Dovolená s příběhem mezi kvetoucími jabloněmi

Žítkovské bohyně, ukázková přírodní zahrada, vaření z plevelů, filcování ovčí vlny a především poznávání karpatského života – to jsou hlavní lákadla Dovolené s příběhem. Připravilo ji Centrum Veronica Hostětín na konec dubna (24. - 27.4. 2014).

Relax mezi kvetoucími jabloňovými stromy i dny věnované atraktivnímu pobytu v magických Bílých Karpatech. Možnost načerpat energii na dovolené, jakou v cizině nenajdete.

Schválně, kdy naposled jste na dovolené bydleli v domě, který žije ze slunce? Kdy jste po ránu slyšeli ptačí koncert z ovocného sadu? Zažili jste někdy workshop s ovčí vlnou nebo využívali v kuchyni bylinky a plevele z přírodní zahrady? Kdy naposledy jste chodili na výlety se zkušeným průvodcem, který vám do baťůžku přibalil i nevšední příběh?

Projděte se krajem žítkovských bohyní, o kterém jste mohli číst ve známé knize Kateřiny Tučkové. Se zkušenou místní průvodkyní poznáte tento čarokrásný kraj Moravských Kopanic - krásný, ale především drsný. Uvidíte stavení, kde se až donedávna udržovaly staré postupy bylinářek a zaříkávaček. Poznáte i tradiční obživu místních horalů – pastevectví a zpracování ovčího mléka na sýry. Po večerech si budete moct vyzkoušet i jeden z možných způsobů zpracování ovčí vlny – filcování – a odvézt si z dovolené vlastnoručně vyrobený míček či obrázek.

Poznáte ale i krajinu přívětivou, krajinu ovocných sadů v okolí Hostětína. Při procházce po stezce Naokolo Hostětína se dozvíte, jak se tady lidem dříve žilo, kam chodili, jak slavili svátky i to, co nebo kdo je to „nohál“.

O bylinkách se dozvíte v přírodní zahradě Centra Veronica a naučíte se je také spolu s plevely používat v kuchyni. „Lidé nemusí za zážitkem jezdit do zahraničních letovisek nebo do komplexů plných laciné zábavy či adrenalinu. Daleko hlubší zážitky mohou najít v krajině, kde na ně dýchne tradice a život našich předků. Když se na chvíli zastaví a začnou vnímat přírodu a sami sebe. A právě to jim může nabídnout Hostětín“, říká Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica.

„Připravili jsme pro vás pobyt v dokonalém komfortu pasivního domu, který pro svůj provoz používá energii slunce, dřeva a deště a je maximálně energeticky úsporný. Stejně jako celá obec Hostětín, i dům samotný je příkladem ekologických postupů a ukáže vám, jak můžete doma šetřit přírodu i svoji peněženku“, říká organizátorka.

V Hostětíně je prostě kam jít. Přesvědčte se o tom sami. Užijte si dovolenou, která má svůj vlastní příběh.

 

Všechny dotazy vám ochotně zodpoví Ing. Kateřina Fojtů na e-mailu katerina.fojtu@veronica.cz či telefonu 572 630 670.

 

Fotografie poskytla Hana Machů, Centrum Veronica Hostětín – děkujeme.

Dovolená s příběhem mezi kvetoucími jabloněmi

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka