Crossfit

Jedná se o jeden z nejpopulárnějších tréninkových programů současnosti. Používaný k výcviku hasičů, policie a vojáků v USA. Chcete-li posílit různé partie těla, zlepšit kondičku a perfektně zpevnit tělo? Crossfit je právě pro vás! Během tréninku můžete zažít stojky, shyby, nebo angličáky a neuvěřitelné kombinace opakování a sérií.

Crossfit je funkční trénink, který kompletně posílí celé tělo. Jde o spojení různých sportů například vzpírání, atletiky a gymnastiky. Filosofie udává, že nás tyto složky mají připravit na nečekané. Crossfit byl založen v roce 1995 bývalým gymnastou Gerg Glassman a jeho partnerkou Lauren Glassman v USA. Od roku 2007 se pořádají Světové hry crossfitu, kde mezi sebou soutěží muži a ženy v oddělených kategoriích.

Základní rozdíl mezi cvičením v běžné posilovně a posilovně pro crossfit je o způsobu cvičení. V běžné posilovně se zaměřují cviky na konkrétní svalové partie, zatím co v crossfitu je zařazený kondiční trénink – cviky, které posilují celkovou fyzickou zdatnost.

Každý, kdo byl v posilovně ví, že se cvičí s určitými pauzami mezi jednotlivými cviky, což je takový crossfit s pauzami. Je tam 4 - 8 stanovišť a pokaždé následuje pauza. U crossfitu se jede s pauzami a na čas! Procvičíte sílu, vytrvalost a ohebnost díky náročným cvikům, které v crossfitu naleznete.

V současnosti se crossfitová centra rozrůstají. Je ale stále málo tělocvičen, kde se může veřejnost vybít. Výhoda je ta, že se dají tréninky provozovat kdekoliv, nepotřebujete žádné speciální vybavení jako v posilovně. Nejvíce používanými cviky jsou: angličáky, kliky, sedy lehy, činky, medicinbaly, shyby a tak dále.

V tělocvičnách se vše zapisuje a měří na časomíru a tím cvičící jedinec posouvá své hranice. U této části si musíme dát pozor. Hodně nových nadšenců vchází do tělocvičny bez asistence trenérů, nebo zkušenějších lídrů. Techniky některých cviků bývají náročnější a při nesprávném držení těla, technice cviků a dýchání, si můžeme rychle pomoct ke zdravotním komplikacím a tomu by jsme se chtěli všichni jistě vyhnout. Proto je nejjednodušší začít se základními cviky jako jsou kliky, angličáky, shyby a postupně zlepšovat své limity s asistencí někoho zkušeného.

Jednoduchý trénink pro začátečníky může vypadat například takto:

dřepy 10x

kliky 10x

leh sed 10x

angličáky 10x

Tento trénink opakujte 3x za sebou a bez přestávky. Zaznamenejte svůj čas, který v pozdějších trénincích můžete překonávat.

U tohoto cvičení nevyjímaje, ale také u každého jiného cvičení, hlavně dynamického, je potřeba se před každým cvičením řádně rozehřát, protáhnout se, ať si nenavodíme zbytečné problémy zraněním. Běh 5 -10 minut, skákání přes švihadlo 5 -10 min a další různé cviky na rozehřátí by neměli chybět v žádném tréninku!!!

Strava

Crossfit je jednoznačně životní styl. Pojí se s ním také zajímavá dieta, kterou ne-každý dodržuje.  Jde tzv. o „paleo“ dietu, která spočívá v požívání toho, co jedl pračlověk. Jednoduše řečeno jedli to, co jim nabídla příroda, co si mohli sami chytit, utrhnout. Ze stravy jsou vyloučeny obilniny, sladkosti a mléčné výrobky. Konzumuje se pouze maso, vejce, ovoce, zelenina a oříšky. Převažují tedy bílkoviny a tuky a příjem sacharidu je minimální. Kdo pravidelně cvičí a řídí se nějakou dietou, tak jistě ví, jak různorodá dieta může být. Začátky budou těžké zvyknout si na nedostatek sacharidů, ale později vám nedostatek cukrů pomůže spálit nějaké to kilo navíc. Ovšem doporučuji si vzít před/po tréninku kus ovoce nebo banánu, který vám podpoří metabolismus při/ po zátěži.

Posilovna, kruhový trénink, nebo crossfit?

Na tuto otázku si každý odpovězte sám, co je pro vás nejvhodnější, každý preferuje něco jiného, každý má jiný určitý životní styl. Někomu jde o výsledky, druhému zase o cvičení v kolektivu a někomu o obojí. Když chcete výsledky a máte výborného trenéra, který vám šlape na paty, věřte mi, že výsledky budete mít pokaždé a nebude záležet na tom, co zrovna děláte.

Za fotografie poskytl David Egydy, děkujeme.

CrossfitCrossfitCrossfit

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka