8 tipů, jak probudit v dětech lásku k lyžování

Mnoho rodičů, kteří jsou sami aktivní lyžaři, je zklamaných, že dítě jejich nadšení z lyžování nesdílí. Důvodů může být celá řada. Zjišťovali jsme u odborníků, jaké postupy a finty na děti platí, a co udělat pro to, aby si „jízdu na prkýnkách“ hned odmalička zamilovaly.

Začít ve správném věku

„Pro začátek lyžařské výuky je ideální věk pěti let. Ale často začínají lyžovat už tříleté děti. Je to velmi individuální a záleží přitom na mnoha okolnostech. Mladší děti totiž často nemají dostatečnou pohybovou koordinaci a jejich kostra není natolik vyvinutá, aby dokázala bez potíží odolávat tlaku na kyčle, kolena a kotníky,“ říká Sabina Kmecová, instruktorka lyžování a majitelka boutique hotelu Nebespán v Kašperských Horách, která mnoho let pořádá úspěšnou lyžařskou školku pro děti. Připomíná, že velmi důležitý je i mentální, emocionální a sociální vývoj dítěte. Nejlepšími adepty na lyžování jsou podle jejích zkušeností děti, které jsou zvyklé na kolektiv a na venkovní pohybové aktivity i za chladnějšího počasí. Výhodou také je, pokud už zvládají jízdu na kole či koloběžce a dokážou udržet rovnováhu.

Zaujmout a nadchnout

Ať už máte v úmyslu koupit dětem novou lyžařskou výbavu, nebo chcete zamířit do půjčovny, vezměte je určitě s sebou (pokud nejde v případě lyží o dárek a překvapení) a dejte jim dostatečně najevo, že se jedná o důležitou událost. Zdůrazněte přitom, jak se těšíte, že budou konečně lyžovat s vámi, a kde všude si jízdu společně vyzkoušíte. Při výběru si určitě nechte poradit od odborníků, ale dejte i na názor budoucích lyžařů – které barvě nebo vzoru dávají přednost. A rovnou s lyžemi, botami a vázáním pořiďte i helmu, případně chránič páteře.

Vybrat správnou velikost lyží

„Lidé často chybují v tom, že dětem koupí zbytečně dlouhé lyže, které se jim pak špatně ovládají. Jednoduché pravidlo říká, že délka dětských lyží by měla být o 10 až 20 centimetrů kratší, než je výška postavy. Ovšem u nejmladších dětí (cca tříletých), které budou lyžovat poprvé, může být tento rozdíl i 30 cm. Pokud tedy váháte, zda začínajícímu lyžaři, který měří 120 cm, vybrat lyže s délkou 110 cm nebo 100 cm, volte raději ty kratší,” říká Karel Studnička ze specializované prodejny lyžařského vybavení Ski a Bike Centrum Radotín. Právě tady můžou rodiče veškeré lyžařské vybavení pro děti nakoupit, anebo výhodně půjčit s tím, že když například dětem uprostřed zimní sezony vyroste noha, ochotně a zdarma jim zde věci vymění za větší.

Zvolit bezpečné a funkční oblečení

Při prvních krůčcích na lyžích hraje velkou roli i oblečení, které má dítě na sobě. Pokud se bude v bundě potit nebo mu bude zima, nemůžeme se divit, že bude chtít s lyžováním brzy skončit. „Lyžařské oblečení musí být pohodlné, nepromokavé, odolné proti větru a také prodyšné. Nezapomeňte na funkční prádlo a vhodné  termo ponožky nebo punčocháče. Mezi nepostradatelné doplňky patří určitě teplé a nepromokavé rukavice, tenká čepice pod helmu a nákrčník. Z hlediska bezpečnosti se už vůbec nedoporučuje dávat dětem dlouhé šály nebo kdysi módní „šaškovské“ čepice, u nichž hrozilo, že se můžou zamotat do šňůr vleku,“ připomíná Petra Tichá, odbornice na technické oblékání dětí z portálu www.skibi.cz, a připomíná i vhodnost reflexních prvků, které jsou důležité hlavně za snížené viditelnosti a přispívají k bezpečnému pohybu dětí v terénu.

Jít dětem příkladem

Vázání zacvaklo a malý lyžař stojí poprvé na sněhu. Jak začít? „Určitě bez hůlek – ty jsou zpočátku spíš na obtíž. Také se vyhněte dlouhému vysvětlování, které děti stejně nebaví, a jděte mu příkladem. Dítě se vždy nejlépe učí názornou ukázkou. Vhodné je i trochu změnit slovník – dítě se totiž při lyžování soustředí na nový pohyb a nedokáže zpracovat pokyny, jako je „doleva, doprava…“ Proto je mnohem lepší, když mu nejprve v klidu vysvětlíte, jaké pojmy budete používat. Například: pak zatočíme k lesu, pojedeme k lanovce atd.,“ přidává své prověřené tipy Štěpánka Štrougalová z dětského centra Baby Club Juklík, která je sama maminkou čtyř, už zkušených, lyžařů. Zároveň ale doporučuje: „Když dítě začne odmlouvat a prohlašovat, že už ho lyžování nebaví, nenuťte ho, přerušte výuku a běžte na teplý čaj, vezměte sáňky nebo třeba společně postavte sněhuláka. Když si odpočine a odreaguje se, rádo se na lyže zase vrátí.“

Dobře namazat

Většina dětí se rychle naučí jezdit na vleku – pro začátek jsou samozřejmě nejlepší malé dětské vleky na pozvolném kopečku, které jezdí pomaleji než ty pro dospělé. Výborné jsou i běžky, na nichž si děti během krátké doby osvojí skluz i předozadní rovnováhu, která je velmi důležitá pro to, aby se pak při sjezdu nezakláněly. Samozřejmě se nepředpokládá, že s vámi hned vyrazí na běžkách na túru, ale určitě si můžou nějaký mírný kopeček vyšlapat a pak samy sjet. A mějte na paměti, že lyže musí i jim po sněhu dobře klouzat. Zoxidovaná a drhnoucí skluznice nepřidá na náladě a motivaci dospělým, natož dětem…

A jak běžky vybírat? „Měly by být asi o 5 až 10 cm delší, než je výška postavy (u větších dětí o 15-20 cm). Ohlídejte si také systém vázání, aby byl kompatibilní s botou, protože existují dva typy. Nejvhodnější postup je vybrat dětem nejprve boty (zateplené, nepromokavé a ne větší, než je skutečná velikost nohy), a podle nich pak vázání,“ doporučuje Karel Studnička ze Ski a Bike Centrum Radotín.

Využít lyžařskou školu

Pokud jste zdatní lyžaři, určitě zkusíte učit děti nejprve sami. Jak se ale instruktoři i rodiče shodují, nejlepší je kombinace domácí výuky a té odborné v lyžařské škole. Ta by se měla nacházet někde mimo hlavní provoz lyžařského areálu, ale v dohledné vzdálenosti. Pro jakýkoliv případ (toaleta, chladné počasí…) by měla být poblíž restaurace, chata nebo vytápěná „klubovna“. Mezi dnes standardní vybavení školiček patří provazový vlek, pohyblivý pás a barevné pomůcky (obrázky, slalomové tyče, podjížděcí branky, barevné kostky, kruhy, ale i pytle či hranoly na sezení a odpočinek).

Samozřejmě nejdůležitější je samotný instruktor, jemuž svého potomka svěříte. „Měl by působit mile, představit se vám i dítěti, umět s ním navázat kontakt. Měl by také zkontrolovat lyžařskou výzbroj i to, zda je dítě dostatečně oblečené. Rodičům by měl podat informace o výuce, vyžádat si na ně telefonní spojení a domluvit si místo převzetí dítěte po skončení výuky,“ dodává Sabina Kmecová z Nebespánu.

Zvolit vhodnou dobu

Zvláště u menších dětí je nutné plánovat lekce s ohledem na jejich denní režim. „Určitě není rozumné domluvit si výuku na dobu, kdy je dítě zvyklé chodit spát, nebo by mohlo mít hlad. Začátky lyžování jsou pro dítě vysilující, takže by na ně mělo přijít v dobré fyzické i psychické pohodě. U malých dětí doporučuji maximálně hodinu výuky denně, ale několik dnů po sobě, u větších dětí to již mohou být dvě i čtyři hodiny, například s přestávkou na oběd. Pro zvládnutí základů lyžování se doporučuje dodržet čtyři až osm hodinových lekcí,“ dodává Jiří Nakládal, zkušený instruktor lyžařské školy Sunski s pobočkou ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

foto Valachy.czfoto Valachy.czfoto Valachy.czfoto Valachy.czfoto Valachy.czfoto Valachy.cz

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka