Zlatý závod HERVIS 1/2MARATON PRAHA s rekordní účastí

Minulý víkend byl odstartován 12. ročník Hervis 1/2Maratonu Praha, který se stal největším běžeckým závodem v historii České republiky. Zúčastnilo se ho rekordních 8 500 běžců.

Organizátorovi závodu, společnosti Prague International Marathon („PIM"), se podařilo sestavit výjimečnou startovní listinu elitních atletů s cílem vylepšit dosavadní rekord závodu, který byl 1:00:07 v kategorii mužů a 1:09:03 v kategorii žen, oba z roku 2009. Mezi běžci nechyběli Wilson Chebet a Joseph Meregu z Keni, kterým se oběma v letošním roce podařilo zaběhnout půlmaraton za méně než hodinu, dále Etiopan Yemane Tsegay, který skončil čtvrtý v maratonu na MS v Berlíně, běžec Dereje Debele Tulu,  rovněž  z Etiopie, či mladý Keňan Joel Kemboi.

Na startu panovala elektrizující atmosféra, když prezident České republiky Václav Klaus odstartoval závod výstřelem ze startovací pistole před několika tisíci diváky, kteří se tlačili v ulicích, aby povzbudili běžce.

Při startu byla téměř ideální teplota pro rychlý závod - 10 stupňů Celsia. Silný vítr však vedoucím závodníkům v určitých okamžicích běh ztěžoval. Skupina vedoucích běžců dosáhla desátého kilometru v čase  28:26, brzy poté se od skupiny odpojil Joel Kemboi a zbylou skupinu vedl Wilson Chebet. Kemboi i nadále udával tempo a v 18. kilometru získal už 15ti sekundový náskok a dále pokračoval ve snaze pokořit magickou hranici jedné hodiny, ale silný vítr od řeky jej zpomalil, a tak skončil s časem 1:00:09. I přes nepříznivé povětrnostní podmínky jej dělily pouhé dvě vteřiny od překonání rekordu závodu. Favorit před závodem Wilson Chebet skončil na druhém místě s časem 1:01:26 a třetí pozici obsadil Yemane Tsegay s časem 1:01:37.

V kategorii žen se závod odehrával podobně, běžkyně Rose Kosgei a Monica Wangari Kanyata běžely prvních 10 kilometrů s vodiči, na 12. kilometru se Kosgei kvůli zpomalujícímu se tempu odpojila a doběhla si pro vítězství ve své kategorii s časem 1:09:57. Jako druhá doběhla Florence Jepko Chepsoi s časem 1:10:28 a na třetím místě skončila Kanyata s časem 1:10:33.

Jednačtyřicetiletý domácí borec Robert Štefko skončil s výborným časem 1:06:57 a na prvním místě z českých žen doběhla Petra Kamínková 1:15:52. Další skvělý výkon předvedl nevidomý běžec Francis Karanja z Keni s časem 1:11:52. Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém doběhl s časem 1:36:52 a fotbalista Pavel Nedvěd finišoval za 1:49:44.

 

Zlatý závod HERVIS 1/2MARATON PRAHA s rekordní účastíZlatý závod HERVIS 1/2MARATON PRAHA s rekordní účastíZlatý závod HERVIS 1/2MARATON PRAHA s rekordní účastí

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka