Zahájení lázeňské sezóny v Janských Lázních

letos ve velkém a slavnostně

Janské Lázně přivítají letošní sezonu ve velkém stylu. Veřejnost si v sobotu 7. června užije koncerty známých kapel, historická představení, středověká řemesla a tržiště, místní kulinářské speciality a mnoho dalšího pro děti i dospělé.

V uplynulých letech nebylo zvykem, aby se v Janských Lázních sezóna otevírala pro nejširší veřejnost. To se letos změní. „Tentokrát sezónu zahájíme celodenním programem pro všechny, kteří si společně chtějí připomenout dobu, kdy tu lázeňství vzniklo. Janské Lázně si to zaslouží - patří mezi nejstarší v Evropě, a proto návštěvníkům nabídneme i možnost tematické prohlídky lázní, “ říká Ing. Rudolf Bubla, ředitel Státních léčebných lázní v tomto městě.

Program bude umístěn do dvou hlavních míst – první před dětskou léčebnou Vesna, kde si na své přijdou především děti. Od deseti hodin dopoledne tu až do večera najdete kulisu středověkého hradu, stany s ležením vojska, ukázky řemesel s kejklíři, hudebníky či rytířské bojůvky. Děti si budou moci prohlédnout rytířské zbroje, nebo se seznámit s prací členů Horské služby a hasičů.

Druhá část programu bude situovaná do centra města, před Kolonádu a Městský úřad, kde se v jedenáct hodin lázeňská sezóna oficiálně odstartuje. Poté na řadu přijde svěcení léčivých pramenů, kapela Medicimbal, Žlutý pes a recitál Báry Basikové, nebo rytířské souboje, vystoupení tanečnic, kejklířů a dalších dobových postav. A pokud vám vyhládne, můžete vedle běžné gastronomie ochutnat i tradiční místní speciality jako Krkonošské kyselo, bramborové placky nebo Hubník.

Celodenní program vyvrcholí v secesním sále Kolonády večerním vystoupením Světlany Nálepkové a Queen Revival Bandu, po kterých bude následovat taneční zábava a ohňová show. Vstup na všechny dopolední a odpolední akce, a to jak u Vesny, tak v centru města, je volný. „Na tento den jsme zajistili kyvadlovou dopravu mezi Trutnovem a Vesnou, parkování bude také zdarma, srdečně tedy všechny zveme a budeme rádi, když tento den strávíte s námi u dobré zábavy,“ uzavírá Ing. Rudolf Bubla.

O Janských Lázních

V roce 1006 byl podle pověsti zbrojnošem Janem z Hockova v Janských Lázních objeven léčivý termální pramen, v 17. století zde pak Jan Adolf Schwarzenberg založil místní lázně. Světovou proslulost získaly v 1. polovině 20. století úspěšnou léčbou po dětské obrně a staly se tak první léčebnou následků dětské obrny v Evropě vůbec. Teplé minerální prameny se využívají i při léčbě dalších pohybových, neurologických, onkologických a respiračních onemocnění.

Fotografie poskytla Kateřina Svobodová, ANTENNA Media – děkujeme.

Zahájení lázeňské sezóny v Janských LázníchZahájení lázeňské sezóny v Janských LázníchZahájení lázeňské sezóny v Janských LázníchZahájení lázeňské sezóny v Janských Lázních

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka