29. dubna se bude opět tančit všude!

„Pojďte oslavit život tancem…“ (Lin Hwai-Min)

„Zhasněte své televizory, vypněte svoje počítače, a pojďte tančit!“ Touto větou vyzývá k letošním oslavám Mezinárodního dne tance choreograf Lin Hwai-Min, zakladatel světově proslulého souboru Cloude Gate Dance Company z Taiwanu a autor Poslání pro rok 2013. I v České republice se bude v pondělí 29. dubna tančit všude! Den tance se slaví po celém světě již 31 let, v České republice je to letos počtvrté.

A že tyto oslavy lákají stále více příznivců tance, o tom svědčí počet 25 českých měst, které se k oslavám již připojily. Celorepublikové oslavy koordinuje Vize tance (Národní iniciativa pro podporu současného tance a interdisciplinárních umění). Jaká místa se v pondělí 29. dubna roztančí a zda mezi nimi bude i to vaše, zjistíte jednoduše na http://www.vizetance.cz/den-tance-v-regionech-1.

 

V Praze bude epicentrum oslav tentokrát na dvou místech – začátek akce vypukne před pátou hodinou odpolední na piazzetě Národního divadla, kde si budou moci všichni návštěvníci zatančit společnou choreografii (tvz. flashmob) pod taktovkou skvělých tanečníků skupiny Dance2XS. „Instruktážní video s flashmobem je k dispozici na webových stránkách www.vizetance.cz a také na našem facebookovém profilu, aby se zájemci z celé ČR mohli na choreografii připravit již doma a na místě si ji pak společně s desítkami dalších zatančit,“ upřesňuje koordinátorka celé akce Petra Kašparová z Vize tance.

 

Kromě společné choreografie budou mít návštěvníci možnost shlédnout taneční performance výrazných českých tanečních umělců, mezi které určitě patří např. soubor 420PEOPLE, Kateřina Stupecká, Věra Ondrašíková, Adéla Petáková či skupina ME-SA, která bude tančit za doprovodu červeného klavíru. Část choreografií se po programu na piazzetě přesune na druhé pražské epicentrum, kterým bude park na Kampě. Po celé Praze se v pondělí bude tančit na dalších dvaceti místech!

 

Díky spolupráci s Auto*matem se nám i letos podařilo vytvořit podrobnou taneční mapu Prahy, na které naleznete všechna místa, kde se v Praze 29. dubna bude tančit. Mapa je ke stažení na www.vizetance.cz a k dispozici také na všech místech, kde se bude tančit (seznam pražských míst naleznete také zde: http://www.vizetance.cz/den-tance-v-praze-2)

 

Bohatý program je připraven také v 25 dalších českých městech! Rozsáhlé oslavy plánuje např. již tradičně Ostrava, kde se bude již od 28. 4. tančit v Multižánrovém centru Cooltour, cyklus tanečních workshopů se uskuteční v Trutnově, taneční skupina InDance pořádá taneční akce ve Strakonicích, Pardubicích i Hradci Králové, v Kopřivnici budou mít diváci možnost shlédnout i baletní představení Pražského komorního baletu v choreografii Pavla Šmoka. V Ústí nad Orlicí roztančí tanečníci prostor Kociánka před ZUŠ, v Brně se uskuteční např. stepařský jam s ukrajinským stepařem Alexandrem Ostaninem a v Plzni se bude tančit už od pátku až do pondělí v kulturním centrum Pap-rna a také na louce Proluka. I v těchto a řadě dalších měst se bude tančit společná choreografie (flashmob)!

 

29. duben byl jako Mezinárodní den tance poprvé vyhlášen v roce 1982 Tanečním komitétem ITI (International Theatre Institut/Mezinárodní divadelní ústav). Od té doby je tento den každoročně slaven na celém světě v připomínku narození velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (1727). Každý rok je vyzvána známá taneční osobnost k sepsání Poselství, které je pak šířeno po celém světě. Záměrem Mezinárodního dne tance a Poselství je spojit dohromady všechen tanec, jeho různé podoby a projevy, oslavit tuto divadelní formu a radovat se z její univerzality, rušící veškeré politické, kulturní a etnické bariéry a spojit lidi dohromady v míru a přátelství společným jazykem - Tancem.

 

Letošní Poslání, jehož autorem je významný současný choreograf Lin Hwai-Min, zakladatel světoznámé skupiny Cloud Gate Dance Theatre z Taiwanu (již 2x hostovala také v Praze v rámci Mezinárodního festivalu TANEC PRAHA), je poprvé doprovázeno krátkým filmovým klipem zachycujícím jednoho z tanečníků ze známé choreografie Songs of Wanderers. Poslání je prostřednictvím Vize tance rozesíláno po celé ČR a mělo by se v Den tance číst na všech místech konání oslav. Poslání včetně klipu je zveřejněno rovněž na internetových stránkách. Zde naleznete také podrobný časový harmonogram celé akce.

 

Celorepublikové oslavy Dne tance pořádá Vize tance o.s. za podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR a ve spolupráci s Auto*Mat, Divadlem Ponec, Novou scénou Národního divadla, Dance2XS, BaladaSite, Mamacoffee.


Autor fotografií Marek Záleský. Zaslala paní Eva Papánková - PR, produkce SE.S.TA, děkujeme.

29. dubna se bude opět tančit všude!29. dubna se bude opět tančit všude!29. dubna se bude opět tančit všude!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka