Wellness je celostní přístup k životu ...

...říká v rozhovoru pro Wellnessnoviny paní Helena Jarkovská, která stála u počátků aerobiku v Čechách. Mgr. Helena Jarkovská absolvovala FTVS UK, specializace sportovní a rekreační gymnastika. Je zakladatelkou a propagátorkou českého aerobiku (od roku 1983), zakladatelkou a ředitelkou České školy aerobiku a České školy spiningu akreditované při MŠMT ČR. O aerobním cvičení napsala několik knih a autorsky se podílela na televizních programech Cvičme v rytmu.

V září 2006 získala spolu se svými kolegy M. Zimou a V. Faltysovou Evropský grant se zaměřením na komplexní vzdělávací program pro zájmovou činnost  - Instruktor Wellness. Již devatenáct let provozuje v Praze 7 vlastní Fit klub. Je zakladatelkou a ředitelkou České akademie wellness. Je autorkou mnoha publikací, z nejnovějších jmenujme: Posilování s vlastním tělem – 417 x jinak, Cvičení na velkém míči, Posilování s lehkým náčiním, které vyšly v nakladatelství Grada.  Ještě do konce roku 2009 vyjde publikace - Funkční kruhové tréninky- 28x jinak.

Jaký je váš názor na to, proč se „objevil“ wellness jako nový životní styl?
Wellness je životní styl, cesta a aktivní způsob, jak poznat a přivést k rovnováze sám sebe. Každý jsme osobnost, každý jsme jiný, a stejně tak tato nová filozofie je a bude nekonečná, velmi variabilní. Souvisí s neustálým moderním vývojem vyspělé lidské společnosti.
Je dobře, že se už konečně začíná chápat slogan - ve zdravém těle zdravý duch. Nemůžeme být zdraví pouze z dobré fyzické kondice. Tu si totiž vytváříme pomocí sportování. Je třeba, abychom zcela samozřejmě přijali také skutečnost, že bez pohybu naše tělo strádá stejně jako bez tréninku rozumu. Každý pohyb vykonáváme na příkaz mozku, stejně jako vykonáváme všechny pro nás příjemné i nepříjemné duševní činnosti. Naše tělo celkově v této harmonii sílí. Pohybové činnosti jsou ve své nabídce pestré a záleží jen na tom správně si vybrat. Odbornou radu totiž často potřebujeme, protože může urychlit naše dlouhodobé hledání vhodných duševních i fyzických činnosti, které potřebujeme k našemu uspokojení.
Jak  uvádím  spolu se svými kolegy v úvodu naší pozvánky na rekvalifikační kurz České akademie wellness - wellness je nový celostní přístup k životu. Wellness je moderní filosofie člověka, která má pomoci najít smysluplné propojení fyzického, duševního a duchovního života.

Můžete zavzpomínat na dobu, kdy byl v ČR aerobik úplnou novinkou? Nepřipomíná to trochu dnešní situaci, kdy je „novinkou“ wellness?
Wellness je u nás možná ještě novinkou, ale ve světě už dlouhé roky ne. Aerobik se i u nás vyvíjel souběžně s vývojem ve světě. Do podvědomí se dostal už v roce 1985 kdy jsem spolu s kolegyní Jitkou Poláškovou tento směr začala velmi intenzivně prosazovat, ale cesta to nebyla lehká,  protože  v socialistickém systému tělovýchovy existovala nepřístupnost k formám které se objevovaly na západě. Ale tento boj jsme  vyhrály i přesto, že tehdejší odborníci dávali aerobiku pouze několik roků trvání.
Aerobní gymnastika, pokud se provádí správně a má své podmínky, je jako každý aerobní sport. Pokud ji chceme trénovat musíme ji provádět v souladu se všemi podmínkami  které vedou ke stejnému cíli - rozvoji srdečně cévního systému a tím k rozvoji pohybové schopnosti a vytrvalosti. Pokud budeme stále vychovávat odborníky v těchto specifický formách, pak bude aerobik aerobikem. Kazí ho tak zvaní špatní instruktoři, kteří bezduchým skákáním a zmítáním se v nepřehledných krocích a choreografiích odrazují veřejnost, ale i ostatní odborníky.


Změnil se nějak aerobik za zhruba 24 let co sledujete jeho vývoj? Bylo nějaké období, kdy byl o aerobik menší zájem a jaká je jeho budoucnost?
To je mnoho otázek na poměrně delší vysvětlení. Ale poněvadž jsem aerobiku tvůrčím a odborným způsobem celou dobu pomáhala, tak jednoznačně odpovídám, že se pojetí, obsah i technika cvičení změnila hodně. Ale zase zásluhou odborníků praktiků a teoretiků. Ostatní to dost kazí. Je to rekreační sport ve kterém hledají často svou seberealizaci mladé, pohledné dívky, které mají v sobě velkou potřebu exhibicionizmu. Dá se to přirovnat k herectví. Ani mistr světa ve sportovním aerobiku kvalitu aerobiku často neovlivní.
Budoucnost aerobiku je také zajímavá, protože pohybová úroveň naší populace po revoluci značně klesla. Lidé se více honí za penězi, proměňují je různým způsobem, ale u nás v ČR stále neplatí, že výlohy na rozvoj a pěstování vlastní kondice se vyplatí více, než léčení vzniklých civilizačních chorob pohybového a oběhového systému. Nemoci z „nepohybování se“ zatím ani majetní moc neřeší. Snad by pomohla kvalitní osvěta, ale na tu se moc peněz také nesežene.  Ale i to chápu, protože kdo žil v komunistické společnosti a nemohl nic, je tedˇ euforicky naladěn na zajišťování bohatšího života, který se nám nabízí. K tomu jsou zatím  jednostranně vychovávány i děti. Ale bez zdraví nikomu peníze nepomohou. Pouze usnadní představu o svém vysněném životním stylu. A wellness může pomoci, protože bude nabízet ucelenější, byť placené, služby a podněcovat ke zdravému pohybu.

Jistě sledujete tělovýchovnou stránku našeho národa, např. je faktem, že dnešní děti jsou mnohem méně obratné, jak jsme na tom, co se týče tělovýchovy a sportu v porovnání s ostatními zeměmi?
Jsme více pohybově nešikovní protože na školách se nevyučuje dostatečně kvalitně tělesná všestranná tělovýchova. Pokud vím, tak k v jiných opravdu vyspělých státech, jako je Norsko, Dánsko, Švédsko, je dobrý tělocvikář velmi ceněn a není pouze vykonavatelem předpisových osnov vzdělávacích systémů. Každé dítě si velmi rychle rozvijí základní pohybové návyky a pokud je provádí pravidelně, vznikají kvalitní pohybové stereotypy, které vedou ke zvyšování obratnosti. A také aspekt vrozené a získané pohybové schopnosti je důležitý. Z těchto znalosti každého člověka se odvíjí rozvoj i v dospělém věku. Rozvíjení pohybových schopností se může provádět v jakémkoliv věku, ale s respektováním věkových zvláštností.

Co byste poradila lidem, kteří by chtěli s aerobikem začít, ale mají pocit, že to nezvládnou?
Kdo chce s aerobikem začít, a na to není nikdy pozdě, měl by získat odborné informace. Těch je jak na internetu, tak v knihovnách hodně. Čistý aerobik se v dnešní době téměř necvičí, ale spojuje se s vytrvalostním cvičení síly. Cvičení je napohled daleko jednodušší, ale vyžaduje se dokonalá technika každého cviku, která zaručuje zdravotní nezávadnost. Dále je nutné si najít dobrého instruktora. A jak to dotyčný pozná? Odborník nám musí vyhovovat, a tady bych se především spoléhala na vlastní intuici a na doporučení. Aerobik je dlouhodobá pedagogická tělovýchovná činnost související silně s kladným vztahem ke klientům. Ti se nesmí stát obdivovateli mistra, ale jeho dlouhodobými žáky, Pak to vede ke kvalitním výsledkům. Zájem o aerobik byl vždy hodně velký, vychovali jsme společně s jinými organizacemi zabývajícími se rekvalifikací mnoho tisíc instruktorů. Kazí ho tak zvaní špatní instruktoři, kteří bezduchým skákáním a zmítáním se v nepřehledných krocích a choreografiích veřejnost odrazují, a nejen ji, ale i ostatní odborníky příbuzných oborů. Chcete-li někomu dát dárek prospěšný pro jeho zdraví, dejte mu raději permanentku do fitness, nežli nějaký přístroj na cvičení. Samozřejmě si s tím musíte dát práci, projít nabídky, informovat se na kvalitu instruktorů. Naši lidi jsou vzdělaní a chtějí si kvalitně zacvičit, ale často to pak skončí tak, že jsou zklamaní, že je všechno nesmyslně bolí, ale to je chyba ve vedení hodiny a technice cvičení. Ke mně například chodí cvičit titíž lidé i 25 let. Ale pokud má instruktor co půl roku problémy s návštěvností, pak je něco v nepořádku. A samozřejmě – každý instruktor musí být také dobrý psycholog a diplomat.

Ptala se Petra Dolanská

Za fotografie děkujeme portálu www.aerobic.cz a Fitness klubu Heleny Jarkovské.

Wellness je celostní přístup k životu ...Wellness je celostní přístup k životu ...Wellness je celostní přístup k životu ...Wellness je celostní přístup k životu ...

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka