Zdraví skryté v rajčatech

Rajčata rozhodně nejsou neznámá a nedostupná. V obchodech jsou k dostání po celý rok, i když nejlepší - voňavá a chutná jsou v letní sezóně (od června do října).

Rajče pochází z Ameriky. Pravým pokladem říše Inků nebylo zlato, ale rajská jablíčka. Po objevení Ameriky byla dovezena do Evropy. V 16. století se rajčata zabydlela v Itálii. Italové bez rajčat prakticky nevaří a mají je stále při ruce. Třeba i v konzervě ve formě pyré či protlaku, nebo jako loupaná rajčata. Kultivace rajčat jako zeleniny se rozšířila až v 18. století ve Francii a Německu. Později v Anglii a u nás.

Rajčata jsou různých velikostí, tvarů i barev. U nás nejznámější jsou keříčková rajčata. Dále vejcovitá rajčata, třešňová rajčata, masitá rajčata a žlutá rajčata.

Kromě toho, že rajčata mají nízkou energetickou hodnotu, jsou velmi zdravá. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny propůjčují rajčatům červenou barvu, zelená - nedozrála rajčata jsou na tyto látky chudá. Rajčata, kromě lykopenů chránících buňky, obsahují mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi). Dále niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu), kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, vitamin C který posiluje imunitu a chrání srdce. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody a moči z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně a vlákniny aktivující trávení. Dále se v rajčeti nachází tyramin (čím je rajče zralejší - tím je ho více). Tyramin je látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Rajčatová šťáva je velmi lahodná a velmi chutná v kombinaci s okurkovou šťávou. Vyzkoušet můžete též kombinaci se šťávou z bílého zelí. Nedoporučuje se kombinovat se šťávou z citrusových plodů - zcela potlačí její chuť.

Rajčata nakrájená na plátky skvěle chutnají na krajíčku celozrnného chleba se sýrem. Osvěžující i chutné jsou saláty z rajčat. Italskou specialitu - pizzu si bez rajčat nedovedeme představit. Naopak ke klasice české kuchyně patří rajská omáčka. Rajčata používáme ve studené i teplé kuchyni, receptů je bezpočet.

Loupání rajčat není obtížné, jen je potřeba znát správný postup. Odstraníme stopky a rajčata nařízneme do křížku, Velmi krátce je ponoříme do vroucí vody nebo je touto vodou přelijeme. Po vyjmutí z horké vody rajčata zchladíme studenou vodou a slupku stáhneme.

Zdraví skryté v rajčatech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka