Česko se hýbe - iniciativa, která má rozpohybovat národ

V Česku vzniká nová nezávislá iniciativa, která má přispět k ozdravění populace. Česko se hýbe chce lidem všech věkových skupin (od dětí až po seniory) připomenout, jak je důležitý pravidelný a přiměřený pohyb pro zdraví, duševní a fyzickou pohodu, jak pomáhá zvládat každodenní zátěž a stres a že může prodloužit aktivní a plnohodnotný život.


Čechům se totiž podařilo z běžného života vytlačit pohyb. Z práce a na nákup se jezdí autem, stejně jako do patra výtahem.

Fyzická i psychická kondice Čechů se podle většiny výzkumů dlouhodobě snižuje a vzrůstá výskyt civilizačních onemocnění. Může za to údajně nejen současný hektický životní styl, stres, strava, ale především úbytek pohybu. Tím se myslí pravidelné sportování, ale třeba běžnou chůzi. Zvyšuje se procento obézních lidí, rostou počty lidí s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a dalšími civilizačními chorobami, které zhoršují zdravotní stav českého národa. Ještě více alarmující jetato situace u dětí. V době, kdy podpora sportu v České republice upadá a zdraví české populace se rapidně zhoršuje, je třeba vypustit varovný signál.

S podobnými probémy se potýkají i v dalších zemích Evropy, a proto například v Německu, Belgii či Španělsku vznikly podobné projekty s cílem rozhýbat národ. Ty se staly inspirací pro iniciativu „Česko se hýbe“, jejímž cílem je vrátit běžný pohyb do každodenního života všech českých lidí, a to bez ohledu na věk, finanční a
časovou náročnost.

Stačí si přitom uvědomit pár zásadních pravidel:

Choďte! (chůze je nejpřirozenější a základní pohyb člověka)

Nahoru pěšky, dolů výtahem! (do schodů pěšky, dolů se klidně svezte)

Uvědomte si, jak dýcháte! (stačí deset plných nádechů a výdechů a starosti jsou menší)

Protáhněte se! (i v kanceláři máte možnost)

Vyrazte do přírody! (zeleň a slunce jsou lék na všechno)

Jděte do toho s přáteli! (ve dvou a více se to lépe táhne)

V Česku podobnou iniciativu představují nadšenci, kteří se rozhodli věnovat svůj čas, energii a především své odborné znalosti a zkušenosti ve prospěch dobré věci. Jsou mezi nimi odborníci na pohyb a cvičení, zdravý životní styl a výživové poradenství, marketing a komunikaci.


Garanci projektu poskytl Český svaz aerobiku, fitness a tance FISAF.cz.

Česko se hýbe - iniciativa, která má rozpohybovat národ

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka