Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska

aneb když se umění propojí s wellness

Uprostřed horských štítů Dolomit, jakoby vytesaný ve skále, stojí krásný romantický zámek… Tedy na první pohled. Na ten druhý zjistíte, že se jedná o jednu z nejoriginálnějších obrazáren světa. Mezi všemi těmi slavnými uměleckými díly se nachází přímo snový wellness svět. Připočtěte gastronomické zážitky v podání jednoho z pěti nejlepších italských hotelových šéfkuchařů (který si navíc vyrábí své vlastní víno) a vyjde vám jedna z nejoriginálnějších dovolených,

které můžete zažít. Kde? V romantickém hotelu Turm v Jižním Tyrolsku.

„Náš hotel nepůsobí prvoplánově, aby si ho každý zamiloval na první pohled. Chceme naopak hosty překvapovat, snad i trochu šokovat. Přidáváme moderní prvky, přitom ale maximálně zachováváme jeho původní podstatu, a nic u nás není umělé - stěny jsou skutečně z kamene, a ne ze sádry, podlahy jsou kamenné a dřevěné a místo koberců leží kožešiny. Také necháváme maximum původních dřevěných trámů,“ říká Stephan Pramstrahler, majitel hotelu Turm v poklidném městečku Völs, s tím, že vše je vyrobeno z místních zdrojů a celý interiér hotelu provází typické zařízení Jižního Tyrolska. Jeden z pokojů ve věži, který dříve obývala právě rodina Pramstrahler, je dokonce vybaven v naprosto původním stylu a nocleh zde je návratem o mnoho století zpět.

“Často u nás vidíte a máte doslova na dosah ruky také impozantní skálu, na níž hotel stojí. Je součástí interiéru, ať už na chodbách, nebo ve wellness prostorách, a v jejím využití jdeme ještě dál – v nitru hotelu jsme zprovoznili fitness centrum a krásnou lezeckou stěnu,“ říká hoteliér, který je ovšem jinak velký specialista na citlivé propojování starého a nového. Tradiční dřevěné postele s nebesy, dřevěné truhlice, komody či kamenná umyvadla tak tady stojí vedle moderních rudých sofa nebo lamp a světel od předních světových designérů. To vše v naprostém obležení obrazů, za které by byla vděčná každá světová galerie umění.

Galerie ukrytá ve skále

Otec Stephana, Karl Pramstrahler, byl vyhlášeným mecenášem umění a jeho častými hosty byli světoví umělci. Mnozí zde našli útočiště v období, kdy neměli práci, a za dobré bydlo a stravu tady často nechali svá díla. Karl Pramstrahler byl ale především velký sběratel umění a za svého života nashromáždil na 2 000 obrazů, akvarelů a litografií, které postupně našly své místo na stěnách hotelu – na chodbách, v restauracích, ve vinných sklepech, ve wellness areálu a dokonce i v pokojích tak uvidíte díla takových velikánů, jako byli například Pablo Picasso, Salvador Dalí, Paul Klee, Giorgio de Chirico nebo Oskar Kokoschka.

K tomu můžete přidat stovky skulptur od slavných sochařů i místních řezbářů – tradičního, moderního i náboženského charakteru – a najednou máte pocit, že byste mohli několik dnů jen objevovat umělecké skvosty, které byste navíc ve zdánlivě ospalém koutě Jižního Tyrolska rozhodně nečekali…

A Stephan Pramstrahler rodinnou sbírku dále rozšiřuje – o obrazy, fotografie, ale zejména o kusy nábytku a zejména osvětlení, pro které má vášeň. „Každých patnáct let se snažíme hotel rekonstruovat, protože chceme hosty překvapovat. Přijíždějí k nám totiž často stálí hosté, kteří si pokoje vybírají. Dnes má hotel pět věží, v nichž se lze také ubytovat, a nahoru i do nitra skály můžete výtahy najezdit celkem jedenáct pater. Nic se tady neopakuje, ani nábytek, ani jednotlivé detaily, nic není stejné, nic není dvakrát. Používáme ty nejmodernější technologie, ať už se to týká vytápění nebo klimatizace. Najímáme ty nejlepší architekty, ale všechny návrhy i práce řídím sám,“ říká Stephan, který rovněž zdědil uměleckého ducha a sám navrhuje například lampy a mnohé další zařízení.

Přes množství rozmanitých detailů ale interiér hotelu v žádném případě nepůsobí chaoticky ani pompézně. Heslem Stephana Pramstrahlera je „dělat věci jednoduše, ať už se jedná o zařízení a styl hotelu, nebo o život samotný“. Sám se ale k jednoduchosti dopracovával dosti složitě – o tom, že převezme rodinný hotel, se totiž musel rozhodnout ve svých 13 letech… Pak ovšem vystudoval hotelovou školu, pracoval jako kuchař a postupně se stal šéfkuchařem předních evropských restaurací. Po návratu domů se ale dal nejprve na developerskou dráhu. Vhodně investoval do okolních nemovitostí a do Turmu nastoupil – jak sám říká – jako hotový člověk, který má odvahu dělat věci jinak. A sice tak, aby hosté odjížděli s pocitem, že se zase musí co nejdříve vrátit. A nutno říct, že se to dnes jeho – zaslouženě pětihvězdičkovému – Turmu rozhodně daří.

Rakouské gastronomické nebe

Osobnost Stephana Pramstrahlera sem ovšem láká hosty i z jiného důvodu. Je totiž držitelem 14 bodů podle Gault Millaua a svými lahodnými kreacemi je pověstný i daleko za hranicemi Jižního Tyrolska. Jeho restaurace se umístila mezi pěti nejlepšími hotelovými restauracemi v Itálii. Hotel Turm byl rovněž vyznamenán cenou „Südtirolpreis – Preis für Weinkultur 2014“, takže máte-li rádi dobré víno, jste tu na správné adrese.

Stephan pěstuje víno na vlastních vinicích na statku Grottnerhof, kde se mohou skuteční milovníci vína ubytovat ve dvou designových suitách. Před vyhlášenou degustací vás sommelier Manuel s dalíovskými vousy provede kuchyní v původním stylu se zakouřenými stěnami a funkční pecí i autentickými světnicemi. Na příkrých svazích v nadmořské výšce až 600 metrů zde pak pěstují klasické jihotyrolské odrůdy Weißburgunder Pica, Gewürztraminer Tetrix, Sauvignon Bubo a Blauburgunder Corvus Corax. „Naše víno je každý rok úplně jiné a i nás samotné vždy překvapí. Pokaždé totiž chutná jinak díky zdejšímu mikroklimatu, které udává střet údolí a hor. Výsledek je vždy skvělý, ale je to jedna velká hra i pro nás,“ říká Manuel Roeggl.

Je libo lázeň v seně, nebo ve víně?

K dobrému jídlu a vínu neodmyslitelně patří i náležitý odpočinek. Toho se vám bohatě dostane ve spodních patrech hotelu Turm, kde najdete nádherné wellness. Z odpočívárny ve skále vplujete do venkovního vyhřívaného bazénu a západ slunce nad monumentálními Dolomity můžete pozorovat z vířivky nebo z velké panoramatické sauny. Energii můžete načerpat ve spoustě aromatických saun a parních lázní, z nichž každá má jinou atmosféru, nebo se můžete vydat na některou z mnoha příjemných procedur od saunových rituálů, masáží horkými kameny až po zajímavé lázně, jimiž je hotel vyhlášený.

„S těmi přišla už moje babička, velká krasavice, která tady pro známé osobnosti pořádala vinné nebo senné lázně. V těch dodnes úspěšně pokračujeme. Seno pěstujeme na vlastních loukách, stejně jako bylinky, a lidé sem za jejich účinky jezdí opravdu z daleka,“ doplňuje Stephan Pramstrahler.

Tělo i duši pak náležitě zrelaxujete i v několika odpočívárnách nebo v unikátní solné jeskyni. Většina z nich je opět součástí skály a odborníci si tady pohráli s efekty osvětlení i zvuku. „Všechno v životě by měla být trochu hra, legrace a zároveň bychom se neměli bát mířit výš. U nás v hotelu je vše, jako když píšete dopis, a najednou zjistíte, že jste namalovali překrásný obraz. V každém místě i v každém z nás se skrývá neskutečné množství úžasných překvapení,“ uzavírá Stephan Pramstrahler.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska Wellness dell Arte z Jižního Tyrolska

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka