Čtvrtá Farmářská slavnost míří na jih Čech

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.

„Farmářskými slavnostmi chceme lidem přiblížit rodinné hospodaření a život na venkově. Jsou to totiž právě farmářské rodiny, které v poslední době vytvářejí a výrazně zlepšují image českého venkova i českých potravin. O tom svědčí stále rostoucí zájem lidí o lokální a čerstvé produkty společně s rozvojem forem přímého prodeje, jako je prodej ze dvora, farmářské trhy či systém bedýnek,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka a dodává: „Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak každý může udělat obrázek při rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel.“

Pro veřejnost se během léta otevřely čtyři farmy v různých krajích České republiky a v září bude seriál farmářských slavností zakončen v Národním zemědělském muzeu v Praze. Na návštěvníky čeká vždy nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní čtvrté Farmářské slavnosti se budou konat 20. srpna v jižních Čechách na biodynamickém statku Bemagro.

Statek Bemagro leží v malebném podhůří Novohradských hor a dnes hospodaří tzv. biodynamicky. Jedná se o jedinečnou formu biozemědělství, kde zemědělci uznávají nejen materiální, ale také spirituální hodnoty. Snaží se svou prací jednak uzdravovat život na Zemi a zároveň produkovat zdravé a výživné produkty. Farma je držitelem certifikátu Demeter, což znamená závazek dodržovat přísné podmínky biodynamického zemědělství, které dalece překračují rámec ekologického hospodaření.

Bemagro se pyšní hlavně velkochovem dojnic převážně Holštýnského plemene na farmě v Meziříčí. Budete se moci dozvědět více o zpracování mléka ve vlastní mlékárně, či si prohlédnout Selský dvůr – místo pro malochov prasat, ovcí a drůbeže. Vytvořená vize společnosti zahrnuje i výstavbu jatek s masnou výrobou, nové správní budovy s kuchyní a jídelnou, obchodem a sálem pro setkávání lidí, kořenové čistírny odpadních vod, nové stáje pro rozšiřující se chov zvířat a v neposlední řadě i řešení ekologických zdrojů energie.

Ministerstvo zemědělství chce Farmářskými slavnostmi podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov. Cílem je ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání, současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. Projekt má přiblížit, jak se žije na venkově, jak se vyrábí potraviny a jak vypadá dnešní moderní farmář, aby při volbě svého budoucího povolání děti zvažovaly i zemědělské profese a měly o jejich náplni co nejlepší představu.

Chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem. Například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

 

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 20. srpna 2016, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Bemagro - areál nové mlékárny, Meziříčí 81, 382 41 Malonty (okres Český Krumlov)

Doprovodný program a aktivity:

  • Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z místních farem
  • Prohlídka biodynamického statku Bemagro v Meziříčí
  • Kuchařská show s kvalitními potravinami
  • Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA
  • Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, simulátor dojení krávy a jízdy na býkovi a mnoho dalšího
  • Malování na obličej
  • Hrací koutek pro děti

 

Poslední letošní Farmářská slavnost se koná: 24. 9. – Národní zemědělské muzeum Praha

Fotografie zaslal Roman Hrůza, DiS., PR manager Agentura GATE – děkujeme.

Čtvrtá Farmářská slavnost míří na jih ČechČtvrtá Farmářská slavnost míří na jih ČechČtvrtá Farmářská slavnost míří na jih ČechČtvrtá Farmářská slavnost míří na jih Čech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka