Za wellness prožitky už nemusíte jezdit daleko…

prozrazuje v rozhovoru pro Wellnessnoviny dr. Jan Hejma, který stál u počátků formování tohoto oboru u nás. Je fyzioterapeutem, zakládajícím členem České asociace wellness a od března 2008 také jejím prezidentem.

Jaká byla vaše vlastní cesta k wellness a jaké bylo vaše první setkání s tímto oborem?

Poprvé jsem se s pojmem wellness setkal v roce 1990. Pracoval jsem jako rehabilitační pracovník na poliklinice na Budějovickém náměstí v Praze. Současně jsem začínal budovat své první regeneračně rekondiční centrum v Jemnické ulici na Praze 4. Změna v politické situaci mi umožnila výlety k lépe připraveným „sousedům“ a zde jsem na tento pojem a hlavně principy narazil poprvé. Velice mi pomohl i můj velký kamarád František Frištenský- potomek velkého propagátora zdravého životního stylu Gustava Frištenského, který pracoval ve švýcarském Curychu ve Wellness hotelu Nova. Právě od něj jsem se mnoho naučil a spolu jsme se snažili i nový životní styl propagovat v České republice. V roce 1992 jsme společně pořádali i první wellness konferenci se zahraniční účastí v jednom z prvních náznaků wellness centra v České republice ve Sky clubu Brumlovka, který jsem spolu s mým otcem a bratrem v této době vlastnil a provozoval.

Jaký je, podle Vás, současný stav tohoto oboru u nás?

Wellness prožívá v současné době obrovský boom. Mnoho lidí cítí potřebu dokonalé fyzické i psychické kondice a harmonie. Uvědomují si, jak je důležité vážit si svého zdraví a udržovat ho v co nejlepším stavu. Mnozí však nevědí jak na to, a kde a s kým konzultovat své počínání. Současně si třeba plně neuvědomují i význam a poslání slova wellness a všechny sféry náležející do této široké oblasti.

Jakou úlohu při tom hraje ČAW?

Asociace sdružuje odborníky v této oblasti a snaží se ukázat správnou cestu všem, kteří se změnou životního stylu chtějí jakýmkoliv způsobem ztotožnit a zabývat. ČAW ve spolupráci AHR a MMR vytváří v současné době i klasifikaci wellness center a wellness hotelů. Záměrem je vytvoření jednotné koncepce v hodnocení těchto zařízení a vytvoření průhledných hodnotících kritérií, podle kterých může kvalitu služeb posoudit jak odborník, tak i široká veřejnost.

Jak bude, podle Vás, vypadat český trh s wellness službami za několik let?

I díky zmíněné klasifikaci dojde k vylepšení služeb poskytovaných v této sféře. Trh se musí přizpůsobit požadavkům dnes již velmi náročné klientely. Máte nějaký tip na zahraniční wellnesscentrum? Zmínil bych se rád o zahraničním řetězci fungujícím i v tuzemsku s názvem Holmes Place. Poskytované služby jsou na velice slušné úrovni.

Jaké jsou Vaše návštěvnické zkušenosti ze zahraničí? Hodnotíte centra očima odborníka?

Jedná se u mne již o profesionální deformaci. Při mých zahraničních cestách navštěvuji vždy lokální zařízení a hledám na nich chyby, kterých bych se vyvaroval při realizaci podobného zařízení u nás. ČAW nabízí, mimo mnoha jiných výhod, i návštěvy zahraničních wellness center nebo wellness hotelů. Nemusíme jezdit daleko. Krásná, velmi dobře vybavená centra s vysoce profesionálním personálem jsou již za hranicemi v sousedním Rakousku a v Německu. Pěkná wellness centra a hotely jsou však již nyní i u nás.

Máte nějakou svou oblíbenou wellness proceduru?

Z relaxačních wellness procedur miluji saunový svět. Je jen málo věcí, které vyváží dokonalý pocit po sauně s příjemnými lidmi a v pěkném voňavém prostředí - navíc vylepšený relaxační masáží. Jinak pro mne nejlepší relaxace je na kole v prostředí například šumavské přírody nebo na kajaku na pěkné řece, na in linech bruslích na málo zalidněné cyklostezce – prostě aktivní odpočinek v pěkném wellness prostředí.

Ptala se Petra Dolanská

Za wellness prožitky už nemusíte jezdit daleko…Za wellness prožitky už nemusíte jezdit daleko…Za wellness prožitky už nemusíte jezdit daleko…Za wellness prožitky už nemusíte jezdit daleko…

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka