Zdravá kuchyně

1 2 310
Články 21 - 40 / 183

Sezóna rajčat v plném proudu

Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna znamená jediné – sezóna rajčat se blíží do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

Sezóna rajčat v plném proudu

Sezóna zavařování v plném proudu

Připravte si lahodné pochoutky, které vás dostanou

Sluníčko konečně dopeklo zeleninu a vy si lámete hlavu nad tím, jak zpracovat bohatou a čerstvou úrodu? Nebo si zkrátka jen chcete užít sezónní suroviny v období jejich přirozené zralosti naplno? Schovejte si kousek léta do sklenice – pusťte se do zavařování! Uvidíte, že takto zpracované dobroty vám během chladnějších měsíců přijdou vhod a pochutná si na nich celá rodina.

Sezóna zavařování v plném proudu

Sklizeň rebarbory právě vrcholí!

Nepropásněte ji a inspirujte se recepty, které si zamilujete

Sezóna rebarbory je v plném proudu a jelikož není nikterak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. I když se jedná o zeleninu, v kuchyni se využívá zpravidla nasladko – nejčastěji ji znáte v podobě koláče. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé recepty a připravte si tentokrát třeba rebarborové chutney nebo lahodný sirup!

Sklizeň rebarbory právě vrcholí!

Mísy plné barev. Užijte si sezonu salátů naplno!

Také se vám v parném létě nechce zbytečně ztrácet čas v kuchyni a potit se u plotny? Máme pro vás řešení. Využijte vše čerstvé, co nám prázdninové měsíce nabízí – zeleninu, ovoce, bylinky i třeba sýry a zkombinujte je do lehkého salátu. Nebojte se v jejich přípravě experimentovat a vyzkoušejte i neobvyklé variace.

Lehký salát s kuskusem, ovčím sýrem a ovocem

Sladké bezpeckové melouny Bouquet přináší léto na váš stůl

Melouny jsou symbolem léta a zdravého osvěžení uprostřed horkých letních dní. Plné chuti a sladké šťávy se stanou středobodem každého společného jídla. Navíc toto oblíbené ovoce obsahuje velké množství minerálů, vitamíny A, C, B6, draslík a velké množství antioxidantu lykopenu. Kromě toho jsou melouny také plné vody, a proto se hodí při doplňování pitného režimu v horkých jarních a letních dnech. V melounech nenajdete žádné tuky a cholesterol.

Sladké bezpeckové melouny Bouquet přináší léto na váš stůl

Vejce jako symbol jara

Přinášíme zajímavosti i praktické rady, které se vám rozhodně budou hodit

Kraslice neboli zdobená vejce jsou odjakživa symbolem Velikonoc a potažmo také přicházejícího teplého období, kterého se všichni už jistojistě nemůžeme dočkat. Víte ale, proč jsou vajíčka znamením jara, kde je nakupovat, jak je skladovat a jak dlouho vydrží čerstvá? Prozradíme v článku!

Vejce jako symbol jara

Sezóna medvědího česneku je tady

Víte, proč má přezdívku „medvědí“ a jak ho využijete v kuchyni?

Zapomeňte na chvíli na dušenou mrkev, kapustu i zelí a přivítejte ve své kuchyni první úrodu. Jaro už se hlásí a s ním i hit poslední sezóny – medvědí česnek. Přinášíme tipy, proč by vám v kuchyni rozhodně neměl chybět, v čem tkví jeho oblíbenost i proč se mu přezdívá „medvědí“.

Medvědí česnek

Spotřebujte zásoby ze spíže a připravte se na jaro!

Máte ve své spíži zásoby ze zimy a rádi byste uvolnili místo na přicházející, čerstvou jarní úrodu? Přinášíme tipy, jak zužitkovat mrkev a petržel, ze kterých si snadno připravíte výtečné pomazánky. Nalaďte se pomalu na blížící se jaro a dejte přednost odlehčenému jídelníčku.

Spotřebujte zásoby ze spíže a připravte se na jaro!

Vánoce v duchu tradic

připravte si pochoutky, které na sváteční tabuli nesmí chybět!

Tradiční štědrovečerní pokrm v podobě kapra či řízku s bramborovým salátem k období Vánoc neodmyslitelně patří. Vánoční tabule se ale rozhodně neobejde ani bez poctivé polévky. Alternativních receptů je v posledních letech všude plno. Co se takhle letos vrátit ke staré české klasice? Vsaďte na typické recepty našich babiček a připravte si rybí nebo čočkovou polévku, která vás v mžiku přenese zpátky do bezstarostných dětských let.

Tradiční rybí polévka

Vánočka – pletené dílo, které nesmí chybět u sváteční snídaně

Představte si to dokonalé ráno během poklidných vánočních svátků, na které všichni tak netrpělivě čekáme celý rok. Za okny ještě jemná mlha, teploměr ukazující lehký prosincový mráz, na stole horká káva či voňavé kakao a v televizi oblíbená pohádka. K jedinečné atmosféře však nesmí chybět pokrm, který se právě ke snídani tak báječně hodí – vánočka. Domácí nasládlá pochoutka, která svou chutí dostane snad každého.

Vánočka – pletené dílo, které nesmí chybět u sváteční snídaně

Bramborový salát

klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

Bramborový salát

Nemáte rádi rybí polévku?

Přinášíme 3 tipy na ty nejpopulárnější štědrovečerní varianty

Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou můžeme zvolit.

Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

Hostina bohů aneb dobroty z kaki Persimon Bouquet

Ještě před pár lety u nás málokdo věděl, co kaki Persimon Bouget vlastně je. Dnes se stalo velmi oblíbeným podzimním a zimním ovocem. Kaki Persimon Bouquet je aromatičtější odrůda tradičního kaki, která se pěstuje ve Španělsku speciálně vyvinutým postupem. Díky němu má ovoce pevnější dužinu a vydrží déle než jiné odrůdy. Plně dozrálé plody mají vynikající osvěžující, sladkou chuť a jejich dužina bez pecek připomíná mango nebo broskve. Snadno se krájí a nemusí se loupat, takže ho milují i děti.

Hostina bohů aneb dobroty z kaki Persimon Bouquet

Zpříjemněte si podzim dobrotami s kaki Persimon Bouquet,

které navodí atmosféru pohody

Angličtina má krásný výraz comfort food, s jehož přesným překladem čeština tápe. Nejblíž jsou děti, které říkají, že mají v bříšku jako v pokojíčku. A přesně takové jsou následující recepty na dobroty s kaki. Připravte si čokoládové muffiny s kousky kaki, koláč s tvarohem a kaki, nad jehož receptem nestrávíte věčnost, změňte názor na kapustu v salátu s kaki a granátovým jablkem a zakončete tuhle lahodnou jízdu dutch baby pečenou palačinkou s kaki.

Zpříjemněte si podzim dobrotami s kaki Persimon Bouquet,

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Méně tradiční, avšak chuťově vytříbené pokrmy z kaki Persimon Bouquet

Velmi šťavnaté ovoce dokáže vykouzlit i z obyčejného receptu netradiční pokrm, který potěší vaše chuťové buňky. Ať už vyzkoušíte sladké jídlo nebo bude kaki Persimon Bouquet součástí slaného pokrmu, nešlápnete vedle. Pochutnají si na nich jistě všichni. Vyzkoušejte některý z následujících receptů a uvidíte, jak mile budete překvapeni. A připravit je můžete právě teď, protože sezóna kaki Persimon Bouquet právě začíná.

Méně tradiční, avšak chuťově vytříbené pokrmy z kaki Persimon Bouquet

Sezóna dýní je v plném proudu

Dejte si pozor na správné skladování, zásoby vám pak vydrží až do jara!

Tykev je vděčná zelenina, ze které se dá připravit spousta chutných pokrmů. A když víte, jak ji uskladnit na delší dobu, můžete z ní těžit nejen v zimě, ale dokonce i na jaře. Máme pro vás tipy, jak je skladovat – a to jak v rodinném domě, tak i v městském bytě. A abyste byli na nadcházející chladnější období připraveni, zkuste recept na dýňovou polévku s chilli a domácím chlebem, která perfektně zahřeje i během deštivých dní.

Sezóna dýní je v plném proudu

Cuketové špagety se semínky

chutná varianta, která zasytí, ale nezaplácne

Cuketové špagety jsou vděčná náhrada za ty těstovinové. V kombinaci s omáčkou a různými semínky zasytí tak akorát. Dodají vlákninu a živiny. A hlavně nezaplácnou břicho k pocitu těžkosti.

Cuketové špagety se semínky

Vyhlášením výherce soutěže Česká biopotravina roku 2021 odstartovala kampaň Září – Měsíc biopotravin

Oznámením vítězů soutěže Česká biopotravina roku 2021 byla dnes zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství „Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství“, jejíž sedmnáctý ročník má podtitul „BIO DÁVÁ SMYSL – nám i přírodě“. Cenu pro absolutního vítěze letos získal BIO tvaroh z Ekofarmy Javorník.

Vyhlášením výherce soutěže Česká biopotravina roku 2021 odstartovala kampaň Září – Měsíc biopotravin

Pestré ovoce plné vitamínů je konečně tady

Inspirujte se sladkými recepty se švestkami a jablky

S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy. A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.

Pestré ovoce plné vitamínů je konečně tady
1 2 310
Články 21 - 40 / 183

Naše další projekty



Partneři

Další články

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka