Saunové ceremoniály poprvé v Trutnově

Zážitkové saunování se setkalo s vělkým zájmem návštěvníků

O víkendu se v Trutnově, v saunách v areálu krytého bazénu, uskutečnila saunová akce s názvem Víkend plný saunových ceremoniálů. V sobotu 2.11. program zajistil tým SaunaFestu. Hvězdou dne byl Jaroslav Pallas, mistr ČR v saunových ceremoniálech a finalista světového šampionátu. Zážitkové saunování – saunové ceremoniály neboli divadlo v sauně přilákalo velké množství zájemců. Na všechny ceremoniály byla sauna plná. Mistrovského ceremoniál INDIAN DREAMS vidělo v prohřívárně 32 návštěvníků.

Týden po mistrovství světa v saunových ceremoniálech v Bad Hofgastein náš tým vyrazil na sever a v saunách plaveckého bazénu, který provozuje společnost Mebys, vytvořil zážitkový den. Návštěvníci viděli téměř alchymistickou dílnu, která slouží k míchání vonných esencí do sauny a přípravě ceremoniálů. Každou hodinu probíhala saunová show – saunový ceremoniál a ještě mimo pravidelné časy se v průběhu saunování kamna polévala saunovými esencemi. Množství cizokrajných vůní provonělo celou saunu. Pět členů týmu se průběžně staralo o pohodu saunujících se návštěvníků, nechybělo i ovocné občerstvení nebo diskuse na téma správného saunování.

Velký zájem jsme zaznamenali již o dopolední saunování pro rodiče s dětmi. Dva ceremoniály – jeden vyloženě dětský a jeden ovocný rodinný sklidily zasloužený potlesk. Dětem se líbila světýlka v sauně, zvuky tibetské mísy nebo hudba z pohádek. Při rodinném ovocném ceremoniálu Janko Polák, slovenský saunér žongloval v sauně s pomeranči a jablky. Děti ocenily i možnost zchlazení v ledovém venkovním bazénku. Málokdy potkáme v saunách tolik dětí najednou a to je dobře, že v Trutnově vyrůstá nová saunová generace. Saunování dětí je zdravé a vhodné již od předškolního věku a v Trutnově se dětem věnují dobře.

Saunový ceremoniál probíhá tak, že saunér po úvodním přivítání návštěvníků polévá rozpálené kameny na kamnech v sauně vodou s vonnou esencí. Většinou v jednom ceremoniálu jsou použity dvě až tři vonné esence. Po polití kamenů pak rozvíří horký vzduch nad kamny po sauně ručníkem. V tu chvíli se v sauně zvyšuje vlhkost a saunující se návštěvníci mají pocit většího tepla. Ten je pak umocněn parními nárazy, které se provádí ručníkem a jde o intenzivní závan horkého vzduchu z horní části sauny na saunující se návštěvníky.

Saunové ceremoniály každou hodinu

Ceremoniál pro dámy – medový je jeden z nejoblíbenějších. Přinesl speciální saunový med pro peeling celého těla. Medová kosmetika má své pevné místo v nabídce zážitkového saunování a ceremoniál spojený s relaxační hudbou,  a také s tóny tibetské mísy, se velmi líbil.  Dalším saunovým zážitkem byl solný peeling. Speciální mentolová sůl ochladila návštěvníky a mohlo nastat delší polévání saunových kamenů. Tento ceremoniál jsme vytvořili jako týmový a o pohodu v sauně se staral Janko Polák se svou přítelkyní z Francie, která ve francouzštině také ceremoniál uvedla.  Jiný typ zážitku přinesl maďarský ceremoniál s hudbou 100 cikánských houslí. V sauně proběhla i ochutnávka maďarských klobás a maďarského tokajského vínka. Saunový ceremoniál předvedl Pavel Hofrichter. Poslední večerní ceremoniál byl ve stylu Transformers a efektní nasvícení UV lampou s použitím bílých ručníků a ladnými pohyby saunéra Jaroslava Pallase, který má velmi vytříbenou techniku. Jaroslav Pallas je ve světovém žebříčku saunérů na 7. místě (z cca 190 hodnocených saunérů celého světa). Na přípravě saunové show spolupracuje i s choreografkou. Začínající saunérka z Cedrus Spa a tanečnice Judita předvedla jeden ze svých prvních ceremoniálů v sauně při odděleném saunování, speciálně pro muže.

Krytý bazén v Trutnově provozovaný společností Mebys nabízí dvě finské sauny s prohřívárnami a pěkně ledovým ochlazovacím bazénkem. Provoz sauny je každý den a informace najdete zde: http://sportoviste-trutnov.cz/pages/sauna#c

Esence pro zážitkové saunování v Trutnově připravil pan Radovan Štícha, který je také součástí Czech National Sauna Master Team.

V knize na recepci jsou tři strany děkovných pozdravů od návštěvníků a pochvalných reakcí. Náš výlet na sever ve znamení celodenního saunování se vyvedl a těšíme se na další pokračování.

Saunový event v rámci SaunaFestu na cestách můžete mít také ve své sauně. Informace získáte na tel. 603 840 883.

Spolupracujeme:

logoabas_210

Saunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v TrutnověSaunové ceremoniály poprvé v Trutnově

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka