová stezka se vine v horském smíšeném lese, skrze buky, jedle a smrky ve výšce od 6 až 25 m v korunách stromů. Na šesti stanovištích jsou názorně a živě prezentovány životní formy lesní fauny a flóry. Stezka je po celé délce 1.300 m jednosměrná a bezbariérová, přičemž maximální stoupání je 2-6%, což umožňuje pohodlný výstup všem návštěvníkům. S kočárkem, popřípadě s invalidním vozíkem můžete vystoupat až na vrchol stezky tzn. do výše 44 m. Tzv. stromová věž je jedinečná a jediná svého druhu, nejen svoji architektonickou formou, ale také metodou výstavby. Uprostřed věže jsou 3 pravěké 38 m vysoké jedle a buk. Stezka vinoucí se po obvodu věže až na vrchol je 500 m dlouhá. Při výstupu na věž se vám pomalu odkrývá výhled na hraniční hřeben bavorské části Šumavy. Po zdolání posledních čtyřech metrů po točícím schodišti vystoupáte na vyhlídkovou plošinu. Odměnou za výstup je fantastický výhled nejen do vnitrozemí Bavorska, ale na celý Národní park Bavorský les a dva nezaměnitelné hraniční vrcholy, Roklan (1452 m.n.m.) a Luzný (1375 m.n.m.). Za dobré viditelnosti jsou pak z věže vidět Alpy.

Stavba byla zahájena v květu letošního roku. V letošním roce se jedná o největší investici do Národního parku Bavorský les a stavba je věnována 40. výročí založení národního parku, které bude v příštím roce. Podle slov ředitele NP p. Sinnera se věž se stezkou řadí mezi „top" trojku turistických atrakcí Bavorského lesa. K nim patří oblast Luzného, která se otevřela díky novému hraničnímu přechodu v letošním roce a dále tzv. „Dům u divočiny", který je nedaleko Železné Rudy v Ludwigsthalu. Zde mohou návštěvníci pozorovat vlky, rysy, divoké koně a další zvířata přímo v přírodě.

Na stezku je zakázán vstup se psy, přesto je o vaše miláčky postaráno a zdarma je můžete umístit do kotců, které jsou u nástupu na stezku. Stezka je otevřena celoročně v případě příznivého počasí i v zimním období , kdy se sněhová pokrývka pravidelně odstraňuje. Vstupné pro dospělého 8.00 Euro, děti 6 - 17 let 6 Euro. Rodinná vstupenka (2 dospělí+2 děti) 19 Euro.

V současné době se dokončují tři zážitková stanoviště s lanovými prvky, kymácející se lávkou, hrazdou a kladinou. Vše je naprosto bezpečné a je určeno nejen pro mladé návštěvníky ale pro všechny, kteří si uprostřed klidné stezky chtějí užít i trochu dobrodružství.

Návštěva v Neuschönau, to není pouze stezka uprostřed vrcholků lesních velikánů. Najdete zde i výběhy pro zvěř. Je zde 16 velkých obor a voliér a při troše štěstí zde můžete vidět 36 druhů savců a ptactva. Přes některé voliéry vedou upravené cesty a tak se zde můžete setkat v tváři v tvář se stádem divokých prasat, vysokou zvěří apod. Ostatní obory jsou uzavřené a jsou u nich vybudovány vyhlídkové body, ze kterých můžete pozorovat prakticky ve volné přírodě medvědy, vlky, rysy a ostatní zvěř, která na Šumavě žila, nebo žije. Návštěva Neuschönau, není tedy pouze hodinový výlet po stezce v korunách stromů, ale příjemně prožitý den, doslova v srdci obou sousedících národních parků.

 

Autor článku: Jaroslav Fischer (ČAW)

 

Eiffelovka v Bavorském leseEiffelovka v Bavorském leseEiffelovka v Bavorském leseEiffelovka v Bavorském leseEiffelovka v Bavorském lese

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka