Téma

112 13
Články 241 - 255 / 255

Vzdělávání ve wellness I.

Jak má vypadat pracovník nebo manažer ve wellness centru? Nestačí jen trocha odborných znalostí, výřečnost a dávka empatie? A kde vlastně takové vzdělání získat? Mnoho otázek najednou, co myslíte? Proto jsme se rozhodli dnešní téma věnovat právě vzdělávání, i když s vědomím, že ho stejně nemůžeme obsáhnout kompletně.

Vzdělávání ve wellness I.

Když se lázeň s vínem snoubí, aneb víno není jen na kuráž

Bylo by zásadní chybou nevěnovat jedno z podzimních témat právě vínu a jeho užití ve wellness. Víno se v minulosti užívalo nejen k pití, ale i pro jeho terapeutické a dezinfekční účinky. V 19. století dokonce nemocenské pokladny doporučovaly lékařům předepisovat víno jako lék, nicméně abstinenční hnutí v první polovině 20. století nám tuto úžasnou medicínu zase odepřelo.

Když se lázeň s vínem snoubí, aneb víno není jen na kuráž

Mezinárodní wellness konference

AKTUALIZOVÁNO 3.11. Téma WELLNESS má mezinárodní konference, která se uskuteční v kongresovém sále Centra Babylon v Liberci 24. a 25.11.2009. Akce je pořádána Asociací bazénů a saun (ABAS ČR) ve spolupráci s Českou asociací wellness (ČAW). Mediálním partnerem konference je portál www.WellnessNoviny.cz

Mezinárodní wellness konference

Wellness není jen pro velké

Jedním z aktuálních trendů je vnímání wellness jako aktivity pro celou rodinu. Stoupá počet rodičů, kteří si přejí sdílet tyto aktivity společně se svými dětmi a umožnit jim zažívat chvíle potěšení přiměřené jejich věku. Pojďme se nyní podívat na možnosti wellness aktivit pro děti a s dětmi.

Wellness není jen pro velké

Jóga

Máte bolesti zad? Cítíte se nevyrovnaní, nebo nevíte jak relaxovat? Měli byste zkusit jógu, která není pouhým zdravotním cvičením, ale komplexním systémem vedoucím k harmonii těla i ducha.

Jóga

Tanec III. - Street dance

Street Dance znamená v překladu pouliční tanec. Už to v sobě samo o sobě zahrnuje volný styl, který je základem všech druhů tohoto tance. Mezi nejznámější patří Hip Hop, R'n'B, Break Dance, Reggaeton a další. Tyto tance jsou stále více populární zejména u mladé generace, která chápe street dance jako svůj životní styl.

Tanec III. - Street dance

Na den do lázní?

Moderní a pro někoho stále nový pojem day spa, se kterým se u nás stále častěji setkáváme, rozhodně neznamená cestování za superkrátkým pobytem ve vyhlášeném lázeňském místě. Denní lázně totiž vznikají na místech bez lázeňské tradice, bez specifických klimatických podmínek i bez léčivých pramenů. I když se většině z nás při vyslovení slova lázně, vybaví představa tekoucí vody, pro denní lázně úplně postačí běžná voda z rozvodné sítě. Prožít den v day spa znamená užít si den plný luxusu, pohody a péče o sebe sama. Lázeňské služby a programy díky denním lázním neleznete všude tam, kde je potřebujete. Ve velkých městských aglomeracích, nákupních nebo hotelových centrech. V některých day spa také najdete klidnou a atraktivní atmosféru pro privátní jednání. Samozřejmě – v day spa nehledejte žádný léčebný program, ale jen a jen relaxaci a krátký intenzivní odpočinek.

Na den do lázní?

Tanec II./b – Latinskoamerické tance

Druhý díl našeho seriálu o tanci se věnuje latinskoamerickým tancům, mezi které patří samba, ča ča, rumba, paso doble, jive a v neposlední řadě salsa. Ta je ale většinou řazena zvlášť, ačkoli se také jedná o latino tanec. Latinskoamerické tance se v Evropě tančí převážně v párové podobě na různých soutěžích. V poslední době ale začíná být oblíbená i sólová podoba latinskoamerických tanců. Při těchto tancích je kladen důraz na technické provedení prvků, výraz, charakter jednotlivých tanců, ale hlavně na prožití každého pohybu. Jedná se totiž o velmi emocionální druh tance, do kterého se plně ponoříte. Vzhledem k tomu, že jsme vás nechtěli připravit o důležité informace o těchto jednotlivých tancích, rozdělili jsme druhý díl tanečního seriálu na 2 části. V části a jste se dozvěděli vše potřebné o nejrozšířenějším latino tanci, tedy o salse. V části b dáme prostor ostatním, neméně temperamentním latinskoamerickým tancům.

Tanec II./b – Latinskoamerické tance

Tanec II./a - Salsa

Druhý díl našeho seriálu o tanci se bude věnovat latinsko – americkým tancům, mezi které patří samba, ča ča, rumba, paso doble, jive a v neposlední řadě salsa. Ta je ale většinou řazena zvlášť, ačkoli se také jedná o latino tanec. Latinsko - americké tance se v Evropě tančí převážně v párové podobě na různých soutěžích. V poslední době ale začíná být oblíbená i sólová podoba latinsko - amerických tanců. Při těchto tancích je kladen důraz na technické provedení prvků, výraz, charakter jednotlivých tanců, ale hlavně na prožití každého pohybu. Jedná se totiž o velmi emocionální druh tance, do kterého se plně ponoříte. Vzhledem k tomu, že vás nechceme připravit o důležité informace o jednotlivých tancích, rozdělili jsme druhý díl tanečního seriálu do 2 částí. V části a se dozvíte vše potřebné o nejrozšířenějším latino tanci, tedy o salse.

Tanec II./a - Salsa

Genius loci a wellness

Už jste někdy cítili nevysvětlitelně pohodový pocit při pobytu na nějakém místě? Jakoby řetězení kladných emocí, cosi nesdělitelného a těžko popsatelného, co je třeba vidět a zažít na vlastní kůži? Váháte, zda místo popsat spíše jako harmonické, pohodové, radostné, romantické či malebné? Jakoby vás magicky přitáhlo, neslyšně oslovilo a omámilo svou podmanivou atmosférou, která se vám už navždy vryje do paměti a jeho duch vám velí vrátit se hned, jakmile jste jej opustili. Pak vás právě ovanul vliv genia loci. V dnešním slovníku má však tento obrat spíš význam specifické atmosféry.

Genius loci a wellness

TANEC I.: Božský pohyb pro božský pocit

I když nám to možná napoprvé nepřijde, jedním z atraktivních wellness aktivit je tanec. Má blahodárné účinky na tělo i mysl a patří jak k relaxačním technikám, tak k metodám, které mají za úkol nabudit temperament a zbavit únavy. Dnešním dnem vám proto přinášíme nový seriál o tanci a jeho využití ve wellness.

TANEC I.: Božský pohyb pro božský pocit

Mohou být budovy nemocné?

Pokud se zamyslíme nad tím, kde trávíme svůj život, zjistíme, že interiéry spolehlivě vedou. Někteří z nás tráví uvnitř budov až 90 % života. Pobýváme v nevětraných místnostech a dýcháme v nich roztoče, výpary, smog, plísně, prach... V zimě, kdy se méně větrá, je situace ještě vážnější. Bolesti hlavy, podrážděnost, nespavost, únava, častá nachlazení nebo alergie mohou být varovným signálem, že interiér, ve kterém pobýváme, není v pořádku. Jak upozorňují někteří odborníci, syndrom nemocných budov je zodpovědný za pokles pracovní výkonnosti. Podle jiných názorů jde spíše o důsledky přetížení a pracovního stresu.

Mohou být budovy nemocné?

Jak je to s certifikáty v kosmetice?

Jedním z trendů posledních let jsou bioprodukty. Stále více lidí si uvědomuje význam ochrany přírody i svého zdraví, a tak zájem o produkty kontrolovaného zemědělství neustále roste. Spotřebitelský zájem o přírodní produkty je obrovský, zvyšuje se i počet ekologických farem a výrobců biosurovin. Dnes se podíváme na situaci mezi kosmetickými produkty. Na českém i evropském trhu je totiž řada kosmetických značek označována slovy: přírodní, bio, organic, natural ... Ovšem narozdíl od označování potravin, neexistují v Evropě jednotná pravidla pro označení kosmetických produktů v biokvalitě.

Jak je to s certifikáty v kosmetice?

Rostliny ve světě wellness

Dnešní doba i styl našeho života kladou obrovské nároky nejen na naši výkonnost a kondici, ale nutí nás zdůrazňovat vnější známky zdravého životního stylu a bezchybný vzhled, jakoby pouze zdraví a mládí byly zárukami profesního a společenského úspěchu. A tak zatímco generace našich rodičů objevovala svět aerobiku a námahy v posilovnách, naše generace žije „wellnessově“. Svět rostlin daroval člověku ohromné bohatství. Léčivé rostliny vždy byly pramenem zdraví a od dávné minulosti prošly důkladnou prověrkou. Lidé se k nim začínají vracet a znovuobjevují jejich blahodárný vliv na organismus. Tento návrat nastává po dlouhém období, které se vyznačovalo rozmachem chemického průmyslu.

Rostliny ve světě wellness

Saunové ceremoniály

Chodíte rádi do sauny? A už jste zažili saunový ceremoniál? Jde o zpestření saunování, které provádí zkušený saunér, někdy i jeden z návštěvníků sauny. Pomocí víření horkého vzduchu, polévání kamenů aromatickou přírodní esencí, případně i peelingem nebo potírání kůže či dalšími procedurami se do saunování dostává další dimenze. Tyto procedury nabízí každé větší wellness centrum. Ceremoniály jsou ve světě velmi oblíbené a postupně přicházejí i k nám.

Saunové ceremoniály
112 13
Články 241 - 255 / 255

Naše další projekty



Partneři

Další články

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka