Zdravá snídaně je základ každého dne

Snídaně je prvním jídlem, které většina z nás konzumuje. Vynechávání snídaně, jako prvního denního jídla, je však relativně časté. „Dlouhodobé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně přijímají snídani, mají menší tendenci k rozvoji obezity a s ní spojených dalších onemocnění.

Důvodem tohoto příznivého účinku je především sytící účinek snídaně, který v další fázi dne snižuje potřebu příjmu energeticky bohatých potravin, které rychle uvolňují cukr glukózu a dlouhodobě – zvláště pokud jsou v nadbytku – zatěžují metabolické procesy organismu. Pokud je součástí snídaně mléko a mléčné výrobky, zvýší se kvalita těchto snídaní. Organismus tak navíc získává vápník a nutričně kvalitní bílkovinu. Snídaně se zakysaným mléčným výrobkem do organismu také přivádí probiotické mikroorganismy, které stabilizují střevní mikroflóru, chrání ji před uchycením škodlivých bakterií a současně pomáhají i trávicím procesům organismu,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky FN Motol.

 

Vhodnou potravinou pro úvodní jídlo dne je dle výživové poradkyně Bc. Blanky Sekerové mléko a výrobky z něj, zejména ty zakysané. Například jogurty jako Activia Zdravé ráno se sušenkami BeBe Dobré ráno Mini ukrytými ve víčku představuje lahodnou kombinaci Activie bílé s unikátní kulturou Bifidus ActiRegularis® a oblíbených cereálních kakaových sušenek BeBe Dobré ráno Mini které jsou zdrojem vlákniny, vitamínu B1 a minerálů jako hořčík a železo. Proto je ideální a praktickou součástí snídaně

 

Jogurty patří do každodenního jídelníčku v rámci vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Jogurt vznikne z mléka díky působení bakteriím Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Sníme-li zakysaný výrobek, přijímáme jím vyprodukovanou kyselinu mléčnou, pH trávicího traktu se okyselí a zlepší tak podmínky pro bakterie člověku prospěšné, zatímco zkomplikuje působení bakteriím, které by nám mohly škodit. „Doporučený denní příjem mléčných výrobků (tři porce) nebývá obvykle splněn, proto bychom s jejich konzumací měli začít už ráno.“

 

Jak má vypadat správná snídaně

Správná snídaně je taková, která vás zdravě zasytí do doby dopolední svačiny, případně oběda. Pocit sytosti je však nejen příjemný, ale pokud je navozen vyváženým pokrmem, tak i velmi žádoucí. Aby nám snídaně dala to, co od ní očekáváme, tedy osvěžení a potřebnou ranní dávku energie, potřebujeme v ní mít obsaženy zejména sacharidy. Ráno je nejvhodnější doba pro konzumaci výrobků z obilovin, ale také například ovoce. Omezujete-li sacharidy a cukry v jídelníčku například kvůli redukční dietě, je snídaně právě tím jídlem, kde se jejich vynechávání skutečně nedoporučuje. Ideální však je, když k obilovinám a ovoci jíme další potraviny, které zajistí potřebnou pestrost a prodlouží také zpracování stravy v žaludku a střevech. Vhodné jsou jogurty, jejichž spotřeba v poslední době pomalu klesá. Jejich přínos pro zdraví nepopiratelný, proto bychom na ně neměli zapomínat.

 

Tip na zdravou snídani

Banán v tvarohu (1922 kJ, bílkoviny 21 g, tuky 13 g, sacharidy 68 g)
Suroviny: Jogurt Activia Zdravé ráno s Bebe mini Dobré ráno , zakysaná smetana, banán, vanilkový lusk.
Postup:
banán nakrájíme na menší kousky a tupou stranou nože vyškrábeme z vanilkového lusku semínka. Vše promícháme spolu s jogurtem se sušenkami a zakysanou smetanou.

 

Fotografie poskytla Petra Pekárková, Cook Communications – děkujeme.

Zdravá snídaně je základ každého dne

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka